Skatt Den som förväntar sig en kvarskatt på över 30 000 kr gör bäst i att betala in den före den 15 februari. Därefter börja nämligen ränta läggas på det överskjutande beloppet.

Den som sålde eller hyrde ut sin bostad eller sålde aktier eller kryptovalutor med vinst kan behöva göra en extra inbetalning till Skatteverket för att undvika ränta. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

På skatteverket.se finns flera verktyg för den som behöver hjälp att räkna ut sin skatt. Till exempel kan du genom tjänsten ”Beräkningshjälp vid bostadsförsäljning” räkna ut skatt på en eventuell vinst. Dessutom kan du ta reda på om det går att skjuta upp beskattningen genom att begära uppskov, för den som köpt en ny bostad efter försäljningen.

– Den årliga skatten på uppskov – uppskovsräntan – togs bort förra året. Det innebär att fler kan vara intresserade av att skjuta upp sin skatt på vinsten, säger Alem Resulovic, deklarationsexpert på Skatteverket i pressmeddelandet.

Har du hyrt ut din bostad kan du med fördel använda verktyget ”Beräkningshjälp när du hyr ut din bostad”.

Om du har sålt, bytt eller betalat med en kryptovaluta behöver du också redovisa det till Skatteverket i samband med att du deklarerar. Har du gjort vinst ska du betala skatt på din vinst, skriver verket i pressmeddelandet.

Från den 15 februari påförs ränta med 1,25 procent för kvarskatt över 30 000 kronor. På kvarskatt under 30 000 kronor påförs ränta först från den 4 maj. Den som vill undvika räntan kan göra en extra inbetalning före dessa datum.

– Det går att dela upp beloppet och göra flera inbetalningar antingen via bankgiro eller Swish. Maxgränsen för Swish-betalning är 40 000 kronor per dygn, säger Athina Karapanagiotidou, deklarationsexpert på Skatteverket.