Krönika Dagens rekordlåga räntor ser nu ut att bli kvar i flera år framåt. Det gör att du som redan börjat planera för stigande räntor har skäl att börja tänka i nya banor. Det skriver Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund i en krönika där han också pekar på att lågräntemiljön också har sina baksidor i form av svag krona.

Riksbankens senaste räntebana ritar om räntelandskapet ett par år framåt. Jag måste själv erkänna att jag tidigare trott på en lite annorlunda utveckling på räntemarknaden. Att vi snabbare skulle återgå till ett normalt ränteläge.

Men efter Riksbankens senaste möte i september vet vi mer om vad som gäller – och vad vi kan rätta oss efter. Först meddelade Stefan Ingves att räntan lämnas oförändrad på minus 0,25 procent. Detta var helt i linje med vad experterna hade väntat sig.

Därefter vidhöll riksbankschefen att man håller fast vid att räntan höjs kring årsskiftet. Det överraskade många bedömare eftersom inflationen klart understiger målet på 2 procent och konjunkturen fortsätter att försvagas både i Sverige och globalt.

Den nya räntebanan tog däremot marknaden helt på sängen. Riksbanken räknar i sin långsiktiga kalkyl att styrräntan endast höjs med drygt en halv procentenhet fram till 2022.

Det gör att vi som redan börjat planera för stigande räntor har skäl att börja tänka i nya banor. Rekordlåga räntor ser nu ut att bli kvar, eller bara stiga marginellt, i flera år framåt.

Nu kommer de låga räntorna att trycka upp värdet på aktier, fastigheter och andra tillgångar. Dessutom dödar beskedet storbankernas urusla sparkonton en gång för alla.

Ska du ha ett sparkonto så välj därför alltid någon av de pigga nischbankerna och självklart alltid med insättningsgaranti och fria uttag.

I dag toppas räntelistan av SevenDay Bank, Nordax Bank, Avida Finans och Instabank som erbjuder sparkonton med rörlig ränta på 0,90 procent. Väljer du att binda pengarna blir avkastningen givetvis högre.

Bostäder och fastigheter förblir stekheta nu när lågräntemiljön stannar kvar. Efter nedgången i slutet av 2017 har priserna återhämtat sig. Och enligt Riksbankens nya prognos innebär stabiliseringen nu att riskerna för en rejäl korrigering på bostadsmarknaden har minskat.

Låga räntor innebär också att vår svenska krona fortsätter kräftgången. Det har stor betydelse för både importföretag och exportindustrin. Men det drabbar också dig som vill sola, bada och golfa utomlands. Räkna med att kronan blir kvar i valutatabellernas bottenträsk och att utlandssemestrar kommer att gräva djupa hål i semesterkassan.

Du som inte vill slänga pengar på dyra resor väljer därför i stället att stanna hemma, eller att resa till de länder där kronan fortfarande har kvar hygglig köpkraft. Dessa länder hittar du främst i Östeuropa, Asien och Latinamerika. Mot bakgrund av den senaste tidens utveckling finns anledning att tro att flera banker kommer att sänka boräntorna framöver.

Bankerna pressas dock av Riksbankens minusränta och med redan låga räntor finns inte utrymme för några chocksänkningar. Men man ska ha klart för sig att varje 0,1 procentenhet i lägre ränta, som du lyckas förhandla till dig av banken, ändå ger 1 000 kr i sänkt årskostnad för varje miljon som du lånar.

Det kan alltså vara smart att ha is i magen, för dig som överväger att binda räntan, och vänta ut bankerna. Huvudspåret är fortfarande att ha rörlig ränta. Det är en självklarhet för mig. Det har alltid blivit billigare över tid och dessutom har du kvar friheten att enkelt byta bank och att amortera utan problem.

Frågan är nu om Riksbanken verkligen höjer räntan vid årsskiftet eller om nästa besked faktiskt blir en sänkning. Det senaste beskedet om att det är en höjning som väntar förvånar många bedömare. Även mig.

Av: Per Hammarlund, chefredaktör Privata Affärer (per.hammarlund@privataaffarer.se)

Annons:
Här presenterar vi tillsammans med Compricer bankernas aktuella sparräntor för olika bindningstider. Du kan själv enkelt välja att visa alla konton eller endast de med eller utan insättningsgaranti.


Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler