Aktie Danske Bank har lidit ryktesskada och aktiekursen har halverats sedan rapporten om penningtvättsskandalen i bankens estniska filial briserade i våras. Men Danske är fortsatt en mer lönsam bank än många jämförbara konkurrenter, menar Ronit Ghose, Citigroups chef över bankanalys, i en intervju med Bloomberg.

”Ja, de har ett skadeskjutet rykte, och ja, de har ledningsproblem, men själva bankkoncernen är inte trasig”, säger Ronit Chose.

Anledningen till Danske Banks börsras, som utplånat värden på motsvarande runt 18 miljarder dollar, beror på att banken tidigare sågs som en renhårig aktör.

”Om en mer risktagande och vidlyftig bank blivit föremål för den här typen av granskningar hade folk nog tänkt ‘ja, det var ju ganska väntat’ /…/ Danske satt på en piedestal och fallhöjden var därmed högre”, säger Citi-analytikern.

Bankens tuffa agerande i chefsleden, där både vd Thomas Borgen och ordförande Ole Andersen klivit åt sidan, är tillsammans med åtskilliga hundra nyanställningar inom regelefterlevnad är ett kvitto på att banken städat rent, menar han.

Samtidigt uppger han att det är svårt att uppskatta de böter som banken nu riskerar.

”Det är också vad investerarna funderar allra mest på, och det är bortom bankens lednings kontroll”, säger han.

Danske Banks aktie steg runt 3 procent i Köpenhamnbörsens öppningshandel, klart bäst i klassen av Europas storbanker.