Tillväxtmarknader Pandemi-året 2020 kan bli det första året hittills utan tillväxt för tillväxtmarknaderna om placerarna fortsätter att dra tillbaka sina investeringar i högre takt än under finanskrisen. Det säger Danske Banks chefsstrateg Christian Lie.

Redan nu har kapitalflykten från tillväxtmarknaderna varit enorm i år, nästan 100 miljarder dollar, vilket är tre gånger mer än under hela finanskrisen, säger Christian Lie till norska E24.

Den stora osäkerheten i investerarkollektivet har delvis föst placerarna i riktning ”amerikanska dollar” på senare tid. Och det är, anser han, en ”dålig kombination” för många av tillväxtmarknaderna. Det i sin tur har lett till att många av dessa länder på senare tid tvingats be Internationella Valutafonden, IMF, om hjälp.

Dollarn spär på problemen

Dollarna har darrat något men är fortsatt stark mot tillväxtmarknadernas olika valutor. Eftersom många av dessa länder har lån i dollar kan det spä på problemen, inte minst för länder som har dollarlån i sina statsskulder.

– Mekaniken är att ju starkare dollarn är relativt den lokala valutan i tillväxtmarknadslandet, desto dyrare blir det att betala skulderna i dollar, säger Christian Lie.

Normalt skulle kanske en svagare valuta stötta den egna ekonomin eftersom valutan genom att vara svag skulle öka landets konkurrenskraft. Men just nu fungerar inte denna gamla sanning då flera av exportmarknaderna befinner sig i recession.

”Vändning uppåt inte sannolik”

Den stora frågan just nu är hur lång tid det tar för tillväxten att vända uppåt igen när pandemin närmar sig sitt slut. Danske Banks chefsstrateg tror att osäkerheten fortsätter att vara stor om det inte blir en väldigt snar – och snabb – vändning uppåt, vilket i sig just nu inte är särskilt sannolikt.

Indexet MSCI Emerging Markets består av ett antal olika tillväxtmarknader, även om Kina dominerar med sina 33 procent. Övriga länder i indexet är bland andra Ryssland, Mexiko, Thailand, Sydkorea, Taiwan, Indien, Brasilien och Sydafrika.

– Eftersom kinesiska aktier lyckats försvara sina värderingar bättre än många andra marknader under coronakrisen har utvecklingen i indexet lyckats hålla samma nivå som europeiska aktier, säger Christian Lie.

Prisfall och fallande intäkter

För de övriga tillväxtmarknaderna kan den närmaste framtiden bli dyster då de inte själva har kapaciteten att stimulera sina ekonomier, menar han.

– Flera påverkas negativt av prisfall på råvaror, inklusive oljan, fallande intäkter från turism och lägre efterfrågan från importörer. Av de skälen kan 2020 bli det första året hittills med negativ tillväxt, säger Christian Lie.

Det helt avgörande för utfallet blir hur viruset utvecklas, och hur statsfinanserna och ländernas sjuk- och hälsovårdsorganisationer lyckas med att bemästra de mycket stora utmaningarna i coronans spår.

Även om Kina var först med att få någon slags kontroll på covid-19, och därför är första landet som återstartar ekonomin, är det ändå långt till en ”normalisering”, inte minst på grund av att exportintäkterna fortfarande lider av den globala recessionen, menar Danske Banks chefsstrateg.

Om inte en snar V-rekyl höjer den globala riskaptiten är risken för ytterligare mycket stora problem på kort sikt uppenbar, anser han.

Börsen
Strategen: Så mycket ska USA-börserna upp i sommar
Foto: istockphoto
Fonder
Techfonderna på modet igenVinsthemtagningar i Ryssland efter rekylen
Köptips
Affärsvärlden: En aktie att köpa
IPO
"Fem varningsflaggor inför nanotech-bolagets IPO""Tveksamma incitament"
Börsen
Fortsatt uppåt på börsen
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Analys
DNB: Minskad risk kring Tele2
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Hemnet: Prisrekyl i Stockholm trots försiktiga köpare
Aktie
SAS vd: Ingen v-formad återhämtning för flygbranschenLägre efterfrågan "det nya normala"
Foto: Jana Eriksson
Analys
SEB: Byggmax ökar när resor minskar
Analys
SEB: Electrolux Professional riskerar förbli marginell spelare i USAInleder bevakning med behåll
Placera
Buffett dumpad av adepten
Sektor
Flyg lyfter i Europa – utom i Norden
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Placera
Överviktar amerikanska och asiatiska aktier"Viruset trycker på hållbarhetsvågen"
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Andra kvartalet kraftig smäll för SASAktien backar 10 procent under förmiddagen
Foto: Helena Landstedt/TT
Analys
Citi: Billerud Korsnäs sektorvinnare i år
Bostad
SBAB: Inte längre överskott på nyproduktion
Aktie
Miljardförlust för Norwegian
Aktie
Fingerprint inleder återköp av aktier
Foto: istockphoto
Asien
Åt båda hållen i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street fortsatte uppåt
Konjunktur
Nordea: Det värsta raset är bakom oss"Läget som sämst i april"
Foto: Shutterstock
Placera
Chefsstrategen: Handelskriget en större risk än pandemin
Bolån
Nordea: Riksbankens förtjänst att boräntorna förblir låga
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Sektor
SAS lyfter igenFördubblar kapaciteten i juni