Analys Verkstadsföretaget Atlas Copcos operativa hävstång väntas förbättras i år och nästa år när bland annat leverantörskedjeutmaningar minskar, och det är ett av skälen till att aktien är köpvärd. Det anser Danske Bank enligt den analys där banken höjer sin rekommendation för Atlas Copco-aktien från behåll till köp.

Andra faktorer bakom rekommendationshöjningen är att Atlas-aktien har gått betydligt sämre än jämförbara bolag hittills i år, att den solida balansräkningen ger utrymme för förvärv, långsiktig tillväxt från ett ökat fokus på energieffektivitet samt att aktien enligt investmentbanken är attraktivt värderad i förhållande till sektorn.

Danske Bank räknar med ett starkt första kvartal 2023 för verkstadsbolaget. Bankens prognos för det justerade rörelseresultatet ligger 4 procent högre än Infronts konsensus och orderingångsestimatet ligger 3 procent över analytikernas snittförväntan.

Investmentbanken höjer i analysen sin riktkurs från 130 till 140 kronor. På torsdagsförmiddagen steg Atlas Copco-aktien 0,2 procent till närmare 125 kronor på den relativt dystra börsen där storbolagsindexet OMXS30 var ned 0,9 procent.