IPO Noteringen av Coinbase Global Inc. på Nasdaq i New York i dag är en av de mer spektakulära hittills. Coinbase är världens största börs för kryptovalutor. Är det något en privatsparare bör satsa på? Privata Affärer frågade nätmäklarna Nordnets och Avanzas sparekonomer Frida Bratt och Nicklas Andersson.

Ungefär 85 procent av de 130 bolag som gick till börsen i USA ifjol var olönsamma, enligt Bloomberg. I det avseendet skiljer sig Coinbase från de övriga. Bolaget som redan tjänar pengar gick från förlust till vinst på cirka 322 miljoner dollar under 2020.

Kryptovalutan bitcoin befinner sig dessutom värdemässigt på historiskt höga nivåer just nu. Faktum är att vi i morse svensk tid fick se bitcoin på rekordnivån 64.740 dollar vilket är närmare 125 procent högre än vid årsskiftet. 

Enligt Bloomberg har aktier i Coinbase tidigare sålts i privata transaktioner på nivåer som skulle värdera bolaget till 100 miljarder dollar, vilket skulle göra noteringen till en av de största sedan Facebook gick till börsen. Bloomberg beskriver noteringen av Coinbase som ett genombrott som tillgångsslag för hela kryptoindustrin, och att transparensen ökar när det gäller alla kryptovalutor.

Är då värderingen rimlig, och framför allt, ska man som svensk småsparare fundera på att investera i bolaget?

Frågorna går till Frida Bratt och Nicklas Andersson, sparekonomer på Nordnet respektive Avanza.

– Noteringen är enormt hajpad, och det är inte konstigt mot bakgrund av kryptohajpen och att Coinbase har blivit plattformen framför andra för kryptohandlare i USA. Jag kommer följa noteringen med spänning, säger Frida Bratt.

Hon påpekar att utvecklingen för Coinbase på börsen blir ”extremt tätt sammanlänkad med utvecklingen för bitcoin och etherum eftersom Coinbase tjänar pengar på transaktionsavgifter som baseras på transaktionens storlek.

– Men utvecklingen i krypto är svår att förutsäga. Marknaderna för bitcoin och etherum är volatila, vilket främst beror på att de fortfarande är relativt små. Enskilda transaktioner kan få stor påverkan och utvecklingen är svåranalyserad. När det gäller en aktie kan du räkna på framtida vinster men hur ska du räkna på bitcoin? Det här gör ju också att även Coinbase som företag blir svåranalyserat, åtminstone med traditionella värderingsmått som p/e-tal exempelvis, säger hon.

”Enkelt sätt få exponering”

För den som ska investera i Coinbase handlar det mest om vad som händer med kryptovalutorna över huvud taget i framtiden. Om det är så att utvecklingen ännu bara är i sin början blir en investering i Coinbase ett enkelt sätt att få exponering mot kryptovalutor utan att behöva köpa dem själv, menar Frida Bratt.

– Men skulle utvecklingen för kryptovalutor gå åt andra hållet, exempelvis om riskaptiten skulle sjunka rent generellt, så kommer Coinbase att följa med nedåt. Det blir intressant också att följa hur ett företag vars vinster baseras på utvecklingen i kryptovalutor kommer må i en noterad miljö, med de krav som kommer i termer av transparens, öppenhet och regleringar. Och hur analytiker ska applicera sina traditionella värderingsverktyg på Coinbase, säger hon.

Nicklas Andersson på Avanza råder till försiktighet hos den som vill ha en exponering mot kryptovalutamarknaden via börsen. Volatilitet är att vänta, menar han.

Nicklas Andersson refererar också till den marknadsinformation som kommit från Coinbase om att bolaget sammanlagt numera förvarar mer än 90 olika kryptotillgångar.

Är det då en bra investering att göra?

– Huruvida man ska köpa aktier eller ej får man fundera kring själv. Men JP Morgans vd sa nyligen i sitt årliga brev till aktieägarna att fintech och big tech tar allt mer plats, vilket ifrågasätter traditionella bankindustrins plats i framtidens ekonomi. Om man tror att detta är starten på något större och vill investera en summa här så är mitt bästa stalltips att i så fall skala upp en position över tid och låta det vara en krydda i portföljen. Ibland är det inte heller dumt att låta ett bolag bo in sig på börsen, säger han.

”Risk för prispress i sektorn”

– Bolaget säger att de förvarar 11 procent av världens samlade kryptotillgångar och har gått från att förvara bitcoin till att förvara över 90 olika kryptotillgångar. Med en noterad kryptobörs kommer ett stärkt varumärke som nog kan attrahera mer kapital. Detta kapital är ju viktigt för bolaget eftersom det är härifrån man får sina intäkter när kunderna handlar. Större tillgångar under förvaltning borgar ju för högre intäkter. Samtidigt finns ju risken för prispress i sektorn, 0,46 procents transaktionskostnad i första kvartalet och 86 procent av intäkterna kommer från transaktionskostnader, säger Nicklas Andersson.

Direktnotering på Nasdaq

När Coinbase i dag börjar handlas på Nasdaq i New York sker det genom en så kallad direktnotering. Det innebär att det endast är befintliga aktier som säljs och det sker ingen nyemission. 

Det är den första direktnoteringen på Nasdaq. Men tidigare har bolag som Roblox, Spotify, Slack, Asana och Palantir direktnoterats på New York Stock Exchange.

Eftersom det inte finns någon teckningskurs att jämföra med som vid emissioner har Nasdaq istället satt ett referenspris på  250 dollar per aktie inför dagens direktnotering. 

Vad aktien kommer att handlas för återstår att se. Vid tidigare direktnoteringar har det tagit flera timmar innan köpare och säljare till slut kommit överens om ett första avslut. Men det skulle inte vara förvånande om kursen stiger över referensvärdet. Vid tidigare direktnoteringar på New York-börsen låg de första avsluten i genomsnitt cirka 37 procent ovanför referenspriset, enligt CNBC. 

Analys
Cellink lyfter efter höjd riktkursCarnegie spår fortsatt organisk tillväxt
Fonder
Rekordkvartal för hedgefonder"Jordmån för de flesta aktiva tradingstrategierna"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: Copyright (c) 2017 Monthira/Shutterstock. No use without permission.
Obligationer
Stort intresse för hållbara obligationer
Börsen
Uppåt på börsen
Budgeten
Andersson: En budget för att rädda jobben
Vårbudgeten
En pandemipräglad vårbudget
Aktie
Omvänd vinstvarning från ABBHöjer helårsprognos
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Kepler: Skanska vinnare på Bidens infrastrukturpaket
Blankning
Fingerprint: Sylebra ökar blankningen
Börsen
Nedåt på kinesiska börserna
Rapport
Lägre resultat och omsättning för RNB
Foto: Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
Notering
Coinbase föll tillbaka i premiärhandeln
Foto: AP/TT
Wall Street
Bankrapporter och Coinbase i fokus i New York
Foto: He Jinghua / Costfoto
Rapporterna
Komponentbrist i fokus inför rapportperiodenVerkstadssektorn i farozonen
Foto: Copyright (c) 2019 Burdun Iliya/Shutterstock. No use without permission.
IPO
Coinbase största noteringen sedan FacebookTvå sparekonomer om noteringen av kryptovalutabörsen
Foto: istockphoto
Aktie
Omvänd vinstvarning från Volati
Analys
SHB: Ta hem en del av vinsten i EricssonSer flera risker i aktien - slopar köprek
Foto: Copyright (c) 2018 Pilotsevas/Shutterstock. No use without permission.
Inflation
Analytiker: Nu toppar inflationen
Aktie
Blecher: Varför flyger inte kycklingen?Då skulle Scandi Standard kunna lyfta
IPO
Norska Finanstilsynet slår ner på noteringshajpenVill städa upp i spåren av massiv noteringsvåg
Analyser
Här är onsdagens många färska köprekar
Placera
Fedchef: Ingen anledning dra tillbaka stöden än
Aktier
Goldman Sachs tror på EuropaPekar ut favoritaktier i olika sektorer