Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank Sverige.

Börsen Det kan löna sig att ta risk och köpa aktier när det har stormat på marknaderna. Och trots att ett globalt aktieindex stiget med drygt 11 procent sedan årsskiftet finns det fortfarande potential kvar i aktier.

Det är Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank Sverige, som står för den positiva synen på aktiemarknaderna inför 2019. Hon skriver i Danske Banks senaste utgåva av Quarterly View att januari blev den bästa månaden för amerikanska indexet S&P 500 på mer än 30 år.

Börsen har i början av året eldats på i och med att Fed plötsligt inte har fortsatt med ”automatiska” räntehöjningar. Räntehöjningsstoppet i kombination med att geopolitiska risker minskat har fått börserna att frodas.

– En drivkraft är minskad politisk risk. Donald Trumps signatur på ett handelsavtal är en viktig nyckel till fortsatt uppgång, eftersom handelskriget är det största hotet mot den globala ekonomin och därmed mot börsen. Mer klarhet kring brexit skulle också vara gynnsamt för Europa och få företag att våga fortsätta investera, säger Maria Landeborn.

Positivt sentiment

Frågan många ställer sig är vad som skulle kunna driva kurserna ännu högre just nu, men Danske Bank tror definitivt att potentialen finns.

När räntorna nu inte höjs i samma snabba takt som marknaden förväntade sig under 2018 blir sentimentet positivt för aktier. Finanspolitiken väntas också stödja både Europa, Kina och tillväxtmarknaderna.

När det gäller den förväntade vinsttillväxten blir den lägre än förra året till följd av lägre tillväxt och att effekten av de amerikanska skattesänkningarna till sist ebbar ut.

På sikt är vinstutvecklingen styrande för börsen, och därför är det viktigt att den förblir positiv. Förväntningarna har gradvis justerats ner och globalt väntas den bli kring 5 procent i år, enligt Maria Landeborn.

Lönsamt mod

Mod lönade sig under turbulensen ifjol. Det var ett lönsamt drag för dem som var modiga nog att köpa aktier när börsen föll i slutet av året, menar hon.

”Låg avkastning eller ej, räntefonder är en viktig del av ett långsiktigt sparande. De stabiliserar avkastningen, bevarar värde när börsen faller och gör att det finns torrt krut att köpa för i ett läge när aktier ser billiga ut, som de exempelvis gjorde i december”, skriver Maria Landeborn i Quaterly View.

Högst potential i Asien och Europa

I Asien bedömer Danske Bank att potentialen är god både på lång sikt och under det närmaste året. Såväl ekonomisk tillväxt som vinsttillväxt väntas bli dubbelt så höga som i många andra regioner framöver.

Även Europa har god potential. Europeiska aktier har för mycket negativitet inprisade och Danske Bank tror att det vänder i Europa när nu arbetslösheten sjunker och lönerna stiger.

Värderingarna i Europa är pressade till följd av svag makrodata, handelskrig och brexit. Det ser också allt mer troligt ut att Theresa May lyckas styra undan en hård brexit och därmed finns goda förutsättningar för europeiska aktier, anser Danske Bank som därför överviktar europeiska aktier.

Satsa på kvalitetsaktier

Kina har nu sjösatt omfattande stimulanser för att ge stöd åt tillväxten, vilket även gynnar andra tillväxtmarknader samt exportberoende Europa, menar Maria Landeborn. Att Fed pausat räntehöjningarna är också av godo då höga amerikanska räntor och en stark dollar är en motvind för tillväxtmarknadsaktier.

Kvalitetsaktier bör i det här läget vara ett ordentligt tillskott i portföljen. Maria Landeborn definierar kvalitetsaktier som bolag med stabil vinsttillväxt, hög avkastning på eget kapital och en låg skuldsättning. Historiskt har dessa aktier gått bra när volatiliteten varit hög. När skuldsättningen är låg är bolagen inte sårbara om räntorna höjs. De kan i stället låna billigare och skapa ett starkt resultat på sista raden.

Danske Bank förväntar sig inte att vinsttillväxten blir lika hög som under förra året, vilket gör det lättare för bolagen att överraska positivt.

Guldpriset
Guldfonderna i toppPriset på guld på sexårshögsta
Foto: AP/TT
Wall Street
Teknikrally på Wall Street
Analyser
Många nya köprekar bland analysernaÖver 20 färska analyser
Analys
Analys: Risk för utdelningshalvering för Nordea
Analys
"Svenskt skogsinnehav ger attraktiv värdering"
Analys
Nordea: Läge ta hem vinsten i Assa Abloy
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Analys
Kepler: Överutbudet på hotellmarknaden blir inte värreScandic-aktien ökar 6 procent
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Börsen stängde lätt nedåtBrant fall för MTG efter rapporten
Foto: istockphoto
Analys
Analys: Autoliv fortsätter ta nya marknadsandelar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Rapport
Positivt resultat för MTGMen aktien faller på börsen
Foto: istock
Aktier
Storbank varnar för amerikanska aktier"Räntesänkning redan inprisad"
Foto: istockphoto
Cybersäkerhet
Skydda dig mot hackare i sommarSommaren högsäsong för cyberkriminella
19/7
Trading Direkt: Långsiktig teknisk analys på index
Analyser
Flera nya köprekar bland analyserna
Rapport
Sämre än väntat för Autoliv"Sämsta marknaden sedan finanskrisen"
Foto: istockphoto
Försäkringar
"Lönar sig att jämföra husbilsförsäkringar"Stora skillnader mellan försäkringsbolagen
Rapport
SSAB:s resultat sämre än väntatSpår lägre efterfrågan tredje kvartalet
Rapport
Saabs orderingång minskade
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Kinnevik: Substansvärdet ökade 6 procent
Rapport
Klart svagare än väntat för Boliden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Attendos resultat i nivå med vinstvarningen
Rapport
NCC klart under förväntanMen orderingången överraskade på uppsidan
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Betssons vinst krymper
Foto: Rickard Kilström
Aktie
Gladiator har dumpat MedivirMitteregger: Tappat tron på bolaget
Spara
Så får du 10 procents sparränta – men risken är skyhögFI kräver reglering
Fonder
Här är sommarens bästa fonder
Aktie
SHB slopar trading-case efter svag rapport
Bolån
Bankerna där snitträntorna rört sig mest