Lån Det blev en mycket tydlig coronaeffekt på vårt behov av att låna pengar under sommaren. Väldigt få lånade i år pengar till resor, samtidigt som det blev en byggboom under semestermånaderna. Det visar statistik från jämförelsetjänsten Zmarta.se.

Den största skillnaden i vårt lånebeteende jämfört med tidigare år är att antalet personer som lånar till semesterresan har mer än halverats. I stället har fler svenskar ägnat sommaren åt byggprojekt och hemmafix.

Lån till renoveringar har till exempel ökat med 8,3 procent, enligt statistiken som omfattar perioden 20 maj till den 20 juli i år.

Under sommaren ifjol lånade många till att kunna genomföra en semesterresa. Det behovet sjönk drastiskt. I år lånade hela 60 procent färre till att kunna göra en semesterresa.

En annan tydlig beteendeförändring i år är att fler försöker reda upp sin ekonomiska situation genom att samla smålån i ett större lån. Intresset för att samla ihop små lån till ett har ökat med 9,7 procent jämfört med samma period förra sommaren.

– Det är inte konstigt att fler vill stärka upp sin ekonomi. Arbetslösheten i Sverige ligger nu på 8,9 procent och skulle vi gå mot en lågkonjunktur är det klokt att inte sitta på flera dyra smålån. Genom att samla sina lån går det att få en snabb månatlig kostnadsbesparing. Risken finns annars att du betalar alldeles för mycket, säger Gustav Berghog, vd på Zmarta.

Andra skäl till att låna har varit motorcykel eller båt, investeringar och konsumtion.