Krönika Dumhet, slapphet, glöms­ka eller så är du så rik att du inte behöver bry dig om din privatekonomi. Ja, inte vet jag. Men något är fel när vi har nästan 1 500 miljarder kr på sparkonton utan ränta, skriver Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund i en krönika.

Och du som låter pengarna ligga kvar där i väntan på bättre tider lär få vänta. Även om den allmänna räntenivån är på väg uppåt visar storbankerna inget intresse av att följa efter och höja sparräntorna.

Samtidigt visar de senaste siffrorna från SCB att svenskarna har smått ofattbara 2 438 miljarder kr på bankonton.

De fyra storbankerna SEB, Nordea, Handelsbanken och Swedbank står för drygt 60 procent av marknaden med sina nollräntekonton.

Det betyder alltså att 1 500 miljarder kr kan vara placerade på konton utan ränta.

Sug på den karamellen.

Den stigande inflationen innebär att dina sparpengar i stället minskar i värde.

Själv har jag valt att placera en del av sparpengarna hos några uppstickarbanker. De ger både ränta och självklart även säkerhet i form av insättningsgarantin.

Till saken hör också att det är hur enkelt som helst att öppna ett sparkonto hos dem och flytta pengarna från storbankernas nollräntekonton.

Det är också enkelt att snabbt få grepp om var pengarna för tillfället växer snabbast. Klicka dig in på www.privataaffarer.se/jamfor. Här hittar du allt du behöver för att göra ett bra val.

När jag skrev den här artikeln tittade jag på det aktuella ränteläget, vilket då gav följande resultat:

Drygt 1 procent utan uttagsrestriktioner och bindningstid. Det är den högsta sparräntan du kan få just nu. Men vi kan räkna med att dessa banker successivt kommer att höja sina sparräntor. Är du villig att avvara dina pengar under en längre period får du förstås ännu högre ränta.

Om du till exempel har 100 000 kr som du vill kunna ha snabb tillgång till får du högst ränta hos Sevenday Bank och Lunar som båda ger 1,05 procent.

Därefter hittar vi PRA Spar och GCC Capital på 0,95 procent.

Om du binder ditt kapital kan du få högre ränta än så. Redan vid tre månaders bindningstid får du 1,15 procent hos Aros Kapital.

Den högsta sexmånadersräntan, 1,25 procent, finns också hos Aros Kapital.

Vid en bindningstid på ett år ligger den högsta räntan nu på 1,75 och det får du hos Nordax Finans, medan Borgo har 1,70.

Collector erbjuder den högsta tvåårsräntan, 1,85 procent, medan Swedbank toppar listan över treåringar med 1,99 procent.

Big Bank toppar även listan över fyraårs- och femårsräntor, med 2,15 respektive 2,20 procent. Det är också den högsta räntan som erbjuds om du ska ha insättningsgaranti.

Väljer du trots bättre vetande ändå att ligga kvar utan sparränta hos någon av storbankerna finns dock ytterligare ett alternativ.

Det är att du förhandlar med din bank och kräver ränta på dina sparpengar.