Johan H. Larsson, Nordeas chefsstrateg.

Börsen Vi måste sätta dagens nedgång på börsen i perspektiv av hur mycket den ändå gått upp i år. Uppgången har varit ganska skarp, även om det på senare tid funnits en del tveksamheter där börsen börjat röra sig mer sidledes. Så beskriver Johan H. Larsson, Nordeas chefsstrateg, tisdagens nedgång på börsen. Nordeas rekommendation är fortsatt övervikt på aktiesidan.

Det är tydligt att vi är på väg in i en konsolideringsfas där börsen samlar kraft för att senare dra vidare, eller tappa fart för att kraften på köpsidan ebbar ut, menar Johan H. Larsson.

När vi precis är på väg ut ur rapportperioden slutar marknaden fokusera på mikrofrågor på bolagsnivå, och flyttar i stället fokus till makronivån.

– Vi hade sysselsättningssiffror i fredags, och i den här veckan kommer ny inflationsdata. Vi förväntar oss en ökning av inflationen, samtidigt som centralbankerna kommunicerar att inflationen tillfälligt blir högre för att senare falla tillbaka och lägga sig runt målet på 2 procent, säger han.

Hög tilltro

Men marknaden tror inte riktigt på det, utan prisar in högre inflation. Marknaden har hittills haft hög tilltro till centralbankerna, och deras åtgärder tenderar att få stor betydelse för börsen, menar Johan H. Larsson.

Om inflationen kommer in högre än väntat, ser marknaden en risk för att centralbankerna behöver agera, till exempel dra tillbaka stödköpen tidigare än väntat, medan marknadsräntorna kryper uppåt. Han exemplifierar med Nasdaq kompositindexets nedgång på måndagen. Tillväxtbolagen där är de mest räntekänsliga, och de föll mest.

På toppnivåer

Givet att vi är på toppnivåer finns det också ett flertal händelser och skeenden som indikerar att optimismen på marknaden är lite väl stor, menar Johan H. Larsson.

– Ta till exempel den massiva IPO-verksamheten under våren och de fantastiska inflödena på aktiesidan, båda kan ses som exempel på företeelser som brukar ske ganska sent i en marknadscykel eller uppgångsfas.

– Vi tror ändå fortsatt att återhämtningen har mer att ge, men vi har också varit tydliga med att volatiliteten i marknaden högst sannolikt kommer att öka. Det har delvis med den ansträngda värderingarna att göra. Folk blir rädda om marknaden är dyrt värderad, och då blir reaktionerna kraftiga i andra änden.

Det har sedan i höstas varit flera små konsolideringsfaser, med korta och små nedgångar, på mellan 3 och 5 procent. Därefter har marknaden fångat upp nedgången. Men förr eller senare kommer det ändå en kraftigare reaktion, på mellan 5 och 10 procent, enligt Johan H. Larsson som dock säger att det på marknaden fortfarande finns kraft som ”fångar upp nedgången”.

”Sidledes i sommar”

– Själv brukar jag lyfta fram, att den avkastningsstarka perioden är mellan november och april, som är den del av året som historiskt brukar stå för merparten av överavkastningen. När första kvartalets rapporter är ute, och vi är inne i maj, brukar börsen mer kännetecknas av vinsthemtagningar. Och under sommarmånaderna brukar handeln över lag var mer sidledes.

Rapporterna har drivit börsen uppåt i år och Johan H. Larsson pekar på att vi i år redan fått en avkastning motsvarande två till tre historiska årsavkastningar. Risken finns därför att börsen i linje med det historiska säsongsmönstret kommer röra sig mer sidledes i sommar, detta under förhöjd volatilitet.

Ska man då se nedgången som ett köpläge?

– Vi tror på mer volatilitet, och vi tror att nedgångarna fortsatt är tillfälliga. Vi tror att köparna finns kvar i marknaden. Starka makrosiffror och positiv vinstutveckling blir en kudde på nedsidan. Just nu ligger vår rekommendation kvar, det vill säga fortsatt övervikt på aktiesidan, även om vi måste räkna med perioder med negativ avkastning, säger Johan H. Larsson.

Krönika
Lindberg: Ny spelplan på börsen efter pandemin
Köptips
Nordea köpstämplar halvledarbolaget
Börsen
Fortsatt nedåt på StockholmsbörsenStorbankerna vinnare
Foto: Shutterstock
Aktie
Powercell: Blankningarna fortsätter
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Foto: Pressbild
Spara
Sparekonomen: Så stärker du semesterkassan
Analys
SEB: Getinges prognos "överdrivet försiktig"
Foto: Copyright (c) 2019 OneSideProFoto/Shutterstock. No use without permission.
Börsen
Så gick det för Acast i börspremiären
Valutor
Kronan klart under 10 mot euron i SEB:s nya valutastrategiSEB positiv till kronan trots att ”glansperioden är över”
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Skistar: Positiv trend inför vintern"Stor orderingång till alla destinationer"
Foto: Alimak Group
Aktie
Alimak: Nya mål med höjd intäktstillväxt
FED
Fed ändrar ränteprognosenSpår större räntehöjningar 2023
Foto: Copyright (c) 2018 nyker/Shutterstock. No use without permission.
Asienbörserna
Mest nedåt i Asien efter Feds besked
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Placera
Danske överviktar finanssektorn
Foto: AP/TT
Börsen
New York: Nedåt efter Feds beslutBanker vinnare efter räntebeskedet
Sektor
Cibus i storaffär i FinlandKöper 72 livsmedelsfastigheter av Sagax
Sektor
Saxo: Revansch för gröna aktier
IPO
USA: Fjolårets IPO-rekord redan slaget
Foto: istock
Spara
Swedbank: Nu minskar hushållens sparutrymme"Även bostadsort påverkar sparandet"
Blankning
Blankningarna i Scandic ökar efter marknadsuppdatering
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens köprekar
Foto: Pi Frisk/TT
Noteringar
Så går det för onsdagens nykomlingarFyra nya bolag och ett nygammalt börjar handlas i dag
Foto: Shutterstock
Försäkring
”Dåligt försäkringsskydd för elsparkcyklar”Konsumenternas: Allt fler drabbas av olyckor
Foto: Copyright (c) 2019 Piotr Swat/Shutterstock. No use without permission.
Notering
Islandsbanki största isländska noteringen någonsin
Aktie
Förvaltarna: Electrolux Pro en dold diamantBolaget går bättre tider till mötes