Inom HHI ingår bland annat varumärken som Kwikset.

Affär Assa Abloys stora USA-förvärv känns strategiskt riktigt på lång sikt. Affären rättar till låsbolagets historiska svaghet inom det amerikanska bostadssegmentet och har potential att öka tillväxten inom smarta lås. Det skriver Citi Investment Research i en kommentar. 

Citi upprepar rekommendationen köp och riktkursen 305 kronor. Assa Abloys aktie hade vid lunchtid på torsdagen avancerat drygt 7 procent till 286 kronor.

Assa Abloy aviserade köpet av amerikanska HHI för 4,3 miljarder dollar sent på onsdagen. Med förvärvet tar Assa Abloy på allvar steget in i det nordamerikanska bostadssegmentet. HHI, med konsumentvarumärken som Kwikset, Baldwin och Weiser, har lång erfarenhet inom inte minst segmentet smarta lås.

”Den främsta logiken med affären är att öka Assa Abloys tillväxt inom smarta lås genom att tillföra starkare route-to-market (strategin för att välja rätt distributionskanaler för att nå slutkunden)”, skriver Citi och pekar på fördelen med HHI:s stora installerade bas och etablerade distributionskanaler för mer traditionella lås.

”Något som möjliggör korsförsäljning för Assa Abloy inom det elektromekaniska segmentet (bland annat smarta lås)”, tillägger investmentbanken.

Citi tillstår att förvärvet till en början kan överraska investerarna givet att Assa Abloys historiska förvärvsfokus inte legat inom bostadsmarknaden och skeptikerna kan komma att ifrågasätta timingen med att gå in i detta segment då det utvecklats starkt under en tid.

Samtidigt konstaterar Citi att just stora förvärv och smarta lås var de två punkter som angavs som ”triggers” när bevakningen av Assa Abloy initierades i mars i år.