Placera Tillväxtutsikterna har förbättrats med det fortsatta penningpolitiska stödet från olika centralbanker. Samtidigt har de geopolitiska riskerna minskat. Det ger potential för aktier som på kort sikt är bättre än räntor, anser Nordeas chefsstrateg Michael Livijn som ökar aktier till övervikt i bankens strategi för november.

Nordea tror inte att den globala cykeln bryts även om den kan böjas ännu mer än hittills. Det ger stöd för riskfyllda tillgångar, menar Michael Livijn.

– Tillväxtriskerna har knappast försvunnit, men marknaden har mer än reagerat och investerarna är mer pessimistiska än bolagen, säger han.

Lyfter ännu mer

Eftersom det ändå finns en betydande ekonomisk osäkerhet fortsätter de viktigaste centralbankerna att ha beredskap för ett fortsatt ”lättningsläge”. Totalt innebär stöden att marknaden lyfter ännu mer än den hittills gjort.

– Därmed ser vi bättre potential i aktier än räntor på kort sikt. Även om aktierallyt varit imponerande i år har globala aktier handlats i en svagt positiv korridor sedan början av 2018. Vi ser glaset som halvfullt snarare än halvtomt, säger Michael Livijn.

Höjer Japan

När det gäller regioner väljer Nordea att höja Japan från undervikt till neutral på bekostnad av tillväxtmarknaderna som i stället sänks till undervikt. I Europa behålls övervikten då det finns potential i minskad politisk risk, samt en öppning för ett ljusare läge för tillverkningsindustrin.

– I ett scenario med stabiliserande tillväxt har Japan bättre förutsättningar än tillväxtmarknaderna, där mer positiva nyheter är inprisade. Yenen ger också stabilitet, säger han.

Flera oklarheter

Sammantaget har det geopolitiska läget ljusnat, enligt Nordeas novemberstrategi. Det gäller inte minst brexit-processen, där det visserligen fortfarande saknas ett påskrivet avtal, men det är inte helt negativt sett ur ett marknadsperspektiv.

Detsamma gäller handelskonflikten mellan USA och Kina, där det fortfarande saknas en överenskommelse, men där parterna nu signalerar att ”båda sidor vill ja någon sorts vapenvila”.

Risker på lite längre sikt är oklarheterna när det gäller oljepriset och protesterna i Hongkong fortfarande aktuella och kan förändra sentimentet på marknaden, tror Michael Livijn.

Sektorsvis behåller ändå Nordea en viss defensiv hållning, med övervikt i energi  och hälsovård och undervikt i IT och industri.

Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler