Placera Nordea gör två tydliga förändringar i sin uppdaterade marknadssyn för november. Aktier överviktas på bekostnad av riskfyllda krediter, high yield, som i sin tur . Nordeas chefsstrateg Johan Larsson säger att skiftet i synen på allokeringen är på lång sikt, sex till tolv månader.

Novembers marknadssyn publiceras i ett läge då ”allt händer samtidigt”. Johan Larsson framhåller att det inte bara är presidentvalet, eller pandemin, som får marknaden att skaka. Utöver detta händer många andra saker som var för sig kan ändra på förutsättningarna, bland annat brexitförhandlingarna.

– När vi ändrar i synen på allokeringen har vi utgångspunkten en bredare portfölj som dessutom är långsiktig. Tidigare har vi tagit ner riskfyllda krediter, high yield, och i stället lyft aktier, från neutral till övervikt, säger Johan Larsson.

”Bättre prognos än obligationer”

– Vi tror att återhämtningen fortsätter lyfta aktier och att aktier har bättre prognos än obligationer, speciellt statsobligationer, säger han.

Horisonten är lång, sex till tolv månader och aktier förväntas utvecklas bättre än obligationer, främst statsobligationer.

– I återhämtningsfaser går aktier bra i ett historiskt perspektiv, och de sektorer som då brukar gå bra är de som är cykliska och konjunkturkänsliga. Vi har överviktat verkstad globalt, men även materiel- och råvarusektorerna, med skog, stål och gruvor, som alla brukar gynnas när produktionen tar fart.

”USA-bolagen viktiga för uppgången”

Att industriproduktionen ”fallit tillbaka” samtidigt som tjänsteproduktionen inte hänger med, har med pandemin att göra. Bil och andra sällanköpsvaror har fungerat, men tjänstproduktionen hänger inte med. Ingen reser med flyg eller ger sig ut på kryssning.

– Tidigare har vi också överviktat IT och teknik som svarat för de senaste årens aggregerade vinsttillväxt på marknaden. Tar man bort dem ser det väldigt blygsamt ut. De stora amerikanska bolagen har varit viktiga för börsuppgången, säger Johan Larsson.

Men nu väljer Nordea att ta ned IT till neutral vikt. Under den senaste tidens turbulens har det skakat på även annars centrala bolag i sektorn, menar han.

”Stor grön investeringsvåg”

Ytterligare en sektorsförändring görs i marknadssynen som formellt heter Global Asset Allocation Strategy Kraftförsörjningsbolagen (Utilities) har gått bra på sistone, och om Biden vinner presidentvalet förväntar sig marknaden en stor investeringsvåg som tar sikte på gröna investeringar inom energidelen, förklarar Johan Larsson.

– Marknaden börjar prisa in att Biden blir president. Vi tror att om Biden vinner kan utvecklingen sannolikt hålla i sig. Vi tar upp sektorn från undervikt till neutral.

När det gäller regioner väljer Nordea att vara neutrala över hela linjen.

– Det är inte läge att positionera sig, vi väljer att avvakta. Om till exempel IT tas ned till neutral blir det svårt för den amerikanska marknaden. De långsiktiga drivkrafterna finns kvar i USA, men det finns risker på kort sikt.

”Svårare i Europa”

I Europa gör pandemin störst avtryck och här har det varit svårare än på andra håll, anser Nordea. I Europa har också banker och energibolag större vikt i index än i USA. Osäkerheten är stor och Nordea avvaktar. USA är både bäst och värst i klassen, medan tillväxtmarknaderna gått ganska bra, och de utgörs till stor del av IT, så stor att det ”ser nästan ut som i USA”.

Japan till sist, om återhämtningen verkligen tar fart är Japan potentiellt vinnare. Landet har cykliskt orienterade bolag, verkstad och biltillverkning, men osäkerhet är stor på kort sikt, och därför sätter banken neutral även här.

Överlag är det svårbedömt inför slutet på året. Johan Larsson konstaterar att det hittills varit fokus på presidentvalet, men att det nu är pandemin som styr. Därefter kommer andra faktorer.

”Nu kommer köplägen”

– Vi ser långsiktigt, försöker lyfta blicken och se långt. Rapporterna har varit mycket bättre än förväntat, för fokus har varit på pandemin, inte på resultaten. Och när börsen faller som nu uppkommer köplägen. Det finns många som valde att sälja reda i våras som ännu inte hittat tillbaka.

– Tittar vi historiskt har aktiemarknade varit för de stora optimisterna, medan de största pessimisterna befunnit sig på räntemarknaderna. På väg ut ur en kris eller recession brukar vinsterna överraska positivt. Det ser vi nu då många bolag överraskat stort mycket bra resultat som kanske huvudsakligen beror på stark kostnadskontroll, säger Johan Larsson.

Börsen
Spurt ledde till stark veckostängningH&M och storbanker draglok
Chatt
Hernhag: Fem tillväxtaktier på tio år
Wall Street
New York: Teknikaktier vinnare i bred uppgång
Analys
Carnegie: Rätt ha tålamod med Cellink
Aktier
Insiders som handlat med aktier i veckan
Aktier
Veckans mest blankade aktier
Räntan
Investeringschefen: Fed drar ned på tillgångsköpen i höst
Aktie
Kambis vd: Styrelsen lockas nog av USA-notering
Analyser
Analytiker: Balder-köp smart drag av Erik Selin
Kryptovalutor
Coinbase börjar handla med Dogecoin
Analyser
Här är fredagens köprekar
14/5
Trading Direkt med teknisk analys
Bolån
Bolån: Stora skillnader mellan snitträntorna
Foto: AFP or licensors
Kryptovalutor
Musk-kommentar sänkte bitcoin mer än 10 procent
Aktieportföljen
Bra start för nytillskottet i portföljen
Börsen
Återhämtning i Asien
Notering
Volvo Cars rullar mot börsenSiktar på notering senare i år
Aktie
Autoliv återinför kvartalsutdelningHandelsstoppades innan beskedet
Foto: istockphoto
Fonder
Sparekonomen varnar för ökad risk i företagsobligationsfonderSparare bör kolla upp fondrisken
Bostad
Swedbank: Här har du fått bäst betalt för att boMånga säljer med vinst som överstiger boendekostnaden
Foto: Copyright (c) 2018 Pilotsevas/Shutterstock. No use without permission.
Inflation
Analytiker: Inflationstoppen är passeradRedan i maj bör den sjunka
Analyser
Här är onsdagens aktierekar
Inflation
Högre inflation än väntat i april"De kraftiga prisfallen i april i fjol påverkar nu inflationen uppåt"
Riksbanken
Analytiker: Bopriserna större huvudvärk för Riksbanken än inflationen