En trafikförsäkring är obligatorisk.

Krönika Har vår familj rätt försäkringsskydd? Efter aktier, fonder och andra placeringar är frågor om försäkringar de mest populära bland våra något yngre läsare. Det konstaterar Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund som tipsar om de försäkringar du behöver och de du kan vara utan.

När jag svarar brukar jag dela in behovet i tre olika kategorier av försäkringar. Först kommer försäkringarna som du måste ha. Sedan de som är beroende av din privatekonomi och livssituation. Därefter kommer försäkringar som du helt enkelt kan strunta i.

Vi börjar med försäkringarna som alla hushåll ska ha.

Hemförsäkringen ger dig ett grundskydd som täcker mycket mer än bara din bostad. Huvudsyftet är naturligtvis att ge dig ersättning vid brand- eller vattenskada och inbrott i bostaden.

Men i hemförsäkringen ingår även ett reseskydd för vanliga semesterresor under 45 dagar. Det täcker kostnader för sjukvård utomlands som annars kan kosta dig hundratusentals kronor eller ambulansflyg hem som kan kosta uppåt en miljon kronor.

Du kan dessutom få ersättning för  rättsskydd om du behöver anlita ett juridiskt ombud. Om du blir misshandlad kan du få ersättning genom överfallsskyddet. För att skadan ska bedömas som misshandel måste du ha utsatts för fysiskt våld.

I hemförsäkringen ingår även ett ansvarsskydd som kan betala eventuella skadeståndskrav som riktas mot dig.

Som vanligt lönar det sig alltid att jämföra priset på olika hemförsäkringar. Tänk på att alla försäkringar inte är lika bra. Jämför därför både villkor och ersättningsnivåer.

En barnförsäkring kan ge ett extra ekonomiskt stöd både till barnet och till föräldrarna. Visste du att fler barn får bestående skador till följd av en sjukdom än av olycksfall. När du väljer en barnförsäkring ska du därför se till att den ger ersättning vid både sjukdom och olycksfall. Medfödda sjukdomar som  ADHD, CP-skada eller epilepsi är dock ofta helt undantagna eller ger en begränsad ersättning.

Teckna en barnförsäkring direkt när barnet föds. En försäkring gäller som bekant aldrig för något som inträffat innan du tecknat försäkringen. Vill du vara extra skyddad kan du även välja en graviditetsförsäkring.

Bilförsäkring. Du som äger en bil måste ha en trafikförsäkring. Enda undantaget är om bilen har ställts av i vägtrafikregistret.

Sedan kan du välja att utöka bilskyddet ytterligare med en halvförsäkring eller en helförsäkring. De flesta nya bilar som säljs i Sverige har en vagnskadegaranti som motsvarar vagnskadeförsäkringen och som gäller i tre år. Detta kan du alltså strunta i om din bil är ny.

A-kassa. Att vara med i a-kassan är en rättighet för alla som arbetar. Genom att gå med är du trygg om du blir av med jobbet. Du får ett ekonomiskt skydd under tiden du söker nytt arbete – som en försäkring av din inkomst.

Sedan har vi kategorin av försäkringar som du själv behöver ta ställning till.

Det beror på din ekonomi och situation i livet. Det kan vara liv-, olycksfall- och sjukförsäkringar, sjukvårds-, djur- och låneförsäkringar.

Men här ingår även reseförsäkringar om du är borta längre än hemförsäkringens normala 45 dagar. Reser du ofta eller längre än 45 dagar och har en hemförsäkring kan du göra på två sätt: antingen förlänga reseskyddet i din befintliga hemförsäkring eller köpa en separat reseförsäkring. Då omfattas alla i hushållet och det gäller under ett helt år. Om du ska studera eller arbeta utomlands räcker inte reseskyddet i hemförsäkringen utan du behöver en särskild försäkring.

Reseförsäkring med avbeställningsskydd ingår ofta också om du betalar en viss andel av resan med kreditkort.

Och här är försäkringarna som jag tycker du kan strunta i:

Produktförsäkring. Enskilda försäkringar för en speciell produkt, till exempel vitvaror, kan vara onödigt, eftersom du troligtvis har ett skydd i din hemförsäkring. När det gäller fel på produkterna tänker inte många på att Konsumentköplagen ger ett skydd för ursprungliga fel som uppstår inom tre år. Dessutom får du i många fall även garanti på många produkter.

Familjeskyddet. Du ska välja bort familjeskydd/återbetalningsskydd i tjänstepensionen om du har vuxna barn, om du lever ensam, eller om din make/maka har en tryggad inkomst och pension. Behåller du familjeskyddet så sänks din pension.

Aktieportföljen
Vi byter fastigheter mot konsulter i portföljen
Chatt
Hernhag: Fyra gröna favoriterOch "en aktie jag skulle köpa om den fanns på börsen"
Foto: istockphoto
Valuta
Danske: Kronan blir svagare i år"Svensk inflation har redan toppat"
Börsen
Stockholmsbörsen avslutade veckan på plus
Foto: istockphoto
Försäkring
Här är bästa bilförsäkringen
Placera
Kapitalförvaltaren: 2021 ett exceptionellt år för aktierMen mer normala trender nästa år
11/6
Trading Direkt om inflation med Sarwe och Bratt
Aktier
Veckans mest blankade aktier i Sverige
Foto: Copyright (c) 2018 Vytautas Kielaitis/Shutterstock. No use without permission.
Inflation
Deutsche Bank: Inflationen en tidsinställd bomb
USA
Strategichefen: Hög inflation i USA längre än många tror
Analys
"Påtaglig försäljningstillväxt för Nilar framöver"Carnegie inleder med köp
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska rekar
Portföljen
Köp av bostadsbyggare lyfter portföljen
Aktier
DNB stuvar om i modellportföljenTvå aktier ut – en ny in
Foto: Anders Wiklund/TT
Emission
Knowit tog in halv miljard
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekobrott
Elva åtalas för grova insiderbrott inför Collectors vinstvarning
Inflation
Analytiker: Hur övergående är inflationen?Högsta på 29 år
Foto: Shutterstock
Sektor
Här är de hetaste sektorerna på Wall Street
Bostad
Hemnet: Såldes bostäder för rekordbelopp i maj
Foto: Copyright (c) 2019 ShutterstockProfessional/Shutterstock. No use without permission.
Inflation
USA: Högre inflation än väntat
Amortering
FI: Amorteringskravet påverkar hushållen olika
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inflationen
Inflationstakten lägre än väntatAnalytikerna: Ingen större dramatik
Aktie
Analytiker positiva till Sinch miljardförvärv
Fonder
Spararna tankar SverigefonderMen även bland- och räntefonder lockade i maj
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar