Placera Trots en djup lågkonjunktur stängde globala aktier med tvåsiffriga uppgångar inför nyårsnatten. Med rekordnoteringar på många av världens börser har börsåret 2021 startat mycket starkt. Det finns flera förklaringar till börsrekorden just nu. Den blå vågen i USA är inte enda orsaken till euforin på marknaderna, skriver Maria Landeborn, Danske Bank, i ett veckobrev. I portföljen finns gröna bolag, men banken behåller övervikt i IT.

I USA vinner Demokraterna makten över både representanthuset och senaten, samtidigt som den samlade kongressen till slut kom överens om det 900 miljarder dollar stora stödpaket som suttit fast i beslutsprocessen under hösten.

Det gav omedelbart utslag på världens börser. Den positiva vågen förstärks dessutom också av brexitförhandlingarnas påskrivna avtal i elfte minuten.

”Stigande räntor lyfter banksektorn”

”Ur ett börsperspektiv bedömer vi att valresultatet är gynnsamt. Exempelvis vill demokraterna ge amerikanska hushåll en engångscheck på 2000 dollar vilket är väsentligt mer än de 600 dollar som var aktuella i förhandlingarna med republikanerna, och det extra arbetslöshetsstöd som löper ut i mars kommer enklare att kunna förlängas igen. Utsikterna för större stimulanser och högre tillväxt har fått räntorna att stiga den senaste veckan, och cykliska sektorer som energi, industri och material har utvecklats starkt. De stigande räntorna har även gett bankaktierna ett lyft”, skriver Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.

”Stjärnorna på rätt plats”

”Många stjärnor har stått rätt på börshimlen den senaste tiden. 2020 slutade i dur för europeisk del tack vare att EU och Storbritannien i sista minuten lyckades enas om ett brexitavtal, och för amerikansk del därför att kongressen slutligen kom överens om utformningen av ett stödpaket värt 900 miljarder dollar”, skriver Maria Landeborn.

Demokraternas politik är däremot inte lika marknadsvänlig som Republikanernas. Bland Bidens vallöften finns både höjda skatter och hårdare regleringar av olika slag. Men initialt handlar den nya regeringens politik om att stimulera ekonomin, inte att strama åt den, anser hon.

”En fördel med demokraternas knappa majoritet är också att mer kontroversiella förslag, som stora skattehöjningar och hårda regleringar, kan bli svåra att få igenom eftersom de inte stöds av alla demokrater”, skriver Landeborn.

”Bolag med strukturell tillväxt platsar”

Sektorer som gynnas mest och som får en ordentlig medvind är den framväxande skaran av gröna bolag, men även cykliska sektorer finns bland vinnarna. Det beror på den allvarliga situationen med pandemin, som gör att ”bolag med strukturell tillväxt fortfarande platsar i portföljen”.

Men även en hel del it-bolag gynnas under det nya året, enligt Landeborn, eftersom det tar tid att vaccinera miljontals med människor. I väntan på ”flockimmunitet” fortsätter till exempel IT-bolag att gynnas av digitaliseringen.

Danske Bank behåller därför en övervikt i IT-sektorn, medan banksektorn gått från övervikt till neutral vikt i Danskes portföljer.

En liten övervikt finns också i industri och material som gynnas av den allt starkare globala tillväxten från mitten av och mot slutet av 2021.

Räntan
Vice riksbankschef: Möjligt med räntesänkning trots pandemi
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Affär
Uppgifter: SSAB:s storägare skeptiska till affär med Tata
Börsen
Positiv veckostart
Analys
Carnegie: Förvärv kan dubbla vinsten för Thunderfuls gamingsegmentInleder bevakning med köp
Analys
Arctic: Osäkert vad nästa trigger i Africa Energy blir
Analys
HSBC: Sämre utsikter på grund av ny covid-vågSlopar köprek för SAS
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Placera
Hernhag: Tre potentiella aktiebubblor att se upp medHållbarhet och ESG på höga kursnivåer
Aktie
Balder fortsätter att öka i EntraSelins bolag äger nu över 20 procent
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Här är villkoren i MTG:s nyemission
Fem köpvärda aktierOch tre du kan vänta med
Aktie
Di: Ta hem vinsten i BooztBolaget kommer återgå till mer normal tillvaro
Aktietips
AFV sätter köp på SBB"Med viss bävan för marknadsutvecklingen"
Aktie
Bonava flaggar för högre resultat än väntad
Asien
Nedåt i Asien med Seoul i botten
Aktie
Omvänd vinstvarning från Nobia
Investera
Lärdomar om pengar och investeringarNy bok om pengars psykologi
Aktier
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Mina utdelningsfavoriter för 2021
Analyser
Här är fredagens aktieanalyser
Analys
Analytiker oroas av Teslas tapp av marknadsandelar
Analys
DNB: HMS Networks för högt värderadSänker rekommendationen till sälj
USA
Biden: 1900 miljarder dollar i stödåtgärder
Placeringar
Rapport: "Korkade fondpengar" har snedvridit stora index
Aktie
"SAS får gratis draghjälp när Norwegian skrotar långlinjer"