Börsen Februari blev ytterligare en bra månad för aktier. Marknaden skakade av sig både dåliga nyheter och men Nordeas chefsstrateg Michael Livijn menar att det är för tidigt att signalera faran över i nuläget. Banken väljer därför att behålla neutral vikt för aktier i stället för att öka till övervikt.

I Nordeas marknadssyn för mars konstateras att globala aktier adderade ytterligare runt 6 procentenheter under februari, en stark uppföljning av omsvängningen på marknaden i början av året. Samtidigt var takten i de mer riskfyllda räntesegmenten, som high yield och tillväxtmarknadsobligationer, mer dämpad men ändå klart positiv.

– Girigheten sitter för tillfället i förarsätet men den stora frågan är naturligtvis om rallyt är hållbart efter den stora rörelsen hittills i år. Det är lätt att bli bländad av tjurrusningen och hoppa på tåget, vi rekommenderar dock att vila på hanen då marknaden har ett antal frågor att besvara kommande kvartal, säger Nordeas chefsstrateg Michael Livijn.

Livihn konstaterar att saker och ting på den ekonomiska fronten sällan ändras markant från månad till månad. Data som kommer in visar inte heller någon tendens till en omedelbar vändning. Sammantaget är momentet i den globala ekonomin dock ganska svagt även om nivåerna fortsatt är hyggliga.

– Skulle försämringen fortsätta är det möjligt att marknaden omvärderar det ganska bekymmerslösa sätt man hittills har reagerat på data som ligger under förväntningarna, varnar Livijn.

Efter Feds mjukare ton i december i fjol har marknaden kokat. Men Nordea undrar hur länge denna drivkraft kan underbygga utvecklingen. Givet rallyt borde nu en hel del av de förväntade lättnaderna från Fed ligga i priserna, skriver Nordea.

– Vår huvudoro på kort sikt är inte om marknaden prisar in en sänkning från Fed i år (eller en höjning, beroende på humör) utan snarare de kvarvarande effekter av vad som faktiskt hände under fjärde kvartalet 2018. Vi är inte i nuläget beredda att bortse från möjligheten att åtstramningen av balansräkningen under 2018 kan visa sig i fortsatt svag ekonomisk data kommande kvartal, säger Michael Livijn.

När det gäller bolagsvinsterna är inte heller dessa speciellt uppmuntrande och vinstestimaten fortsätter att justeras ner.

– Om denna takt fortsätter går det inte att utesluta en vinstrecession framöver. I nuvarande miljö är vi inte säkra på att marknaden fullt ut uppskattar denna risk. Som drivkraft för aktiemarknaden blir därmed vinsterna lika viktiga som ekonomin kommande kvartal, menar Michael Livijn.

Sammantaget krävs alltså mer klarhet både när det gäller makrofaktorer och vinstutsikter innan man blåser faran över.

– Det är förstås lockande att köpa rallyt, men vi måste ta i beaktande att det varit både snabbt och kraftfullt. Med stora delar av förlusterna under fjärde kvartalet 2018 återtagna indikerar prissättningen att det finns mindre att oroa sig för än vad som möjligen är fallet. Medan vi inte ser en recession i antågande är den troliga utvecklingen på kort sikt att marknaden kommer att smälta rallyt och därför röra sig sidledes i det korta perspektivet, säger Michael Livijn som dock inte skulle bli förvånad om det kom en nedåtrekyl.

Aktiechatt
Hernhag: Tre köpvärda aktier just nuOch fyra intressanta tillväxtaktier
Börsen
Börsen: Avslutning ovanför nollstrecket
Foto: istockphoto
Fonder
Klassisk hedgefond lägger nedVar tidigare Sveriges största hedgefond
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
SAS: Starkast återhämtning i inrikestrafiken
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Kepler Cheuvreux sänker Holmen"Utsikterna för pappersverksamheten allt mer deprimerande"
Analys
RBC: Utebliven fartygsdrift äventyrar Wärtsiläs orderbokSänker till underperform
Aktie
Flera finanskändisar har gått in i Qliro
Placera
Nordea spår sidledes börs framöver"Begränsad uppsida på kort- och medellång sikt"
Foto: Johan Nilsson/TT
Aktie
SAS överens med obligationsägare
Insider
Leo Vegas medgrundare fortsätter att sälja aktier
USA-KINA
Trump bannlyser Tiktok
Aktier
Aktierna som Blecher ökat i
Fonder
Flera nya fonder bland proffsens favoriter
Placera
Utländska investerare dumpar japanska aktier
Val
Marknaderna som kan gynnas om Biden vinner
Krisen
Finansministern: Utvecklingen något bättre än befarat
Aktie
Norska småspararfavoriten har rasatNel ned över 20 procent sedan toppen i juli
Analys
SEB höjer finska däckjätten till köpSer "better times ahead"
Insider
Familjen Persson fortsätter att öka i H&M
Foto: istockphoto
Bostad
Hemnet: Rekordmånga borätter till salu
Aktier
Aktierna som flest fonder äger
Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
4/8
Trading Direkt: Olja och amerikanskt presidentval