Aktier Energisektorn är årets största vinnare på börsen. Men uppgången är inte över, enligt storbanken Citigroup som tror att aktierna har mer att ge.  

Energisektorn kommer fortsätta att prestera bra på börsen även nästa år, men investerare ska däremot inte räkna med en lika brant uppgång som under 2022. Det uppger storbanken Citigroups analysgrupp, som leds av Alastair Syme, i en marknadskommentar, rapporterar finanssajten Marketwatch

– Vi ser framför oss att marknadens rotation till energiaktier fortsätter, även om bolagen som vi bevakar i USA redan handlas på rekordnivåer, går det att läsa i analysen. 

– Historiskt har energiaktier presterat bra i samband med ”vinstrecessioner”, skriver analytikerna vidare och tillägger att det är Citigroups huvudscenario för 2023, enligt finanssajten.

En ”vinstrecession” inträffar när börsbolagens vinster fallit två kvartal i följd. 

I samband med analysuppdateringen höjde Citigroup bland annat sin rekommendation på brittiska oljejätten BP till köp. Även riktkursen skruvades upp till 540 pence per aktie från tidigare 440 pence, vilket motsvarar en uppsida på drygt 14 procent jämfört med BP:s stängningskurs på måndagen. 

Banken drog även upp riktkursen för Concophillips, som köpstämplas sedan tidigare, med hela 21 procent till 160 dollar. Det innebär att Citigroup ser en kurspotential på 25 procent i aktien. 

För amerikanska Chevron höjdes riktkursen i sin tur med 16 procent till 180 dollar, vilket är strax under bolagets stängningskurs på måndagen. 

På måndagen studsade oljepriserna upp. Detta efter att den amerikanska Texasoljan WTI handlats ned till de lägsta nivåerna sedan januari kring 75 dollar per fat. Nedgången tog fart efter uppgifter om att oljekartellen Opec överväger att öka produktionen. 

Det förnekades sedan av storproducenten Saudiarabien, vilket låg bakom prisuppgången på olja under gårdagen, rapporterar Marketwatch. 

I år har energisektorn varit den största vinnaren på börsen. S&P:s branschindex för olje- och gasbolag har rusat 60 procent under 2022.