Rapport Pryljätten Clas Ohlson redovisar ett resultat strax över förväntan för det gångna kvartalet. Men försäljningen i augusti dök och på onsdagen faller aktien kraftigt.

Clas Ohlsons rörelseresultat under det första kvartalet (maj-juli) i det brutna räkenskapsåret 2020/2021 uppgick till 166 miljoner kronor (79).

Analytiker hade i snitt räknat med ett rörelseresultat på 161 miljoner kr, enligt Infronts sammanställning av fem estimat.

Bruttomarginalen blev 38,7 procent (38,1). Förväntat var 39,3 procent, enligt Infront.

Clas Ohlsons försäljning i kvartalet uppgick till 2.074 miljoner kr, en ökning med 1 procent. Den organiska tillväxten uppgick till 7 procent, vilket har meddelats tidigare.

Fallande försäljning i augusti

I samband med rapporten för maj-juli presenterade Clas Ohlson även försäljningssiffror för augusti. 

Clas Ohlsons totala försäljning sjönk med 7 procent under augusti. Den organiska försäljningen minskade med 2 procent. 

Jämfört med augusti föregående år gav färre handelsdagar en negativ kalendereffekt med 2 procentenheter, uppger Clas Ohlson.

Clas Ohlsons onlineförsäljning ökade däremot med 35 procent under månaden.

Vid periodens utgång uppgick det totala antalet butiker till 228. Jämfört med samma månad föregående år har butiksbeståndet minskats netto med 3 butiker.

I Sverige var försäljningen 7 procent ner under augusti. Organiskt steg försäljningen i Norge med 6 procent och i Finland var den ner 9 procent.

Regionen Utanför Norden, som påverkats av stängningen av butiker i Storbritannien och Tyskland, visade en organisk minskning på 44 procent.

Aktien backar

Clas Ohlsons aktie backar 9 procent i den inledande onsdagshandeln efter att bolagets försäljning i augusti vände klart nedåt.

Av morgonens delårsrapport framgick det att augusti bjöd på ett försäljningstapp på 7 procent. Under förmiddagens rapportpresentation fick avgående vd Lotta Lyrå frågor kring just augustiutvecklingen.

– Vi såg en kraftigt minskad kundtrafik i början av månaden, sade hon och uppgav att det kundtrafikindex bolaget följer i augusti noterades på samma låga nivå som i början av maj månad.

”Det finns en osäkerhet i kundernas köpbeteende”, konstaterade vd:n.