Krönika Dagens rekordlåga räntor ser nu ut att bli kvar i flera år framåt. Det gör att du som redan börjat planera för stigande räntor har skäl att börja tänka i nya banor. Det skriver Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund i en krönika där han också pekar på att lågräntemiljön också har sina baksidor i form av svag krona.

Riksbankens senaste räntebana ritar om räntelandskapet ett par år framåt. Jag måste själv erkänna att jag tidigare trott på en lite annorlunda utveckling på räntemarknaden. Att vi snabbare skulle återgå till ett normalt ränteläge.

Men efter Riksbankens senaste möte i september vet vi mer om vad som gäller – och vad vi kan rätta oss efter. Först meddelade Stefan Ingves att räntan lämnas oförändrad på minus 0,25 procent. Detta var helt i linje med vad experterna hade väntat sig.

Därefter vidhöll riksbankschefen att man håller fast vid att räntan höjs kring årsskiftet. Det överraskade många bedömare eftersom inflationen klart understiger målet på 2 procent och konjunkturen fortsätter att försvagas både i Sverige och globalt.

Den nya räntebanan tog däremot marknaden helt på sängen. Riksbanken räknar i sin långsiktiga kalkyl att styrräntan endast höjs med drygt en halv procentenhet fram till 2022.

Det gör att vi som redan börjat planera för stigande räntor har skäl att börja tänka i nya banor. Rekordlåga räntor ser nu ut att bli kvar, eller bara stiga marginellt, i flera år framåt.

Nu kommer de låga räntorna att trycka upp värdet på aktier, fastigheter och andra tillgångar. Dessutom dödar beskedet storbankernas urusla sparkonton en gång för alla.

Ska du ha ett sparkonto så välj därför alltid någon av de pigga nischbankerna och självklart alltid med insättningsgaranti och fria uttag.

I dag toppas räntelistan av SevenDay Bank, Nordax Bank, Avida Finans och Instabank som erbjuder sparkonton med rörlig ränta på 0,90 procent. Väljer du att binda pengarna blir avkastningen givetvis högre.

Bostäder och fastigheter förblir stekheta nu när lågräntemiljön stannar kvar. Efter nedgången i slutet av 2017 har priserna återhämtat sig. Och enligt Riksbankens nya prognos innebär stabiliseringen nu att riskerna för en rejäl korrigering på bostadsmarknaden har minskat.

Låga räntor innebär också att vår svenska krona fortsätter kräftgången. Det har stor betydelse för både importföretag och exportindustrin. Men det drabbar också dig som vill sola, bada och golfa utomlands. Räkna med att kronan blir kvar i valutatabellernas bottenträsk och att utlandssemestrar kommer att gräva djupa hål i semesterkassan.

Du som inte vill slänga pengar på dyra resor väljer därför i stället att stanna hemma, eller att resa till de länder där kronan fortfarande har kvar hygglig köpkraft. Dessa länder hittar du främst i Östeuropa, Asien och Latinamerika. Mot bakgrund av den senaste tidens utveckling finns anledning att tro att flera banker kommer att sänka boräntorna framöver.

Bankerna pressas dock av Riksbankens minusränta och med redan låga räntor finns inte utrymme för några chocksänkningar. Men man ska ha klart för sig att varje 0,1 procentenhet i lägre ränta, som du lyckas förhandla till dig av banken, ändå ger 1 000 kr i sänkt årskostnad för varje miljon som du lånar.

Det kan alltså vara smart att ha is i magen, för dig som överväger att binda räntan, och vänta ut bankerna. Huvudspåret är fortfarande att ha rörlig ränta. Det är en självklarhet för mig. Det har alltid blivit billigare över tid och dessutom har du kvar friheten att enkelt byta bank och att amortera utan problem.

Frågan är nu om Riksbanken verkligen höjer räntan vid årsskiftet eller om nästa besked faktiskt blir en sänkning. Det senaste beskedet om att det är en höjning som väntar förvånar många bedömare. Även mig.

Av: Per Hammarlund, chefredaktör Privata Affärer (per.hammarlund@privataaffarer.se)

Annons:
Här presenterar vi tillsammans med Compricer bankernas aktuella sparräntor för olika bindningstider. Du kan själv enkelt välja att visa alla konton eller endast de med eller utan insättningsgaranti.


Foto: Shutterstock
Placera
Fem köpvärda svenska kursraketer"Betydande uppsida trots kursrusningar"
Valuta
Handelsbanken: Pensionärerna kan rädda den svaga kronan
Börsen
Sur måndag på börsen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Penningtvätt
Estniska FI ser tecken på att Swedbank agerat kriminelltAktien faller efter beskedet
Foto: istockphoto
Handelskriget
Kina: Pessimism kring USA-avtal"Väntar ut presidentvalet nästa år"
Foto: Shutterstock
Aktie
RBC: Recipharms bud för lågt"Kan väcka andra aktörer"
Aktie
Analytiker: Catena Medias uppgång före rapport skapar fallhöjdAktien faller på börsen
Analyser
Ett par höjda rekommendationer bland analyserna
Sektor
Hernhag: Viktigt välja rätt del av varje bransch
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
"Efterfrågan ökar på nyproduktion"
Analyser
Elekta: Sänkta riktkurser efter vinstvarningen
Affär
Recipharm lägger mångmiljardbud på inhalationsbolag
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Bomarknaden: Allt fler tror på stigande priser
Placera
Fyra köptips från Börsveckan
Aktietips
Di: Lime kan växa längeSätter köprek för aktien
Foto: istockphoto
Asien
Överlag uppåt i Asien
Rapport
Catena Medias vd: Mycket positiv syn på USA-marknadenUSA står för 17 procent av intäkterna
Insider
Lukas Lundin fortsätter att minska i oljebolaget
Notering
Lägre värdering av Aramco inför noteringMen kan fortfarande bli historiens största notering
Handelskriget
"Konstruktiva" samtal mellan Kina och USA i helgen
Investera
UBS: Investerare bör räkna med svagt 2020
Chatt
Hernhag: Sju tillväxtaktier för långsiktigaOch ett investmentbolag han lagt till i pensionsdepån
Analys
Carnegie tror på fortsatt mix-förbättring för EmbracerHöjer riktkursen och upprepar köp
Foto: istockphoto
Analys
Analytiker: Alla bitar börjar falla på plats i Lundin Mining
Aktietips
Carnegie: Köp hotellfastighetsbolaget
Aktie
Kapitalförvaltare ser 75-procentig nedsida i IcaMarknadsförde blankningscase på investeringskonferens
Bedrägeri
Finansinspektionen varnar för bedragareSer ut att ringa från FI:s nummer