Aktie Credit Suisse gör en enorm nedskrivning i spåren av en kollapsad amerikansk hedgefond. Den schweiziska finansjätten flaggar också för förlust under det första kvartalet. 

Credit Suisse väntar sig göra en förlust före skatt om cirka 900 miljoner schweizerfranc i det första kvartalet.

Det framgår av en uppdatering, ”trading update”, som banken skickat ut på tisdagen.

Bedömningen inkluderar en engångskostnad om 4,4 miljarder schweizerfranc, eller drygt 40 miljarder svenska kronor, relaterade till de problem som uppstått i utlåningen till den amerikansk hedgefonden Archegos (som banken inte namnger i sin kommunikation).

Den 29 mars varnade banken för stora förluster relaterat till utlåningen till en amerikansk hedgefond.

Sparkar chefer

Credit Suisse avpolletterar flera höga chefer med koppling till beslut som fattats kring den kollapsade amerikanska hedgefonden Archegos, som tilldelats lån från banken som var så stora att en vinstvarning fick skickas ut i samband med implosionen.

Bland namn som får sparken finns vd:n för investmentbanken, Brian Chin, och risk- och regelefterlevnadschefen Lara Warner. Avpolletteringarna framgår av en uppdaterad inbjudan till årsstämman som hålls den 30 april.

Banken kommer också sänka utdelningen och avbryta program för återköp av den egna aktien.

Den schweiziska banken meddelar på tisdagen även att den tagit in konsulter för att genomföra två utredningar i Archegos-frågan.

Credit Suisses riskbedömningar har ifrågasatts rejält på senare tid, då banken ställt ut krediter till kollapsade aktörer som försäkringsbolaget Greensill, fintechbolaget Wirecard och nu allra senast Archegos.