Nordeas chefsstrateg Michael Livijn.

Placera Penningpolitik, vissa gröna skott i ekonomin och möjligt stöd från investerarflöden ger fortsatt stöd åt riskfyllda tillgångar som aktier. Men ett starkt rally hittills i år gör att marknaden redan prisat in en hel del goda nyheter samtidigt som nedsideriskerna för ekonomin och vinstutsikterna fortsatt finns kvar. Det konstaterar Nordea i majupplagan av Global Asset Allocation Strategy.

Nordea noterar att april blev ännu en stark börsmånad med en uppgång på nästan 7 procent (i SEK). Duvaktiga centralbanker och små gröna skott i den globala ekonomin gav stöd. Men läget är synnerligen skört.

– Risker kvarstår och osäkerheten kring vinstutsikterna fortsätter. Vi behåller därför vår rekommendation om en neutral allokering mellan aktier och räntor, säger Nordeas chefsstrateg Michael Livijn.

Han konstaterar att när det gäller bolagsvinsterna startade året illa. Men på sistone ser det dock ut som om den mest intensiva fasen av vinstnedgraderingar är över. Estimaten har planat ut kring 4 procent vinsttillväxt för 2019.

– Är detta vändningen? Vi förblir fortsatt något skeptiska. Första kvartalets rapportering är halvvägs klart och resultaten ser visserligen inte ut att vara i närheten av det befarade utfallet. Bolagen i USA slår komfortabelt de kraftigt nedreviderade estimaten och överraskningsfaktorn är klart större än förväntat. Vinsttillväxten lyser dock med sin frånvaro även om det ser ut som att en vinstrecession kommer att undvikas i nuläget. Intäkterna är i linje med estimaten, som vanligt. Summerar vi ovanstående klarar sig marginalerna bättre än förväntat men de förblir en källa till oro framöver, säger Michael Livijn.

Han menar också att sentimentet verkar ha fastnat på höga nivåer. Många ”fear & greed”-indikatorer är klart i girighetsterritorium. Exponeringen mot riskfyllda tillgångar har ökat på bekostnad av ”säkra” hamnar som kontanter och defensiva sektorer. Men det kan vara en farlig strategi, menar Michael Livijn.

– Vi tycker fortsatt att sentimentet utgör mer av en risk än möjlighet på nuvarande nivåer, och förra året visade att det kan svänga snabbt, säger han.

Han tycker att det framöver krävs mer klarhet både på den ekonomiska fronten liksom för vinstutsikterna för att uppgången ska vara hållbar.

– Det är förstås lockande att köpa rallyt, men vi måste ta i beaktande att det varit både snabbt och kraftfullt. Medan vi inte ser en recession i antågande är den troliga utvecklingen på kort sikt att marknaden kommer att smälta rallyt och därför röra sig sidledes i det korta perspektivet. Vi skulle heller inte bli förvånade av en rekyl nedåt, säger han.

Nordeas neutrala allokering för aktier består därför. Men inom aktieslaget finns det saker som ser mer attraktiva ut än andra.

– Vi rekommenderar att behålla övervikten i Europa. Värderingen är attraktiv och vi förväntar att fundamenta förbättras framgent.  Japan är fortsatt oinspirerande på alla fronter, speciellt vinstsidan, och vi behåller undervikten. I sektorstrategin underviktar vi verkstad på svagheten i den industriella cykeln och överviktar hälsovård, säger Michael Livijn.

Foto: istockphoto
Valuta
Pundet bara marginellt svagare mot euron"Tillfälle investera i brittiska marknader"
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Cykliska bolag drog upp börsenStorbolagsindex upp 1,5 procent
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bolåneräntan
Läge förhandla om bolånenMånga aktörer har sänkt sina bundna räntor
Foto: Johan Gunséus/TT
Skogsaktier
Lättnadsrally i skogen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Foto: Frank Augstein/AP
Brexit
Boris Johnson ny premiärminister
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Resurs höjde både resultat och intäkter
Guldpriset
Guldfonderna i toppPriset på guld på sexårshögsta
Foto: istockphoto
Aktie
Resurs: Styrelseledamot sålde stor del av innehavet efter rapporten
Rapport
Stark tillväxt för Mips
Analys
Analys: Risk för utdelningshalvering för Nordea
Analys
"Svenskt skogsinnehav ger attraktiv värdering"
Analyser
Många nya köprekar bland analysernaÖver 20 färska analyser
Analys
Nordea: Läge ta hem vinsten i Assa Abloy
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Analys
Kepler: Överutbudet på hotellmarknaden blir inte värreScandic-aktien ökar 6 procent
Foto: istockphoto
Analys
Analys: Autoliv fortsätter ta nya marknadsandelar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Rapport
Positivt resultat för MTGMen aktien faller på börsen
Foto: istock
Aktier
Storbank varnar för amerikanska aktier"Räntesänkning redan inprisad"
Foto: istockphoto
Cybersäkerhet
Skydda dig mot hackare i sommarSommaren högsäsong för cyberkriminella
19/7
Trading Direkt: Långsiktig teknisk analys på index
Analyser
Flera nya köprekar bland analyserna
Rapport
Sämre än väntat för Autoliv"Sämsta marknaden sedan finanskrisen"
Foto: istockphoto
Försäkringar
"Lönar sig att jämföra husbilsförsäkringar"Stora skillnader mellan försäkringsbolagen
Rapport
SSAB:s resultat sämre än väntatSpår lägre efterfrågan tredje kvartalet
Rapport
Saabs orderingång minskade
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Kinnevik: Substansvärdet ökade 6 procent
Rapport
Klart svagare än väntat för Boliden