Börsen Februari blev ytterligare en bra månad för aktier. Marknaden skakade av sig både dåliga nyheter och men Nordeas chefsstrateg Michael Livijn menar att det är för tidigt att signalera faran över i nuläget. Banken väljer därför att behålla neutral vikt för aktier i stället för att öka till övervikt.

I Nordeas marknadssyn för mars konstateras att globala aktier adderade ytterligare runt 6 procentenheter under februari, en stark uppföljning av omsvängningen på marknaden i början av året. Samtidigt var takten i de mer riskfyllda räntesegmenten, som high yield och tillväxtmarknadsobligationer, mer dämpad men ändå klart positiv.

– Girigheten sitter för tillfället i förarsätet men den stora frågan är naturligtvis om rallyt är hållbart efter den stora rörelsen hittills i år. Det är lätt att bli bländad av tjurrusningen och hoppa på tåget, vi rekommenderar dock att vila på hanen då marknaden har ett antal frågor att besvara kommande kvartal, säger Nordeas chefsstrateg Michael Livijn.

Livihn konstaterar att saker och ting på den ekonomiska fronten sällan ändras markant från månad till månad. Data som kommer in visar inte heller någon tendens till en omedelbar vändning. Sammantaget är momentet i den globala ekonomin dock ganska svagt även om nivåerna fortsatt är hyggliga.

– Skulle försämringen fortsätta är det möjligt att marknaden omvärderar det ganska bekymmerslösa sätt man hittills har reagerat på data som ligger under förväntningarna, varnar Livijn.

Efter Feds mjukare ton i december i fjol har marknaden kokat. Men Nordea undrar hur länge denna drivkraft kan underbygga utvecklingen. Givet rallyt borde nu en hel del av de förväntade lättnaderna från Fed ligga i priserna, skriver Nordea.

– Vår huvudoro på kort sikt är inte om marknaden prisar in en sänkning från Fed i år (eller en höjning, beroende på humör) utan snarare de kvarvarande effekter av vad som faktiskt hände under fjärde kvartalet 2018. Vi är inte i nuläget beredda att bortse från möjligheten att åtstramningen av balansräkningen under 2018 kan visa sig i fortsatt svag ekonomisk data kommande kvartal, säger Michael Livijn.

När det gäller bolagsvinsterna är inte heller dessa speciellt uppmuntrande och vinstestimaten fortsätter att justeras ner.

– Om denna takt fortsätter går det inte att utesluta en vinstrecession framöver. I nuvarande miljö är vi inte säkra på att marknaden fullt ut uppskattar denna risk. Som drivkraft för aktiemarknaden blir därmed vinsterna lika viktiga som ekonomin kommande kvartal, menar Michael Livijn.

Sammantaget krävs alltså mer klarhet både när det gäller makrofaktorer och vinstutsikter innan man blåser faran över.

– Det är förstås lockande att köpa rallyt, men vi måste ta i beaktande att det varit både snabbt och kraftfullt. Med stora delar av förlusterna under fjärde kvartalet 2018 återtagna indikerar prissättningen att det finns mindre att oroa sig för än vad som möjligen är fallet. Medan vi inte ser en recession i antågande är den troliga utvecklingen på kort sikt att marknaden kommer att smälta rallyt och därför röra sig sidledes i det korta perspektivet, säger Michael Livijn som dock inte skulle bli förvånad om det kom en nedåtrekyl.

Aktietips
Här är Swedbanks nya sektorfavoriter
Blankning
Blankningen i Fingerprint har ökat inför rapporten
Börsen
Plusstängning på börsen
Valuta
Valutastrategen: Fem skäl till att kronan kan stärkas mot euron
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska aktierekar
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Aktie
Klart: EU godkänner Telias köp av TV4Telia spår synergieffekter på 600 miljoner/år
12/11
Trading Direkt: Oscar Properties och Storytel i fokus
Analys
Morgan Stanley: Lägre produktion kan tynga Volvos marginal"Tredje kvartalet toppen innan det vänder nedåt"
Rapport
Vinst för Oscar Properties efter Helix-försäljningenMen bara åtta bostäder såldes
Bolån
Fallande snitträntor hos flera storbanker
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Rapport
Ökat förlust för StorytelMen omsättning och intäkter steg rejält
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Starbreeze rekonstruktionsplan klar
Aktie
Storpost i Bygghemma såld utan rabattEQT en av köparna
Aktie
Förlust för SSM - släpper preliminärt resultat
Aktier
Här är de populäraste kinesiska aktierna i svenskarnas portföljerE-handelsjätten slår rekord på Singles Day
Sektor
Bettingmarknaden väntas bromsa inTuffare marknad än tidigare
Amortering
Ekonomer: Amorteringskrav saknar påvisbar samhällsnytta
Fonder
Spararna fortsätter att öka i räntefonder
Analys
Carnegie: Därför ska du sälja danska smyckesjätten
Hernhag: Tre misstag du inte ska skrämmas till att göra
Bostad
Hemnet: Försäljningsrekord för bostadsrätter i oktober
Bostad
SEB: Hushållens boprisförväntningar faller
Aktietips
Flera heta köptips
Aktietips
DI: Köpläge i Pricer för riskvilliga
Aktiechatt
Hernhag: Tre chansaktier för framtidenAktiechatten firar 10 år
Aktietips
Carnegie: Köpläge i livekasinobolaget
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Analys
Pareto: Leo Vegas bättre än det verkar