Inflation USA-räntorna visar fortsatt små nettorörelser med tioåringen svagt ned, i en allmän avvaktan inför USA-KPI i eftermiddag, med potentialen att stöka till sentimentet rejält.

”Recessionsriskerna är framträdande och jag tror inte Fed är klara med sin aggressiva åtstramning ännu. Jag tror inte att marknaden till fullo har diskonterat dessa variabler. Denna veckas inflationsdata kommer ge oss mer klarhet om Feds närtida policyutsikter”, sade David Chao på Invesco till Reuters.

KPI-inflationen i USA väntas visa en nedgång från 9,1 till 8,7 procent i juli, men kärninflationen stiga från 5,9 till 6,1 procent.

Deutsche Bank tror också på en kärninflationen på 6,1 procent.

”Kärn-KPI kommer i stor utsträckning att påverka marknadens förväntningar för den närtida banan i åtstramningen, nämligen om FOMC ska höja med 75 punkter igen i den 21 september eller dra ned takten till 50-punktershöjningar, som vi tror för närvarande”, skriver Deutsche Bank.

På komponentnivå kommer de fokusera på hyror och fordon. Hyrorna väntas vara fortsatt uppdrivna, där styrkan på arbetsmarknaden håller trycket uppe i närtid. För fordon bidrar fortsatta problem i leveranskedjorna till begränsat utbud, vilket höjer priserna på nya bilar. Priserna på begagnade bilar väntas däremot inte stiga så mycket.

Oljeprisnedgången väntas dra ned reserelaterade kategorier medan störningar kan ha skapat upptryck i varaktiga varor.

Pimco-ekonomen Tiffany Wilding noterar också i en kommentar att inflationen kommer att avgöra Feds agerande, men att sannolikheten för en mjuklandning i ekonomin minskar snabbt, eftersom inflationsutsikterna blivit mer osäkra.

”Den underliggande trenden i USA-inflationen tycks ha dragit uppåt de senaste månaderna, även om lättnader i livsmedels- och energipriserna kommer att dämpa huvudinflationen med start från juli-KPI”, skriver hon.

Andra mått på kärninflationen (från Cleveland, New York och Atlanta Fed) och som kan vara bättre prognosmakare för framtida inflation har alla accelererat, där bredden och djupet i inflationstrycket tycks tillta. Löneinflationen har också breddats samtidigt som fallande produktivitet gör att enhetsarbetskostnaderna stigit betydligt.

Att ekonomin inte visar tecken på att vara i recession lägger grunden för Fed att höja med 75 punkter vid septembermötet, och återigen dra upp förväntningarna för styrräntan vid årsskiftet, skriver hon.