–Timmerpriserna är på väg upp. Men det är helt utbudsstyrt. Trävarulagren är extremt låga då många dämpade produktionen under våren och inte för att konsumtionen ökat kraftigt. Det gör att man vill vara försiktig. Höjs priserna, sågas det friskt. Alla är övertygade om att pristrycket upp håller i till årsskiftet. Hur det går sedan känns mycket osäkert, säger Johan Freij.
–De stora byggbolagen har dragit ned produktionen, om även gör-det-självarna – som ökat kraftigt i pandemins spår – försvinner skulle det kunna bli ett kraftigt prisfall. Tror man det är det bra att avverka nu. Man är trygg till årsskiftet, sedan är det osäkert, understryker han.
I norra Sverige, som haft de minsta sänkningarna på virkespriser, är priserna relativt sett goda och inga större prishöjningar på timmer att vänta, enligt banken.
–I södra och mellersta Sverige räknar Danske Bank med prishöjningar på tall och viss mån på gran lokalt med undantag för granborrdrabbade områden, säger Johan Freij.
Banken råder skogsägarna att dra ned på gallringen och fokusera på tall i slutavverkningen.
–Bortsett från förstagallringar som görs av skogsvårdande skäl och inte ekonomiska så råder vi skogsägarna att dra ned på gallringen som ger mycket massaved, där lagren är stora. Istället bör man fokusera på slutavverknignen där det kommer ut mer timmer, främst med sikte på tall som fått en renässans och vi nu ser en brist på.
–Massapriserna kommer fortsätta att vara pressade av flera skäl, bland annat på grund av den minskade efterfrågan av tryckpapper, men också inte minst beroende på stora lager.
Hur mycket tror ni priserna ändras till årsskiftet?
– Gissning timmer cirka 5-10 procent upp lokalt på attraktiva avverkningar. Massaved cirka 10 procent ned regionalt.