Aktie (Uppdaterad) Creades har tagit in 1 miljard i en riktad nyemission som aviserades efter börsens stängning på tisdagen. Pengarna ska användas för investeringar i nya och befintliga innehav och investmentbolaget funderar också på att lansera ett så kallat spac-bolag. 

Teckningskursen blev 90 kronor per aktie. Creades-aktien stängde på 109:68 kronor på tisdagen. Därmed motsvarar emissionskursen en rabatt på cirka 18 procent. Totalt emitterades cirka 11,1 miljoner A-aktier.

Creades riktade erbjudandet till svenska och internationella institutionella investerare i ett så kallat accelererat bookbuilding-förfarande, enligt tidigare pressmeddelande.

Vidare uppges att investerare i emissionen var bland andra: AMF, Handelsbanken Fonder, PriorNilsson och Konsortiet Dan Sten Olsson och Erik Nielsen.

Nettolikviden från emissionen avser Creades använda till investeringar ”inom ramen för bolagets befintliga strategi”, däribland till nya investeringar i bolag där Creades ser stor potential samt möjliga tilläggsinvesteringar i befintliga innehav.

Därutöver utvärderas också nya initiativ, bland annat möjligheten att investera i ett av Creades grundat framtida förvärvsbolag, en trend som nådde Stockholmsbörsen via sektorkollegan Bures ACQ Bure tidigare i våras.

Ett spac-bolag äskar kapital och sätts på börsen tomt, med den enda avsikten att erbjuda en snabbfil till börsen för en befintlig verksamhet.

”Ytterligare för Creades positiva aspekter av det tillförda kapitalet är möjligheten till en mer likvid handel i Creades aktie samt en ökad diversifiering av portföljens sammansättning”, skriver bolaget.

”Vi ser fram emot att anträda detta viktiga nästa steg för Creades tillsammans med likasinnade investerare som delar vår syn på värdet av långsiktigt aktivt ägande”, kommenterade bolagets styrelseordförande Sven Hagströmer i ett pressmeddelande efter att emissionen slutförts.