Rapport (Uppdaterad) Pryljätten Clas Ohlson redovisar en ökad vinst som dessutom var högre än väntat. På Stockholmsbörsen sköt aktien i höjden när onsdagshandeln inleddes.  

Nedan följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Resultat något över förväntan. Clas Ohlsons rörelseresultat under kvartalsperioden augusti-oktober i det brutna räkenskapsåret 2019/2020 blev 133 miljoner kronor. Analytiker hade i genomsnitt räknat med 128 miljoner, enligt Infront Data. Bruttomarginalen blev 41,1 procent (väntat 40,9) och rörelsemarginalen 6,1 procent (väntat 5,9). Försäljningen på 2.165 miljoner kronor var känd sedan tidigare.

Novemberförsäljning +2 procent. I november, alltså månaden efter senaste rapportperioden, ökade Clas Ohlsons totala försäljning med 2 procent. Onlineförsäljningen steg med 7 procent.

Plattformsuppdatering tyngde. Clas Ohlsons online-försäljning i november påverkades negativt av den uppgradering av e-handelsplattformen som gjordes i mitten av oktober. ”Black Friday var vår största onlinehandelsdag någonsin men i början på november hade vi smittoeffekter från implementeringen i mitten av oktober och det är det som gör att helheten ser ut som den gör. Men tittar vi på både Black Week och Black Friday så visar det att den uppgraderade sajten ger precis den effekt som vi hade hoppats på”, säger vd Lotta Lyrå till Nyhetsbyrån Direkt.

Utmanande marknadsklimat. Enligt vd Lotta Lyrå har hösten präglats av ett ”utmanande” marknadsklimat på bolagets nordiska hemmamarknader. Hon konstaterar samtidigt att ”det är glädjande” att den organiska försäljningstillväxten i Norden ökade med 3 procent i det andra kvartalet (augusti-oktober).

Går vidare med brittiskt Amazonsamarbete. Clas Ohlson går nu vidare med sitt samarbete med Amazon i Storbritannien. Bolaget är nöjt med sitt pilotprojekt med Amazon i Storbritannien, som omfattat ungefär 100 produkter med fokus på bolagets egna varumärken, och avser att utöka sitt produktutbud.

Positivt mottagande norskt samarbete. I början av september inleddes ett samarbete med den norska nätbutiken för mat, Kolonial.no. Enligt Lotta Lyrå sågs tidigt ett positivt mottagande från kunderna och utvecklingen följer samma trend som för motsvarande samarbete med Mathem i Sverige.

Fixare till fler. Clas Ohlson tjänst Clas Fixare håller på att förberedas inför en utrullning till fler geografiska områden i Sverige. I dag finns tjänsten i Stockholmsområdet.