Bankfrossan Finansmarknaden går just nu på äggskal och försöker bedöma konsekvenserna av bankkollapserna i USA, sade Credit Suisses Asiens investeringschef John Woods i en intervju med Bloomberg TV på tisdagsmorgonen.

De båda indexen för världens finansbolag hos indexleverantören MSCI, ”World Financials Index” och Emerging Markets Financials Index”, har rasat med 465 miljarder dollar i värde sedan krisens utbrott och hittills har inte åtgärder från myndigheterna stoppat blödningen.

”Vi behöver verkligen veta precis vilken påverkan det här kommer få för den breda marknaden. Min känsla är att Fed förmodligen kommer pausa, för vi har förmodligen att göra med likviditetsrisk”, sade John Woods.

Estimaten för stundande räntebesked har kommit ner rejält sedan bankkollapsen, där Silicon Valley Bank och Signature Bank blev den näst största och tredje största amerikanska bank att kollapsa i landets historia, efter Lehman Brothers-kraschen som utlöste den globala finanskrisen 2008.

Näst på tur såg på måndagen ut att bli First Republic Bank, vars aktie rasade ytterligare. De tre senaste dagarna är kursen nu ned med 73 procent.

I Europa har flera banker med svag lönsamhet också sett kraftiga fall, först och främst krisande Credit Suisse, som på tisdagsmorgonen dessutom erkände brister i redovisningshantering i en senarelagd årsrapport.

Även i Asien noterades oro för spridningsrisker, med flera av landets stora i botten på indexlistorna. MUFG, Mizuho och SMFG var ned med över 7 procent och likt i USA uppmärksammas just nu ränterisken i regionala banker som har stora innehav av amerikanska obligationer köpta i lågräntemiljö och som därmed avkastar klart lägre än nuvarande kostnad för inlåning såväl som inflationen.