Skatt Många av Socialdemokraternas åtgärder vid makten har handlat om att öka stöden till de mindre bemedlade, medan det varit svårare att öka beskattningen av de mer välbeställda. Men det finns nu en ökad debatt i samhället, såväl i Sverige som internationellt, om högre skatter för de mer välbeställda för att minska klyftorna. Det säger finansminister Mikael Damberg i en intervju med TT, som publicerats i Dagens Industri.

Inför S-kongressen togs en rapport fram som pekade på möjliga skattehöjningar för de rika, som miljonärsskatt och höjd skatt på ISK-kontot för dem med större förmögenheter.

Mikael Damberg säger att den rapporten inte alls har försvunnit. Det var en verktygslåda som presenterades för en ökad jämlikhet.

”Vissa av de frågorna finns ju fortfarande med, som en skarpare beskattning av dem med de högsta inkomsterna, exakt formen för det, om det blir en miljonärsskatt som vi går till val på eller inte, det kommer vi att återkomma med i valmanifestet”, säger han.

Däremot driver inte Socialdemokraterna fastighetsskatten, det finns andra sätt att komma åt de högsta inkomsterna utan att starta en ny diskussion om fastighetsskatterna. Den borgerliga konstruktionen var fel.

”Ska jag vara riktigt ärlig, vi förlorade ett par val på den frågan, vi tänker inte förlora ett till val på den frågan”, säger Mikael Damberg.