På 00-talet sålde jag mina gamla allemansfonder och flyttade kapitalet in i kapitalförsäkring. Sedan kom finanskrisen 2008 och det hade gett lägre skatt att vänta med att sälja och flytta till schablonbeskattad depå. Principen är ganska oförändrad än i dag.
Om du flyttar dina aktier till ett investeringssparkonto, ISK, får du betala skatt på de reavinster du förhoppningsvis har. Du får med andra ord ett mindre kapital som arbetar åt dig, men om börsen fortsätter upp lönar det sig ändå. Med nuvarande ränteläge är skatten på ISK mycket låg jämfört med en vanlig aktiedepå.
I aktiechatten i fredags gav jag i korta ordalag rådet att inte göra flytten nu efter flera års börsuppgång. Jag har fått ett antal frågor om mitt svar så uppenbarligen är det ett ämne som engagerar.
Vad som är bäst att göra beror helt på hur börsen ska gå. Det kan vi inte veta, vi kan bara veta att börsindex går upp på säg fem års sikt eller längre och att det vissa år blir stora nedgångar. Lägst skatt får du sannolikt om du följer mitt råd och flyttar först efter en eventuell rekyl nedåt, för att sedan skörda frukterna när börsen vänder upp och du slipper kapitalskatt och istället bara betalar den låga schablonskatten i ISK.
Kommer däremot en börsnedgång strax efter att du flyttat dina aktier till ISK och skattat på vinsterna i samband med det får du hela nedgången i ISK. Där är förluster inte avdragsgilla, eftersom du inte betalar någon kapitalskatt på vinster. Att först betala skatt och sen få förluster kan göra vem som helst besviken och frustrerad och i värsta fall sälja i panik.
Det är därför som jag inte ger rådet att flytta till ISK nu efter flera år av börsuppgång. Om du är börsoptimist och väldigt långsiktig kan du flytta direkt och hoppas på nya uppgångar. Särskilt om du satsar på aktier som ger höga utdelningar, för även om kursen faller kan utdelningarna stå sig och du drar då fördel av den relativt låga beskattningen i ISK.
För dig som kanske bara placerar på tre års sikt är mitt råd att ha tålamod. Inom ett par år kan det mycket väl ha kommit en rejäl men ganska tidsbegränsad kurssvacka som den 2011 och då kan det vara ett skattemässigt bättre läge att flytta in på ISK.