Börsen Juli bjöd som bekant på en fantastisk börsutveckling vilket förstås gladde hårt prövade investerare efter ett riktigt uselt första halvår. Men Columbia Threadneedles chefsekonom Steven Bell tror dessvärre att björnmarknaden återvänder.

– Kommer vi få se fortsatta uppgångar under resten av 2022? Jag önskar att jag har fel men jag tror att svaret är nej, säger han i ett videoinlägg på Columbia Threadneedles youtubekanal

Han menar att sommarens rally i risktillgångar helt och hållet beror på att marknaden dragit den ”perversa” slutsatsen att ekonomin har bromsat in så pass mycket att Fed snart måste lätta på bromsen och till och med sänka räntan nästa år.

– Men det är fel att tro att räntorna nu är tillräckligt höga för att dämpa inflationen samtidigt som vi undviker en recession, säger Steven Bell.

I stället anser han att den amerikanska inflationen tillåtits lyfta alltför mycket och att den inbromsning i ekonomin vi hittills sett inte är tillräcklig.

Siffrorna visar förvisso på en negativ tillväxt i USA under de senaste två kvartalen. Men samtidigt är arbetsmarknaden stark och miljontals nya jobb har dykt upp. Det gör också att löneinflationen ökat.

– USA behöver en riktig recession med en signifikant ökning av arbetslösheten för att Fed ska kunna få ner inflationen till 2-procentsmålet. Det kräver i sin tur att räntorna stiger ytterligare, säger Steven Bell.

Han påpekar också att bara för en dryg månad sedan var investerarna extremt pessimistiska.

– Med tanke på att många investerare fortfarande tror att en recession är oundviklig är så behöver börskurserna kanske inte falla alltför mycket framöver men min gissning är att riktningen är nedåt, säger han.

Inte heller i Europa ser det så ljust ut. Här är löneinflationen inte det stora problemet utan det är snarare ökade levnadskostnader som sätter press.

– Jag kan inte se hur Europa kan undvika en recession i vinter med tanke på de kraftigt stigande energipriserna, säger Steven Bell och avslutar:

– Jag är ledsen att jag förstör det roliga. Men faran är inte över och börserna kommer troligen att falla efter sommarens rally.