Placera Trots en djup lågkonjunktur stängde globala aktier med tvåsiffriga uppgångar inför nyårsnatten. Med rekordnoteringar på många av världens börser har börsåret 2021 startat mycket starkt. Det finns flera förklaringar till börsrekorden just nu. Den blå vågen i USA är inte enda orsaken till euforin på marknaderna, skriver Maria Landeborn, Danske Bank, i ett veckobrev. I portföljen finns gröna bolag, men banken behåller övervikt i IT.

I USA vinner Demokraterna makten över både representanthuset och senaten, samtidigt som den samlade kongressen till slut kom överens om det 900 miljarder dollar stora stödpaket som suttit fast i beslutsprocessen under hösten.

Det gav omedelbart utslag på världens börser. Den positiva vågen förstärks dessutom också av brexitförhandlingarnas påskrivna avtal i elfte minuten.

”Stigande räntor lyfter banksektorn”

”Ur ett börsperspektiv bedömer vi att valresultatet är gynnsamt. Exempelvis vill demokraterna ge amerikanska hushåll en engångscheck på 2000 dollar vilket är väsentligt mer än de 600 dollar som var aktuella i förhandlingarna med republikanerna, och det extra arbetslöshetsstöd som löper ut i mars kommer enklare att kunna förlängas igen. Utsikterna för större stimulanser och högre tillväxt har fått räntorna att stiga den senaste veckan, och cykliska sektorer som energi, industri och material har utvecklats starkt. De stigande räntorna har även gett bankaktierna ett lyft”, skriver Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.

”Stjärnorna på rätt plats”

”Många stjärnor har stått rätt på börshimlen den senaste tiden. 2020 slutade i dur för europeisk del tack vare att EU och Storbritannien i sista minuten lyckades enas om ett brexitavtal, och för amerikansk del därför att kongressen slutligen kom överens om utformningen av ett stödpaket värt 900 miljarder dollar”, skriver Maria Landeborn.

Demokraternas politik är däremot inte lika marknadsvänlig som Republikanernas. Bland Bidens vallöften finns både höjda skatter och hårdare regleringar av olika slag. Men initialt handlar den nya regeringens politik om att stimulera ekonomin, inte att strama åt den, anser hon.

”En fördel med demokraternas knappa majoritet är också att mer kontroversiella förslag, som stora skattehöjningar och hårda regleringar, kan bli svåra att få igenom eftersom de inte stöds av alla demokrater”, skriver Landeborn.

”Bolag med strukturell tillväxt platsar”

Sektorer som gynnas mest och som får en ordentlig medvind är den framväxande skaran av gröna bolag, men även cykliska sektorer finns bland vinnarna. Det beror på den allvarliga situationen med pandemin, som gör att ”bolag med strukturell tillväxt fortfarande platsar i portföljen”.

Men även en hel del it-bolag gynnas under det nya året, enligt Landeborn, eftersom det tar tid att vaccinera miljontals med människor. I väntan på ”flockimmunitet” fortsätter till exempel IT-bolag att gynnas av digitaliseringen.

Danske Bank behåller därför en övervikt i IT-sektorn, medan banksektorn gått från övervikt till neutral vikt i Danskes portföljer.

En liten övervikt finns också i industri och material som gynnas av den allt starkare globala tillväxten från mitten av och mot slutet av 2021.

Aktie
Blecher: Varför flyger inte kycklingen?Då skulle Scandi Standard kunna lyfta
Foto: Copyright (c) 2018 Pilotsevas/Shutterstock. No use without permission.
Inflation
Analytiker: Nu toppar inflationen
IPO
Norska Finanstilsynet slår ner på noteringshajpenVill städa upp i spåren av massiv noteringsvåg
Inflationen
Drivmedelspriserna lyfte inflationen i mars
Analyser
Här är onsdagens många färska köprekar
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Börsen
Småsurt på Stockholmsbörsen
Foto: He Jinghua / Costfoto
Rapporterna
Komponentbrist i fokus inför rapportperiodenVerkstadssektorn i farozonen
Aktie
Norwegian kan ta in mer kapitalUpp till 1 miljard mer än tidigare mål
Foto: Jessica Gow/TT
Aktie
Boozt höjer helårsprognosernaUtveckling över förväntan
Börsen
Asienbörserna: Hongkong i täten
Aktie
Storpost i Readly såldes
Aktie
Redarfamiljen dumpar Embracer-aktier
Experttelefonen
Klockan 10: Prata privatekonomi med årets branschjournalist
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Åt olika håll även vid stängningen
Placera
Fedchef: Ingen anledning dra tillbaka stöden än
Aktier
Goldman Sachs tror på EuropaPekar ut favoritaktier i olika sektorer
Foto: istockphoto
Placera
Swedbank: Starka skäl för fortsatt börsoptimismTydlig aktieövervikt i nya strategin
Bolån
Bolån: Storbanken som har högst snittränta
Pandemin
USA pausar Janssens covid-vaccinFlera fall av blodproppar
Konjunktur
Winsth: Fel att säga att vi är "mitt i krisen"Nordeas chefekonom intervjuas i Trading Direkt
Analys
Carnegie: Ny köprek till bilsäkerhetsbolaget
Investera
Batljan köper banker och Telia
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens många färska köprekar