Placera Stor potential på sikt, men lite högre risk här och nu. Det är rubriken på Danske Banks investeringsstrategs, Lars Skovgaard Andersen, råd till investerarna, publicerat på Danske Banks hemsida i Danmark. Det han syftar på är tillväxtmarknadsaktier, som Danske har blivit allt mer försiktig i sin hållning till.

Lars Skovgaard Andersen anser visserligen fortfarande att det bör finnas tillväxtmarknadsaktier i portföljen, men bara till en mindre del.

Flera faktorer skapar tillsammans en rejäl motvind för tillväxtmarknadsaktierna, samtidigt som europeiska aktier har blivit allt mer intressanta, anser han. Utvecklingen har trots allt ändå inte varit så svag på tillväxtmarknaderna som banken förväntade vid inledningen till året.

Det har visserligen blivit en del avkastning från tillväxtmarknaderna hittills i år, men både Europa och USA har varit betydligt bättre. Det finns ljuspunkter för tillväxtmarknaderna, men på kort sikt har ”begeistringen dämpats”, skriver Lars Skovgaard Andersen. Han tillägger att många investerare dessutom verkar ha en ”död vinkel” i sitt förhållningssätt till tillväxtmarknaderna.

Max 15 procent av portföljen

Rådet till investerarna blir att minska vikten av dessa aktier i portföljer till maximalt 15 procent. Först och främst är det viktigt att understryka att rekommendationerna för tillväxtmarknaderna inte nödvändigtvis beror på att det ser dåligt ut där, men potentialen på andra marknader är desto större.

Främst Kina och Indien har större ”strukturell tillväxt än de västliga ekonomierna”, skriver Skovgaard Andersen. Det är den ständigt växande medelklassen i dessa länder som står för den stadigt växande konsumtionen.

De specifika skälen till Danske Banks skepsis till tillväxtmarknadsaktierna är flera.

Stark dollar ett av problemen

Först och främst är det dollarkursen och räntenivåerna. USA verkar återhämta sig snabbare efter pandemin än vad man trodde tidigare. Dessutom fick Biden ja på sitt enorma stimulansprojekt på 1.900 miljarder dollar, utöver det mycket stora infrastrukturprojektet som fattades beslut om lite tidigare.

Dessa mycket stora utgifter stärker dollarn och får räntorna i USA att höjas mot slutet av året, och det i sig är negativt för många av tillväxtmarknaderna, som ju traditionellt gör många av sina affärer i just amerikanska dollar.

Coronaviruset är ett annat skäl. Lars Skovgaard Andersen noterar att samtidigt som danskarna återigen kan ses på krogen, slår pandemin nya negativa rekord vad gäller smittspridningen. Det sker i tillväxtmarknadsländer som Indien och Brasilien, och det kommer att ta lång tid innan vaccineringarna i dessa länder når ut till majoriteten av befolkningarna. Det kan ta flera år, skriver han, och tillägger att det i sig är skäl till oro.

Ökande råvarupriser

Råvarupriserna redan börjat öka under senaste tiden, och om de ökar ytterligare, till exempel oljepriset, kan det skada länder som Kina och Indien, som båda tillhör de största oljeimportörerna i världen.

Men tillväxtmarknadsländerna är ”en brokig skara”, menar Skovgaard Andersen. Där Ryssland och flera latinamerikanska länder mår väl av stigande råvarupriser, eftersom de är stora exportörer,möter flera asiatiska länder ”motvind” då de är beroende av oljeimporten.

Av dessa skäl råder Danske Bank för närvarande kunderna att diversifiera sina investeringar i tillväxtmarknadsländerna, och skapa en bredare exponering i stället för att behålla ett ”ensidigt fokus på Asien”.

Inflation
Analytiker: Hur övergående är inflationen?Högsta på 29 år
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekobrott
Elva åtalas för grova insiderbrott inför Collectors vinstvarning
Foto: Shutterstock
Sektor
Här är de hetaste sektorerna på Wall Street
Bostad
Hemnet: Såldes bostäder för rekordbelopp i maj
Foto: AP/TT
Börsen
Uppåt i New York
Börsen
Börsen vid nollstrecket
Foto: Copyright (c) 2019 ShutterstockProfessional/Shutterstock. No use without permission.
Inflation
USA: Högre inflation än väntat
ECB
ECB sitter still i båtenÄndrar varken ränta eller stödköpsprogram
Amortering
FI: Amorteringskravet påverkar hushållen olika
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inflationen
Inflationstakten lägre än väntatAnalytikerna: Ingen större dramatik
Aktie
Analytiker positiva till Sinch miljardförvärv
Fonder
Spararna tankar SverigefonderMen även bland- och räntefonder lockade i maj
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Foto: Juliana Falldin
Placera
Chefsförvaltaren: Rapportperioden kan blåsa på börsen
Notering
Volvo Cars planerar notering i slutet av tredje kvartalet
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Systemair återinför utdelningRörelseresultat i enlighet med preliminära siffror
Emission
Nyfosa tog in 750 miljoner
Foto: Copyright (c) 2018 nyker/Shutterstock. No use without permission.
Asienbörserna
Fastlandskina leder uppgången i Asien
Pension
Ökat intresse för pensionsflytt efter avgiftssänkning
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Placera
Landeborn: En fin balansgång krävs efter återhämtningen”Var beredd på att toppen närmar sig”
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens köprekar
Foto: Copyright (c) 2021 Shutterstock. No use without permission.
Notering
Creades skapar SPAC-bolagH&M-familjen en av ankarinvesterarna
Analys
DNB spår stark säsong för SkistarHöjer riktkursen och upprepar köp
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB: Inget kundtapp för EvolutionÅteröppning efter pandemin har inte påverkat bolaget
Insiders
Här är de senaste insidertransaktionerna