Placera Nordea gör två tydliga förändringar i sin uppdaterade marknadssyn för november. Aktier överviktas på bekostnad av riskfyllda krediter, high yield, som i sin tur . Nordeas chefsstrateg Johan Larsson säger att skiftet i synen på allokeringen är på lång sikt, sex till tolv månader.

Novembers marknadssyn publiceras i ett läge då ”allt händer samtidigt”. Johan Larsson framhåller att det inte bara är presidentvalet, eller pandemin, som får marknaden att skaka. Utöver detta händer många andra saker som var för sig kan ändra på förutsättningarna, bland annat brexitförhandlingarna.

– När vi ändrar i synen på allokeringen har vi utgångspunkten en bredare portfölj som dessutom är långsiktig. Tidigare har vi tagit ner riskfyllda krediter, high yield, och i stället lyft aktier, från neutral till övervikt, säger Johan Larsson.

”Bättre prognos än obligationer”

– Vi tror att återhämtningen fortsätter lyfta aktier och att aktier har bättre prognos än obligationer, speciellt statsobligationer, säger han.

Horisonten är lång, sex till tolv månader och aktier förväntas utvecklas bättre än obligationer, främst statsobligationer.

– I återhämtningsfaser går aktier bra i ett historiskt perspektiv, och de sektorer som då brukar gå bra är de som är cykliska och konjunkturkänsliga. Vi har överviktat verkstad globalt, men även materiel- och råvarusektorerna, med skog, stål och gruvor, som alla brukar gynnas när produktionen tar fart.

”USA-bolagen viktiga för uppgången”

Att industriproduktionen ”fallit tillbaka” samtidigt som tjänsteproduktionen inte hänger med, har med pandemin att göra. Bil och andra sällanköpsvaror har fungerat, men tjänstproduktionen hänger inte med. Ingen reser med flyg eller ger sig ut på kryssning.

– Tidigare har vi också överviktat IT och teknik som svarat för de senaste årens aggregerade vinsttillväxt på marknaden. Tar man bort dem ser det väldigt blygsamt ut. De stora amerikanska bolagen har varit viktiga för börsuppgången, säger Johan Larsson.

Men nu väljer Nordea att ta ned IT till neutral vikt. Under den senaste tidens turbulens har det skakat på även annars centrala bolag i sektorn, menar han.

”Stor grön investeringsvåg”

Ytterligare en sektorsförändring görs i marknadssynen som formellt heter Global Asset Allocation Strategy Kraftförsörjningsbolagen (Utilities) har gått bra på sistone, och om Biden vinner presidentvalet förväntar sig marknaden en stor investeringsvåg som tar sikte på gröna investeringar inom energidelen, förklarar Johan Larsson.

– Marknaden börjar prisa in att Biden blir president. Vi tror att om Biden vinner kan utvecklingen sannolikt hålla i sig. Vi tar upp sektorn från undervikt till neutral.

När det gäller regioner väljer Nordea att vara neutrala över hela linjen.

– Det är inte läge att positionera sig, vi väljer att avvakta. Om till exempel IT tas ned till neutral blir det svårt för den amerikanska marknaden. De långsiktiga drivkrafterna finns kvar i USA, men det finns risker på kort sikt.

”Svårare i Europa”

I Europa gör pandemin störst avtryck och här har det varit svårare än på andra håll, anser Nordea. I Europa har också banker och energibolag större vikt i index än i USA. Osäkerheten är stor och Nordea avvaktar. USA är både bäst och värst i klassen, medan tillväxtmarknaderna gått ganska bra, och de utgörs till stor del av IT, så stor att det ”ser nästan ut som i USA”.

Japan till sist, om återhämtningen verkligen tar fart är Japan potentiellt vinnare. Landet har cykliskt orienterade bolag, verkstad och biltillverkning, men osäkerhet är stor på kort sikt, och därför sätter banken neutral även här.

Överlag är det svårbedömt inför slutet på året. Johan Larsson konstaterar att det hittills varit fokus på presidentvalet, men att det nu är pandemin som styr. Därefter kommer andra faktorer.

”Nu kommer köplägen”

– Vi ser långsiktigt, försöker lyfta blicken och se långt. Rapporterna har varit mycket bättre än förväntat, för fokus har varit på pandemin, inte på resultaten. Och när börsen faller som nu uppkommer köplägen. Det finns många som valde att sälja reda i våras som ännu inte hittat tillbaka.

– Tittar vi historiskt har aktiemarknade varit för de stora optimisterna, medan de största pessimisterna befunnit sig på räntemarknaderna. På väg ut ur en kris eller recession brukar vinsterna överraska positivt. Det ser vi nu då många bolag överraskat stort mycket bra resultat som kanske huvudsakligen beror på stark kostnadskontroll, säger Johan Larsson.

Chatt
Hernhag: Tre högriskaktier på kort sikt
Sektor
Rusning i elbilssektornNykomling stiger 30 procent
Börsen
Plusavslutning på börsveckan
Börsen
Javeus: Marknaden hittar alltid argument för uppgång
Aktier
Här är de mest blankade aktierna på börsen just nu
Analyser
Analytikerna splittrade i synen på ABB
20/11
Trading Direkt: Analytiker om fastighetssektorns framtid
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bopriser
SBAB: Boprisförväntningarna upp till ny rekordnivå
Aktie
Så blev priset i Boozts parallellnoteringBörjar handlas i Köpenhamn i dag
Aktie
Krisande nöjesjätten fortsätter förhandlingarna
Analys
Analytiker: Norwegians aktie i princip värdelösSätter riktkurs på 5 öre
Börs
Håll koll på BEACH-aktierna efter pandemin"Sektorerna som gynnas av covid-19-vaccin"
Notering
Breakit: Hemnet planerar börsnotering
Bostad
Stockholmsvillor 1 miljon kr dyrare på ett år
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
20 gånger högre elpriser i södra Sverige jämfört med norra
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Carnegie: Otydling guidning om framtiden från Intrum
Bostad
Nu köper allt fler svenskar i Spanien igenLjusning på spansk bostadsmarknad efter coronasmällen
Marknaderna
Riksbanken: Finansmarknader fungerar bättre än i våras
Pandemin
Teknikföretagen: Lång tid till krisen är över"Vi har aldrig tidigare haft ett så brutalt ras"
Pension
En av fyra ångrar tidigt pensionsuttag
Bud
SSM:s budkommitté rekommenderar Amastens bud
Analys
Morgan Stanley ser nu positivt på TeslaFör första gången sedan 2017
Analys
ABG: Därför höjer vi Dometic till köp
Foto: istockphoto
Bostad
Analytiker spår fortsatt stigande bopriserMen möjligen i långsammare takt