Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank Sverige.

Börsen Det kan löna sig att ta risk och köpa aktier när det har stormat på marknaderna. Och trots att ett globalt aktieindex stiget med drygt 11 procent sedan årsskiftet finns det fortfarande potential kvar i aktier.

Det är Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank Sverige, som står för den positiva synen på aktiemarknaderna inför 2019. Hon skriver i Danske Banks senaste utgåva av Quarterly View att januari blev den bästa månaden för amerikanska indexet S&P 500 på mer än 30 år.

Börsen har i början av året eldats på i och med att Fed plötsligt inte har fortsatt med ”automatiska” räntehöjningar. Räntehöjningsstoppet i kombination med att geopolitiska risker minskat har fått börserna att frodas.

– En drivkraft är minskad politisk risk. Donald Trumps signatur på ett handelsavtal är en viktig nyckel till fortsatt uppgång, eftersom handelskriget är det största hotet mot den globala ekonomin och därmed mot börsen. Mer klarhet kring brexit skulle också vara gynnsamt för Europa och få företag att våga fortsätta investera, säger Maria Landeborn.

Positivt sentiment

Frågan många ställer sig är vad som skulle kunna driva kurserna ännu högre just nu, men Danske Bank tror definitivt att potentialen finns.

När räntorna nu inte höjs i samma snabba takt som marknaden förväntade sig under 2018 blir sentimentet positivt för aktier. Finanspolitiken väntas också stödja både Europa, Kina och tillväxtmarknaderna.

När det gäller den förväntade vinsttillväxten blir den lägre än förra året till följd av lägre tillväxt och att effekten av de amerikanska skattesänkningarna till sist ebbar ut.

På sikt är vinstutvecklingen styrande för börsen, och därför är det viktigt att den förblir positiv. Förväntningarna har gradvis justerats ner och globalt väntas den bli kring 5 procent i år, enligt Maria Landeborn.

Lönsamt mod

Mod lönade sig under turbulensen ifjol. Det var ett lönsamt drag för dem som var modiga nog att köpa aktier när börsen föll i slutet av året, menar hon.

”Låg avkastning eller ej, räntefonder är en viktig del av ett långsiktigt sparande. De stabiliserar avkastningen, bevarar värde när börsen faller och gör att det finns torrt krut att köpa för i ett läge när aktier ser billiga ut, som de exempelvis gjorde i december”, skriver Maria Landeborn i Quaterly View.

Högst potential i Asien och Europa

I Asien bedömer Danske Bank att potentialen är god både på lång sikt och under det närmaste året. Såväl ekonomisk tillväxt som vinsttillväxt väntas bli dubbelt så höga som i många andra regioner framöver.

Även Europa har god potential. Europeiska aktier har för mycket negativitet inprisade och Danske Bank tror att det vänder i Europa när nu arbetslösheten sjunker och lönerna stiger.

Värderingarna i Europa är pressade till följd av svag makrodata, handelskrig och brexit. Det ser också allt mer troligt ut att Theresa May lyckas styra undan en hård brexit och därmed finns goda förutsättningar för europeiska aktier, anser Danske Bank som därför överviktar europeiska aktier.

Satsa på kvalitetsaktier

Kina har nu sjösatt omfattande stimulanser för att ge stöd åt tillväxten, vilket även gynnar andra tillväxtmarknader samt exportberoende Europa, menar Maria Landeborn. Att Fed pausat räntehöjningarna är också av godo då höga amerikanska räntor och en stark dollar är en motvind för tillväxtmarknadsaktier.

Kvalitetsaktier bör i det här läget vara ett ordentligt tillskott i portföljen. Maria Landeborn definierar kvalitetsaktier som bolag med stabil vinsttillväxt, hög avkastning på eget kapital och en låg skuldsättning. Historiskt har dessa aktier gått bra när volatiliteten varit hög. När skuldsättningen är låg är bolagen inte sårbara om räntorna höjs. De kan i stället låna billigare och skapa ett starkt resultat på sista raden.

Danske Bank förväntar sig inte att vinsttillväxten blir lika hög som under förra året, vilket gör det lättare för bolagen att överraska positivt.

Foto: Shutterstock
Placera
Aktiemäklaren: Sommarens rapportperiod avgörande för börshumöretGillar tech, hälsovård och gaming
Pandemin
XXL rusar efter återkallande av permitterad personal
Foto: AP/TT
Wall Street
Mot positiv start i New York
Börsen
Fortsatt uppåt på börsenFlyg och turism vinnande sektorer
Foto: Henrik Montgomery/TT
Pandemin
Finansministern: BNP minskar 7 procent i år
Bostad
SEB: Bostadsbyggande viker mindre än vid tidigare kriser
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
26/5
Trading Direkt: Skillnad när Evo tar plats i OMXS30
Analys
Pareto: Köksbolagets återhämtning inte inprisad i kursen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Nordea: Risk för H&M-förlust även tredje kvartaletMen håller fast vid rekommendationen "behåll"
Aktie
Equinor investerar i "svart magi"Går in i fusionsbolag
Placera
Swedbank drar ned Europa till underviktTror att aktiemarknaden underpresterar ännu en tid
Börsen
ECB redo utöka tillgångsköpen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Evolution Gaming: Bra start på andra kvartalet
Foto: istockphoto
Asien
Uppåt på bred front i Asien
Fonder
Hemberg startar datadriven "Buffett"-fond
Foto: istockphoto
Krisen
UC: Första konkursvågen tycks vara över
Placera
Danske ökar övervikten i amerikanska aktierBättre positionerade för snabb återhämtning efter corona
Placeringar
Skandia: Krisen är redan historia för börsen”Spararna bör ändå ta höjd för nya sättningar”
Fonder
Hedgefonder tankar tillväxtbolag Facebook, Alphabets Google, Alibaba, Amazon och Microsoft bland favoriterna
Bostad
Handelsbanken: Bopriserna kan i värsta fall rasa 20 procent"En kris som ingen vill se"
Krisen
Analys: Feds stödåtgärder kommer inte skapa hyperinflation
Krisen
Riksbanken: Extremt fall i efterfråganMen stor skillnad mellan branscher
Aktie
Här är villkoren i Scandics nyemission
Aktietips
Fyra heta köptipsOch två aktier du kan strunta i