Krönika Dagens rekordlåga räntor ser nu ut att bli kvar i flera år framåt. Det gör att du som redan börjat planera för stigande räntor har skäl att börja tänka i nya banor. Det skriver Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund i en krönika där han också pekar på att lågräntemiljön också har sina baksidor i form av svag krona.

Riksbankens senaste räntebana ritar om räntelandskapet ett par år framåt. Jag måste själv erkänna att jag tidigare trott på en lite annorlunda utveckling på räntemarknaden. Att vi snabbare skulle återgå till ett normalt ränteläge.

Men efter Riksbankens senaste möte i september vet vi mer om vad som gäller – och vad vi kan rätta oss efter. Först meddelade Stefan Ingves att räntan lämnas oförändrad på minus 0,25 procent. Detta var helt i linje med vad experterna hade väntat sig.

Därefter vidhöll riksbankschefen att man håller fast vid att räntan höjs kring årsskiftet. Det överraskade många bedömare eftersom inflationen klart understiger målet på 2 procent och konjunkturen fortsätter att försvagas både i Sverige och globalt.

Den nya räntebanan tog däremot marknaden helt på sängen. Riksbanken räknar i sin långsiktiga kalkyl att styrräntan endast höjs med drygt en halv procentenhet fram till 2022.

Det gör att vi som redan börjat planera för stigande räntor har skäl att börja tänka i nya banor. Rekordlåga räntor ser nu ut att bli kvar, eller bara stiga marginellt, i flera år framåt.

Nu kommer de låga räntorna att trycka upp värdet på aktier, fastigheter och andra tillgångar. Dessutom dödar beskedet storbankernas urusla sparkonton en gång för alla.

Ska du ha ett sparkonto så välj därför alltid någon av de pigga nischbankerna och självklart alltid med insättningsgaranti och fria uttag.

I dag toppas räntelistan av SevenDay Bank, Nordax Bank, Avida Finans och Instabank som erbjuder sparkonton med rörlig ränta på 0,90 procent. Väljer du att binda pengarna blir avkastningen givetvis högre.

Bostäder och fastigheter förblir stekheta nu när lågräntemiljön stannar kvar. Efter nedgången i slutet av 2017 har priserna återhämtat sig. Och enligt Riksbankens nya prognos innebär stabiliseringen nu att riskerna för en rejäl korrigering på bostadsmarknaden har minskat.

Låga räntor innebär också att vår svenska krona fortsätter kräftgången. Det har stor betydelse för både importföretag och exportindustrin. Men det drabbar också dig som vill sola, bada och golfa utomlands. Räkna med att kronan blir kvar i valutatabellernas bottenträsk och att utlandssemestrar kommer att gräva djupa hål i semesterkassan.

Du som inte vill slänga pengar på dyra resor väljer därför i stället att stanna hemma, eller att resa till de länder där kronan fortfarande har kvar hygglig köpkraft. Dessa länder hittar du främst i Östeuropa, Asien och Latinamerika. Mot bakgrund av den senaste tidens utveckling finns anledning att tro att flera banker kommer att sänka boräntorna framöver.

Bankerna pressas dock av Riksbankens minusränta och med redan låga räntor finns inte utrymme för några chocksänkningar. Men man ska ha klart för sig att varje 0,1 procentenhet i lägre ränta, som du lyckas förhandla till dig av banken, ändå ger 1 000 kr i sänkt årskostnad för varje miljon som du lånar.

Det kan alltså vara smart att ha is i magen, för dig som överväger att binda räntan, och vänta ut bankerna. Huvudspåret är fortfarande att ha rörlig ränta. Det är en självklarhet för mig. Det har alltid blivit billigare över tid och dessutom har du kvar friheten att enkelt byta bank och att amortera utan problem.

Frågan är nu om Riksbanken verkligen höjer räntan vid årsskiftet eller om nästa besked faktiskt blir en sänkning. Det senaste beskedet om att det är en höjning som väntar förvånar många bedömare. Även mig.

Av: Per Hammarlund, chefredaktör Privata Affärer (per.hammarlund@privataaffarer.se)

Annons:
Här presenterar vi tillsammans med Compricer bankernas aktuella sparräntor för olika bindningstider. Du kan själv enkelt välja att visa alla konton eller endast de med eller utan insättningsgaranti.


Aktiechatt
Hernhag: Tio trygga utdelningsaktier
Börsen
Handels- och brexitoptimism lyfte fredagsbörsen
Sektor
Stålaktier glödheta på europeiska börserHandelsoptimism bakom rallyt
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens analyser
Aktietips
Carnegie: Köp byggunderleverantören
Analys
Nordea: Arjo på väg att bli en tillväxthistoriaHöjer rekommendationen till köp
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Analys
DNB: För höga förväntningar på Tele2Sänker till sälj
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Ljusa utsikter för Starbreeze - aktien rusar
Foto: istockphoto
Aktier
Pictet: Stärker kassan och minskar i aktievikt”Europa kanske enda ljuspunkten”
11/10
Trading Direkt jämför amerikanska bankaktier
Bolån
Skandia sänker kalkylräntan på bolån
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Konjunkturnedgången sänker elpriset
Aktie
Angler Gaming gör omvänd vinstvarningAll-time-high i flera nyckelindikatorer
Aktie
Leveransförseningar får Biogaia att vinstvarna
Handelskriget
Trump: Nöjd med första dagen med handelssamtal
Analys
Analys: Citi ser 75 procents risk att aktien blir värdelös
Spara
Regeringens förslag om flytträtt raserat
Foto: istockphoto
Aktier
Här är analytikernas aktiefavoriter just nu
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Analys
Pareto: Potential i Metso efter kursnedgång
Analys
Pareto slopar köprekOro för tillväxtutsikter
Fonder
Spararna flydde från aktiefonder
Analys
Pareto sätter säljrek på EpirocSpår sjunkande orderingång
Analys
Pareto: Köpläge i Electrolux
Kan man lita på uppdagsanalyser?
Köptips
Kepler Cheuvreux: Fyra verkstadsbolag att köpaStora skillnader i sektorn
Aktietips
Fyra heta aktietips