SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.

Börsen Efter en motig start på veckan återvände börsglädjen på bred front i går. Men marknadens förhoppning att Fed kan börja sänka räntan redan nästa år är troligen alltför optimistisk och analytiker varnar nu för en fortsatt stökig börs.

Marknaden tolkade det senaste Fed-beskedet som duvaktigt och började prisa in tydliga räntesänkningar redan i början av 2023 vilket fick börserna att stiga.

Men nu kommer signaler om att räntesänkning redan nästa år inte är troligt.

Till exempel sade Federal Reserve chefen i Minneapolis Neel Kashkari på onsdagen att sannolikheten att den amerikanska centralbanken börjar sänka räntorna nästa år är väldigt liten.

”Vissa finansmarknader indikerar att de förväntar sig att vi ska sänka räntorna nästa år”, sade Kashkari vid ett evenemang som hölls som en del av en finansiell regleringskonferens i New York, enligt Reuters.

”Jag vill inte säga att det är omöjligt, men det verkar som att det är ett mycket osannolikt scenario just nu med tanke på vad jag vet om den underliggande inflationsdynamiken. Det mer sannolika scenariot är att vi skulle fortsätta höja räntorna och sedan skulle vi stanna där tills vi har mycket förtroende för att inflationen är på god väg tillbaka mot 2 procent.”

Analytiker på båda sidorna av Atlanten varnar nu för att vi går en stökig börshöst till mötes, konstaterar SEB:s chefsekonom Jens Magnusson i ett morgonbrev från banken.

”Dels för att tidigare säsongsmönster pekar på att volatiliteten ökar när sommaren övergår i höst, dels för att osäkerheterna nu är ovanligt många och stora. Förra veckans räntebesked tolkades relativt mjukt av marknaderna. Nu gör dock flera Fed-ledamöter sitt bästa för att motverka den signalen genom att uttrycka sig betydligt mer hökaktigt och framhålla att räntesänkningar i närtid är osannolika. Ukraina, Taiwan, energikris, inflation, recessionshot, pandemieffekter och kinesiskt tillväxtfall är bara några av de ytterligare komponenter som kan stöka till börshösten. Investerare lär behöva hålla i hatten”, skriver Jens Magnusson.