Coronaviruset Kinas ekonomi kämpar fortsatt med effekterna av utbrottet av coronaviruset, Covid-19, och BNP kan till och med krympa under första kvartalet. Men trots det verkar finansmarknaderna vara överraskande optimistiska om att krisen inte kommer att resultera i någon långsiktig ekonomisk skada.

Det skriver Commerzbank-ekonomerna Bernd Weidensteiner och Hao Zhou i ett kundbrev.

”Även om detta är möjligt kan ett mindre gynnsamt scenario inte uteslutas”, enligt ekonomerna.

De konstaterar att den ekonomiska aktiviteten inte på långa vägar har återvänt till det normala i Kina och att viktiga städer fortfarande är i karantän (vilket direkt påverkar omkring 60 miljoner människor, och 4,5 procent av Kinas BNP).

Enligt officiella bedömningar som finns tillgängliga i vissa provinser har bara 40 procent av tillverkningsföretagen återupptagit sin produktion och trafikindikatorer för stora städer pekar fortsatt mot dämpad aktivitet.

Media rapporterar också om att i Shanghai är passagerarvolymerna i stadens tunnelbanesystem omkring 20-30 procent av den normala nivån efter det förlängda firandet av det kinesiska nyåret.

Dessutom tyder kolkonsumtionen på att produktionskapaciteten är signifikant underanvänd, enligt ekonomerna. De lyfter exempelvis fram att den dagliga kolkonsumtionen i de sex största kraftgenerationsgrupperna har varit nästan oförändrad efter det kinesiska nyåret, vilket indikerar att aktiviteten i tillverkningssektorn, som normalt konsumerar mycket el, fortfarande är långt under det normala.

Commerzbank-ekonomerna noterar att för varje vecka som aktiviteten står still minskar Kinas BNP med 2-3 procent, vilket betyder att Kinas ekonomi kan komma att krympa under första kvartalet.

Samtidigt konstaterar de att problemen spiller över på resten av världen och att de första att drabbas är de asiatiska länderna som är nära kopplade till Kina via handel eller turism.

”Nätet av globala värdekedjor fungerar som sändare av chocken till andra länder”, skriver de.

Störst är sårbarheten för asiatiska länder som Vietnam och Malaysia. Men även Mexiko och flera europeiska länder är relativt exponerade, bland annat Tjeckien som levererar till den tyska tillverkningssektorn.

Commerzbank-ekonomerna tycker att finansmarknaderna åtminstone borde prisa in en viss sannolikhet för ett negativt utfall för coronavirusets påverkan på ekonomin, vilket borde tynga marknaderna.

”Men marknaden har i sin vishet uppenbarligen beslutat sig för att tro på det gynnsamma scenariot”, konstaterar de.

Detta scenario kan sammanfattas som en återgång till det normala inom en inte alltför avlägsen framtid. Den ekonomiska tillväxten rasar i kvartalet när krisen slår till, men efter att krisen är över kommer de anställda snabbt att återvända till fabrikerna i detta scenario. Produktionen återupptas och under processen med att hinna ikapp kan tillväxten tillfälligt rent av komma att bli högre än de tidigare tillväxtprognoserna.

Kina har tillräckligt med ledig kapacitet för att underlätta en kortsiktig tillväxtspurt och efter ett par kvartal är tillväxten tillbaka på tidigare nivåer.

Men det finns några mörkare scenarier. Ett är att Kinas regering som en reaktion på hälsokrisen stramar åt regleringarna, som hur människor får röra sig inom landet. Dessutom kan mycket mer finansiering föras över till hälsosektorn, vilket skulle kunna minska BNP-tillväxten på längre sikt då de investeras i sektorer som är mindre produktiva.

Ett annat scenario är att utländska investerare kanske tvekar mer om att investera i Kina framöver, med tanke på den ändrade inhemska miljön. Utländska regeringar kan också pusha ”sina” företag att sprida risker och diversifiera sina produktionskedjor. Coronaviruset skulle kunna ge en åter-regionalisering av den globala ekonomin ännu en knuff.

”De långsiktiga konsekvenserna av dessa skiften skulle bli en planare tillväxtbana för den kinesiska ekonomin… och skulle kunna leda till mindre effektiva produktionsstrukturer och därmed till en något lägre global tillväxtbana”, enligt Commerzbank-ekonomerna, som tillägger att detta verkar vara ett pris som de flesta är villiga att betala om de köper mer ”säkerhet” – verklig eller upplevd.

 

Chatt
Hernhag: Fem köpvärda preffar efter rasetTre bolag med säkra utdelningar
Fonder
Över 26 000 premiepensionskonton låsta – mitt under börsturbulensenOväntad följdeffekt av Spiltanstoppet
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street efter rekordveckaÄndå 15 procent högre på en vecka
Pandemin
Representanthuset har nu godkänt stödpaketetBara Trumps godkännande återstår
Börsen
Sur fredag på StockholmsbörsenUtdelningarna fortsätter att ställas in
Aktie
Eniro illa uteMåste upprätta kontrollbalansräkning
Sektor
ABG: Svenska livsmedelsjättarna säker hamn i pandeminHöjer både Ica och Axfood
Foto: istockphoto
Oljepriset
Oljan: Opecländer ber om nåd från priskrig
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Berenberg sänker H&M:s vinstestimat med 100 procentRäknar med nollresultat
Pandemin
Regeringen begränsar sammankomster till 50 personer
Aktier
Här är aktierna som stigit mer än 25 procent i veckan
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Analys
SHB: Ericsson nästan immunt mot coronanedgång
Bank
Bankfederationen: Banker bör inte betala ut utdelning för 2019
27/3
Trading Direkt: Privatsparare köper aktier, dumpar fonder
Foto: istockphoto
Analys
SEB: Köpläge i förvärvsaktivt bolag efter kurstapp
Analyser
Flera nya köprekar bland fredagens analyser
Guld
Privatsparare rusar till guld
Pandemin
Riksbanken: Pandemin har påverkat storföretagen kraftigt
Analys
Nordea: Ica gynnas av coronaepidemin
Pandemin
Javeus: Detta krävs för att uppgångarna ska fortsättaBlir detta historiens kortaste björnmarknad?
Pandemin
Danske spår BNP-nedgång på 5 procentInflationen sjunker till noll
Foto: Shutterstock
Aktie
Sinch i miljardaffär
Aktier
Blechers aktiefavoriter i pandemins spår
Pandemin
Mnuchin: Arbetslöshetssiffrorna inte relevanta just nu
Foto: Shutterstock
Fonder
Spiltanstoppet tvingar fler fonder att stängaAvanza och Lysa drabbas också