Nordeas chefsstrateg Michael Livijn.

Placera Penningpolitik, vissa gröna skott i ekonomin och möjligt stöd från investerarflöden ger fortsatt stöd åt riskfyllda tillgångar som aktier. Men ett starkt rally hittills i år gör att marknaden redan prisat in en hel del goda nyheter samtidigt som nedsideriskerna för ekonomin och vinstutsikterna fortsatt finns kvar. Det konstaterar Nordea i majupplagan av Global Asset Allocation Strategy.

Nordea noterar att april blev ännu en stark börsmånad med en uppgång på nästan 7 procent (i SEK). Duvaktiga centralbanker och små gröna skott i den globala ekonomin gav stöd. Men läget är synnerligen skört.

– Risker kvarstår och osäkerheten kring vinstutsikterna fortsätter. Vi behåller därför vår rekommendation om en neutral allokering mellan aktier och räntor, säger Nordeas chefsstrateg Michael Livijn.

Han konstaterar att när det gäller bolagsvinsterna startade året illa. Men på sistone ser det dock ut som om den mest intensiva fasen av vinstnedgraderingar är över. Estimaten har planat ut kring 4 procent vinsttillväxt för 2019.

– Är detta vändningen? Vi förblir fortsatt något skeptiska. Första kvartalets rapportering är halvvägs klart och resultaten ser visserligen inte ut att vara i närheten av det befarade utfallet. Bolagen i USA slår komfortabelt de kraftigt nedreviderade estimaten och överraskningsfaktorn är klart större än förväntat. Vinsttillväxten lyser dock med sin frånvaro även om det ser ut som att en vinstrecession kommer att undvikas i nuläget. Intäkterna är i linje med estimaten, som vanligt. Summerar vi ovanstående klarar sig marginalerna bättre än förväntat men de förblir en källa till oro framöver, säger Michael Livijn.

Han menar också att sentimentet verkar ha fastnat på höga nivåer. Många ”fear & greed”-indikatorer är klart i girighetsterritorium. Exponeringen mot riskfyllda tillgångar har ökat på bekostnad av ”säkra” hamnar som kontanter och defensiva sektorer. Men det kan vara en farlig strategi, menar Michael Livijn.

– Vi tycker fortsatt att sentimentet utgör mer av en risk än möjlighet på nuvarande nivåer, och förra året visade att det kan svänga snabbt, säger han.

Han tycker att det framöver krävs mer klarhet både på den ekonomiska fronten liksom för vinstutsikterna för att uppgången ska vara hållbar.

– Det är förstås lockande att köpa rallyt, men vi måste ta i beaktande att det varit både snabbt och kraftfullt. Medan vi inte ser en recession i antågande är den troliga utvecklingen på kort sikt att marknaden kommer att smälta rallyt och därför röra sig sidledes i det korta perspektivet. Vi skulle heller inte bli förvånade av en rekyl nedåt, säger han.

Nordeas neutrala allokering för aktier består därför. Men inom aktieslaget finns det saker som ser mer attraktiva ut än andra.

– Vi rekommenderar att behålla övervikten i Europa. Värderingen är attraktiv och vi förväntar att fundamenta förbättras framgent.  Japan är fortsatt oinspirerande på alla fronter, speciellt vinstsidan, och vi behåller undervikten. I sektorstrategin underviktar vi verkstad på svagheten i den industriella cykeln och överviktar hälsovård, säger Michael Livijn.

Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler