Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank Sverige.

Börsen Det kan löna sig att ta risk och köpa aktier när det har stormat på marknaderna. Och trots att ett globalt aktieindex stiget med drygt 11 procent sedan årsskiftet finns det fortfarande potential kvar i aktier.

Det är Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank Sverige, som står för den positiva synen på aktiemarknaderna inför 2019. Hon skriver i Danske Banks senaste utgåva av Quarterly View att januari blev den bästa månaden för amerikanska indexet S&P 500 på mer än 30 år.

Börsen har i början av året eldats på i och med att Fed plötsligt inte har fortsatt med ”automatiska” räntehöjningar. Räntehöjningsstoppet i kombination med att geopolitiska risker minskat har fått börserna att frodas.

– En drivkraft är minskad politisk risk. Donald Trumps signatur på ett handelsavtal är en viktig nyckel till fortsatt uppgång, eftersom handelskriget är det största hotet mot den globala ekonomin och därmed mot börsen. Mer klarhet kring brexit skulle också vara gynnsamt för Europa och få företag att våga fortsätta investera, säger Maria Landeborn.

Positivt sentiment

Frågan många ställer sig är vad som skulle kunna driva kurserna ännu högre just nu, men Danske Bank tror definitivt att potentialen finns.

När räntorna nu inte höjs i samma snabba takt som marknaden förväntade sig under 2018 blir sentimentet positivt för aktier. Finanspolitiken väntas också stödja både Europa, Kina och tillväxtmarknaderna.

När det gäller den förväntade vinsttillväxten blir den lägre än förra året till följd av lägre tillväxt och att effekten av de amerikanska skattesänkningarna till sist ebbar ut.

På sikt är vinstutvecklingen styrande för börsen, och därför är det viktigt att den förblir positiv. Förväntningarna har gradvis justerats ner och globalt väntas den bli kring 5 procent i år, enligt Maria Landeborn.

Lönsamt mod

Mod lönade sig under turbulensen ifjol. Det var ett lönsamt drag för dem som var modiga nog att köpa aktier när börsen föll i slutet av året, menar hon.

”Låg avkastning eller ej, räntefonder är en viktig del av ett långsiktigt sparande. De stabiliserar avkastningen, bevarar värde när börsen faller och gör att det finns torrt krut att köpa för i ett läge när aktier ser billiga ut, som de exempelvis gjorde i december”, skriver Maria Landeborn i Quaterly View.

Högst potential i Asien och Europa

I Asien bedömer Danske Bank att potentialen är god både på lång sikt och under det närmaste året. Såväl ekonomisk tillväxt som vinsttillväxt väntas bli dubbelt så höga som i många andra regioner framöver.

Även Europa har god potential. Europeiska aktier har för mycket negativitet inprisade och Danske Bank tror att det vänder i Europa när nu arbetslösheten sjunker och lönerna stiger.

Värderingarna i Europa är pressade till följd av svag makrodata, handelskrig och brexit. Det ser också allt mer troligt ut att Theresa May lyckas styra undan en hård brexit och därmed finns goda förutsättningar för europeiska aktier, anser Danske Bank som därför överviktar europeiska aktier.

Satsa på kvalitetsaktier

Kina har nu sjösatt omfattande stimulanser för att ge stöd åt tillväxten, vilket även gynnar andra tillväxtmarknader samt exportberoende Europa, menar Maria Landeborn. Att Fed pausat räntehöjningarna är också av godo då höga amerikanska räntor och en stark dollar är en motvind för tillväxtmarknadsaktier.

Kvalitetsaktier bör i det här läget vara ett ordentligt tillskott i portföljen. Maria Landeborn definierar kvalitetsaktier som bolag med stabil vinsttillväxt, hög avkastning på eget kapital och en låg skuldsättning. Historiskt har dessa aktier gått bra när volatiliteten varit hög. När skuldsättningen är låg är bolagen inte sårbara om räntorna höjs. De kan i stället låna billigare och skapa ett starkt resultat på sista raden.

Danske Bank förväntar sig inte att vinsttillväxten blir lika hög som under förra året, vilket gör det lättare för bolagen att överraska positivt.

Bok
Hernhag och Sterner: Aktier är alltid bäst
Aktietips
Här är Swedbanks nya aktiefavoriterEn av dem har uppsida på 50 procent
Foto: AP/TT
Wall Street
Lättnadsrally på Wall Street
Börsen
Bred uppgång på börsen
Placera
SEB: Dags att minska risken i portföljen
Trackers
Avanza lanserar alternativ till amerikanska ETF:erInvestera i index, tema eller bolag
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Aktie
Analytiker: Veoneers nyemission en lättnad på kort siktAktien stiger kraftigt på börsen
Foto: Vidar Nuud/NTB/TT
Aktie
SAS får inte strejkersättning från Svenskt NäringslivGår miste om kvarts miljard
Foto: Peter Wixström/Aftonbladet/IBL
Bostad
Rekordhögt utbud av borätter
Notering
Så många ville teckna Vertiseit
Notering
Slack höjer ribban - ska ta in 197 miljoner dollar
Notering
Nyemissionen i Ossdsign övertecknades
Aktie
Veoneer vill ta in 500 miljoner dollar
Handelskriget
USA lättar på Huawei-stoppetGer temporära undantag
Aktie
SBB i miljardaffärKöper 14 samhällsfastigheter
Insider
Bures ordförande har sålt aktier för 34 miljoner
Foto: istock
Placera
Danske: Vikta upp amerikanska aktier i portföljen
Krönika
Hernhag: Tillväxtfavoriter som är dyrare vanligt
Pensioner
Nätmäklaren driver opinion mot flytträttsförslaget"Utgår helt från branschens perspektiv"
Foto: Pablo Martinez monsivais/AP/TT
Tullförhandlingarna
Amundi: Därför blir det ett handelsavtal"Detaljer och formuleringar kvar att lösa"
Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT
Bostad
Föräldrar tvingas låna till barnens bostäderVar fjärde har förälder som medlåntagare
Fonder
Odin startar svensk småbolagsfond
Köptips
Tre köptips från Börsveckan
Foto: istockphoto
Aktieråd
DI: Nedsida på 20 procent i investmentbolagetRekommenderar sälj av Bure
Fonder
Bolagen som Blecher är mest imponerad av
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fem småbolag för långsiktiga