Placera Allt fler internationella analytiker och strateger anser nu att det är dags att börja investera i fastlandskinesiska aktier igen, innan den kinesiska regeringen officiellt börjar stödja tillväxten i landet igen, rapporterar CNBC.

Framför allt Bernstein och Goldman Sachs har i olika rapporter nyligen talat om att kinesiska aktier nu återigen är bra investeringar. Men, alla är inte optimistiska då banker som Morgan Stanley, Bank of America och J.P. Morgan Asset Management förhåller sig neutrala till Fastlandskina. Det skriver Michael Bloom i en artikel hos CNBC.

Det är framför allt pandemin och den kinesiska regeringens regleringsiver som gjort att många internationella investerare minskat i, eller helt lämnat, kinesiska aktier under det senaste året.

”Överviktar Kina”

Men nu ser det annorlunda ut igen. Credit Suisse uppgraderade till exempel Kina till övervikt i bankens strategi för 2022, ganska exakt ett år efter att Credit Suisse nedgraderade landet.

Penningpolitiken i Kina har lättats upp, till skillnad mot vad som sker i huvuddelen av den övriga utvecklade världen, är en uppfattning som bland annat globalstrategen Andrew Garthwaite tagit upp i en rapport som publicerades sent i januari.

Credit Suisse är inte ensamt om att lyfta kinesiska aktier. Bland de första var den amerikanska kapitalförvaltaren Blackrock som redan i september svängde i synen på Kina.

När det gäller regleringarna förväntar sig Credit Suisse en viss fortsatt osäkerhet, och föredrar att inte slå fast någon åsikt förrän efter kommunistpartiets 20:e kongress mot slutet av året.

”Flera skäl att investera kinesiskt”

Ett annat investeringsbolag som nu förordar Kina är Bernstein, som i januari publicerade en lång rapport med titeln ”Chinese Equities: Uninvestable’ No More.”

Bernstein har listat flera skäl till att kinesiska aktier bör återinträda i portföljerna. Det som framför allt bör lyfta den kinesiska aktiemarknaden är den nuvarande förväntansnivån när det gäller tillväxten, liksom lättnaderna i den kinesiska penningpolitiken. Även den ökade intjäningen och de allt mer attraktiva värderingarna jämfört med resten av världen lockar.

”Tror på hög tillväxt”

Även den brittiska banken HSBC tror på Kina och anser att investerarna varit för pessimistiska. HSBC överviktade kinesiska aktier redan i oktober ifjol och bankens analytiker förutspår en tillväxt på 9,2 procent i år för Shanghai kompositindex och 15,6 procent för Shenzhen-indexet.

Just nu, efter det kinesiska nyåret, har Shanghai kompositindex klättrat upp 2 procent, vilket ska ställas emot nedgången i januari på 7,65 procent, vilket enligt statistik från Wind Information var den sämsta månaden sedan oktober 2018.