Placera I Danske Banks podd Nextconomy resonerar Maria Landeborn med Ludvig Rosenstam Åhman om den starka börsen hittills i år. I Stockholm är börsen starkare än i något annat land i världen, och skälet är bland annat mixen av sektorer på Stockholmsbörsen. De båda experterna varnar dock för att ha ett alltför snävt inhemskt perspektiv på portföljen.

Danske Banks båda experter Maria Landeborn, senior strateg, och Ludvig Rosenstam Åhman, investeringsspecialist, diskuterar i senaste Nextconomy-podden varför Stockholmsbörsen är bäst i världen just nu. Det beror till del på att den är rätt positionerad, menar de båda.

– Här finns rätt typ av bolag. Industri och verkstad är väldigt starka delar av börsen här och just nu finns det en mycket stark industrikonjunktur, säger Ludvig Rosenstam Åhman.

Sektorkompositionen på Stockholmbörsen är alltså gynnsam, menar Landeborn och Rosenstam Åhman som också pekar på it-sektorn som är stor i Sverige – en sektor som gynnats rejält inte minst i USA de senaste åren. 

Stark bank- och finanssektor

Dessutom lever vi nu i en ”högräntemiljö”, inte minst i USA, och det har förstås dragit med sig europeiska räntor uppåt. Det är positivt för bank och finans, som är starka sektorer i Stockholm.

– Bankaktierna har tagit revansch i år. Bäst är SEB som är upp 28 procent sedan årsskiftet, säger Maria Landeborn.

Förutom att sektorkompositionen ”ser helt rätt ut”, har vi en cyklisk valuta i Sverige, menar Ludvig Rosenstam Åhman. Så när den svenska valutan dessutom stärks blir det en dubbel positiv effekt.

– Att börsen är cyklisk har både för- och nackdelar. Det är positivt, men nedsidan blir ännu större om det går nedåt. Stockholmsbörsen är en liten högriskmarknad, anser Maria Landeborn.

”Närtidsbias”

Ludvig Rosenstam Åhman resonerar i podden om att vi ofta har ett slags ”närtidsbias” när det gäller börsen. Vi fattar framtida beslut baserade på den närmaste historiken. Och börsen har gått bra under 2020 och hittills under 2021.

– Det är enkelt att basera investeringsbeslut efter sådana riktlinjer. Men ingen vet hur utvecklingen blir framöver, även om konjunkturläget just nu är positivt för den svenska börsen.

Maria Landeborn och Ludvig Rosenstam Åhman vill friska upp minnet hos poddlyssnarna och slå ett slag för att balansera portföljen utifrån ett globalt perspektiv, inte bara ett snävt svenskt urval, för att minska riskerna om det plötsligt vänder.

– När it-bubblan sprack fick Stockholmsbörsen väsentligt mer stryk än andra börser, och detsamma skedde under finanskrisen. Det berodde till en del på att Ericsson-aktien då vägde tungt, säger Maria Landeborn.

”Anledning sprida riskerna globalt”

Ludvig Rosenstam Åhman påpekar att det är svårt att hitta ett fåtal vinnaraktier, som står för fin avkastning. Du ska hoppas på beta, vilket ungefär är index, men inte sträva efter alfa. Det bör du ha i åtanke, och då kan du hitta vinnaraktierna, resonerar han.

– Det är viktigt att över tid ha rätt aktier i portföljen, oavsett om det går upp eller går ner. Håll fast när du hittar rätt risknivå. Då är du med när det går upp, men behöver inte sälja när det går ner, säger Maria Landeborn.

Med det finns alltså anledningar att sprida riskerna lite mer globalt, menar de båda Danske Bank-experterna.

I Sverige och Finland är till exempel sektorn bank och finans stark, i Norge är energisektorn stor tillsammans med bland annat fiskodlingar, medan börsen i Danmark är mer defensiv, med mycket hälsovård och försäkring. Bara genom att gå utanför Sverige i urvalet ser portföljen genast helt annorlunda ut. På så sätt går det att sänka risken med hjälp av globala inslag.

– Du missar möjligheter om du endast investerar i Sverige. Ta till exempel de amerikanska Faang-bolagen och just nu halvledarbolagen. Dem vill man inte missa, säger Maria Landeborn.

Sverige är en liten del av ett globalt index, och det är marknaden som har bestämt hur världsindex ska se ut. De båda Danske-experterna anser att det i grunden finns en risk att i perioder investera snävt att inte ha ett globalt perspektiv på portföljen, och att under perioder då det går sämre finns risk för att man börjar investera irrationellt.

Börsen
Stockholmsbörsen avslutade veckan på plus
Chatt
Hernhag: Fyra gröna favoriterOch "en aktie jag skulle köpa om den fanns på börsen"
Foto: istockphoto
Valuta
Danske: Kronan blir svagare i år"Svensk inflation har redan toppat"
Foto: istockphoto
Försäkring
Här är bästa bilförsäkringen
Placera
Kapitalförvaltaren: 2021 ett exceptionellt år för aktierMen mer normala trender nästa år
11/6
Trading Direkt om inflation med Sarwe och Bratt
Aktier
Veckans mest blankade aktier i Sverige
Foto: Copyright (c) 2018 Vytautas Kielaitis/Shutterstock. No use without permission.
Inflation
Deutsche Bank: Inflationen en tidsinställd bomb
USA
Strategichefen: Hög inflation i USA längre än många tror
Analys
"Påtaglig försäljningstillväxt för Nilar framöver"Carnegie inleder med köp
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska rekar
Portföljen
Köp av bostadsbyggare lyfter portföljen
Aktier
DNB stuvar om i modellportföljenTvå aktier ut – en ny in
Foto: Anders Wiklund/TT
Emission
Knowit tog in halv miljard
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekobrott
Elva åtalas för grova insiderbrott inför Collectors vinstvarning
Inflation
Analytiker: Hur övergående är inflationen?Högsta på 29 år
Foto: Shutterstock
Sektor
Här är de hetaste sektorerna på Wall Street
Bostad
Hemnet: Såldes bostäder för rekordbelopp i maj
Foto: Copyright (c) 2019 ShutterstockProfessional/Shutterstock. No use without permission.
Inflation
USA: Högre inflation än väntat
Amortering
FI: Amorteringskravet påverkar hushållen olika
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inflationen
Inflationstakten lägre än väntatAnalytikerna: Ingen större dramatik
Aktie
Analytiker positiva till Sinch miljardförvärv
Fonder
Spararna tankar SverigefonderMen även bland- och räntefonder lockade i maj
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Foto: Juliana Falldin
Placera
Chefsförvaltaren: Rapportperioden kan blåsa på börsen