Analys Citi Investment Research höjer riktkursen för Trelleborg till 287 kr från 255 kr. Rekommendationen köp upprepas. Det framgår av en uppdatering från banken. Citi ser ytterligare potentiell uppsida i värderingen gällande Trelleborgs division Wheel Systems som kan komma att köpas upp av det japanska däckbolaget Yokohama Tire.

”Vi hade redan en SOTP-värdering (styckesvärdering) om 20 miljarder kronor för Wheel Systems när nyheterna om ett troligt bud dök upp. Men vi tror att Trelleborg kommer få en värdering på 25 miljarder kronor för affärsområdet i takt med att diskussionerna fortgår med Yokohama”, skriver banken i en analys.

Utöver Yokohama kan det komma att dyka upp andra intressenter, understryker Citi, och noterar att möjligheten för konkurrerande bud från annat håll därför är möjligt. Det i sin tur kan öppna upp för en högre värdering av affärsområdet.

Den 23 december 2021 rapporterade Dagens industri att japanska Yokohama överväger lägga ett bud på Wheel Systems uppgående till närmare 20 miljarder kr. Ett par dagar senare handelsstoppades Trelleborg-aktien varpå bolaget, i ett pressmeddelande, meddelade att diskussioner i tidigt skede pågick med externa parter.

”I detta skede kommer Trelleborg inte att kommunicera ytterligare i denna fråga. Skulle diskussionerna avancera och utvecklas till en situation där ytterligare information är relevant för marknaden, kommer detta att kommuniceras”, framgick av pressmeddelandet.

Om Trelleborg säljer Wheel Systems för 25 miljarder kr beräknas bolaget kunna öka storleken på återköpsprogrammet med det dubbla och fortfarande ha mellan 10-15 miljarder kr i kassan att användas för M&A, resonerar Citi vidare i analysen.

Efter en dryg halvtimmes handel på måndagen var aktien i Trelleborg ned 0,3 procent och bytte händer till 251,30 kr.