Proffsens danska köptips

Publicerad 2013-08-28 10:55

Aktietips Vår systertidning i Danmark, Penge & Privatøkonomi, listar tre aktier som pekas ut som potentiella kursraketer av analytiker. 

  • Försäkringsbolaget Tryg överraskade positivt med sina siffror för andra kvartalet, trots ökade ersättningar till kunderna för väderskador och andra större skador. Det tolkas som ett positivt tecken och bland finanshusen med köprekommendation finns Sydbank, Danske Bank, Nordea och Sparekassen Kronjylland. Den sistnämnda banken ser aktien som ett bra defensivt aktieval för portföljen.
  • Läkemedelsjätten Novo nordisk är en av danskarnas favoritaktier, som även går hem i analytikerkåren. Andra kvartalet visade högre vinst än förväntat och nu är förhoppningarna stora att preparat mot diabetes ska lyfta försäljningen ytterligare. Sydbank, Nordea och Jyske Bank köpstämplar bolaget. En uppfattning är att marknaden undervärderar företagets potentiella intäkter.
  • Efter senaste rapporten höjdes Danske Bank till köp av Nordea. Analytikerna pekar på en positiv trend i låneverksamheten och räknar med kraftigt stigande vinster kommande år. Sydbank rekommenderar också köp, medan Jyske Bank går ett steg längre och sätter ”starkt köp” på aktien. Förlusterna i Irland och Nordirland kommer att avta med tiden, och intjäningen kommer att förbättras kraftigt, lyder argumentet.