Nordeas chefsstrateg Michael Livijn.

Placera Penningpolitik, vissa gröna skott i ekonomin och möjligt stöd från investerarflöden ger fortsatt stöd åt riskfyllda tillgångar som aktier. Men ett starkt rally hittills i år gör att marknaden redan prisat in en hel del goda nyheter samtidigt som nedsideriskerna för ekonomin och vinstutsikterna fortsatt finns kvar. Det konstaterar Nordea i majupplagan av Global Asset Allocation Strategy.

Nordea noterar att april blev ännu en stark börsmånad med en uppgång på nästan 7 procent (i SEK). Duvaktiga centralbanker och små gröna skott i den globala ekonomin gav stöd. Men läget är synnerligen skört.

– Risker kvarstår och osäkerheten kring vinstutsikterna fortsätter. Vi behåller därför vår rekommendation om en neutral allokering mellan aktier och räntor, säger Nordeas chefsstrateg Michael Livijn.

Han konstaterar att när det gäller bolagsvinsterna startade året illa. Men på sistone ser det dock ut som om den mest intensiva fasen av vinstnedgraderingar är över. Estimaten har planat ut kring 4 procent vinsttillväxt för 2019.

– Är detta vändningen? Vi förblir fortsatt något skeptiska. Första kvartalets rapportering är halvvägs klart och resultaten ser visserligen inte ut att vara i närheten av det befarade utfallet. Bolagen i USA slår komfortabelt de kraftigt nedreviderade estimaten och överraskningsfaktorn är klart större än förväntat. Vinsttillväxten lyser dock med sin frånvaro även om det ser ut som att en vinstrecession kommer att undvikas i nuläget. Intäkterna är i linje med estimaten, som vanligt. Summerar vi ovanstående klarar sig marginalerna bättre än förväntat men de förblir en källa till oro framöver, säger Michael Livijn.

Han menar också att sentimentet verkar ha fastnat på höga nivåer. Många ”fear & greed”-indikatorer är klart i girighetsterritorium. Exponeringen mot riskfyllda tillgångar har ökat på bekostnad av ”säkra” hamnar som kontanter och defensiva sektorer. Men det kan vara en farlig strategi, menar Michael Livijn.

– Vi tycker fortsatt att sentimentet utgör mer av en risk än möjlighet på nuvarande nivåer, och förra året visade att det kan svänga snabbt, säger han.

Han tycker att det framöver krävs mer klarhet både på den ekonomiska fronten liksom för vinstutsikterna för att uppgången ska vara hållbar.

– Det är förstås lockande att köpa rallyt, men vi måste ta i beaktande att det varit både snabbt och kraftfullt. Medan vi inte ser en recession i antågande är den troliga utvecklingen på kort sikt att marknaden kommer att smälta rallyt och därför röra sig sidledes i det korta perspektivet. Vi skulle heller inte bli förvånade av en rekyl nedåt, säger han.

Nordeas neutrala allokering för aktier består därför. Men inom aktieslaget finns det saker som ser mer attraktiva ut än andra.

– Vi rekommenderar att behålla övervikten i Europa. Värderingen är attraktiv och vi förväntar att fundamenta förbättras framgent.  Japan är fortsatt oinspirerande på alla fronter, speciellt vinstsidan, och vi behåller undervikten. I sektorstrategin underviktar vi verkstad på svagheten i den industriella cykeln och överviktar hälsovård, säger Michael Livijn.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fyra intressanta aktier som tagit stryk i rekylen
Aktier
Elva stabila sommaraktier
Börsen
Stark fredag på börsen
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: istockphoto
Fonder
Tydliga samband mellan fondflöden och betygSpararna ratar fonder med låga betyg
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Mäklare: Restriktiva banker bromsar bomarknaden
Foto: Malin Rudblom/TT
Deklarationen
Stort skattefel för reseavdraget
24/5
Trading Direkt: Börsen, teknisk analys och den svenska kronan
Listning
Mentice på väg mot First NorthMedicinteknikbolaget värt över 1 miljard
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Analys
Credit Suisse: Ericsson gynnas av 5G-utvecklingen
Aktie
Industrivärden ser potential i VolvoHar köpt aktier för 822 miljoner
Sektor
Morgan Stanley: Guldkantade utdelningar i banksektorn
Listning
Så går det för Ossdsign i handelspremiären
Olja
Största oljeraset sedan årsskiftet
Foto: Manish Swarup/AP/TT
Indiska valet
Förvaltare: Räkna med fortsatt indiskt börslyft efter Modis seger
Spara
Bli inte nollad av storbankerna
Insider
Persson köper HM-certifikat för 150 miljoner
Insider
Sandviks vd har köpt aktier för 1,5 miljonerEfter uttalande om att han inte blir "långvarig" på posten
Bostad
Var tredje letar billigare bostad om räntan höjs till 3 procent
Analys
THQ får ny köprek från Nordea
Aktier
Småbolag rekordhögt värderadeÄven onoterat är dyrt
Aktietips
Tre heta köptips
Aktie
Nytt besked: Nu vill Veoneer ta in upp till 690 miljoner dollar
EU-valet
Nordea: Därför är EU-valet relevant för finansmarknaderna
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Laxbolagen
Lax för miljarder har dött i norsk algblomningLaxbolagen rasar på börsen i Oslo
Bok
Hernhag och Sterner: Aktier är alltid bäst
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Jurist: Oskäligt att inte veta tid för tillträde