Krönika Det är bra att så många av oss sparar varje månad i fonder. Månadssparande ökar riskspridningen. Samtidigt som du slipper tajma upp- och nedgångar, skriver Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund i en krönika.

Det är också mycket glädjande att många yngre upptäckt fördelen med fondsparande. Att spara med lång tidshorisont innebär att pengarna genom ränta-på-ränta-effekten får möjlighet att växa till sig ordentligt.

Jag tycker alltid det är lika spännande att se hur andra sparar. Och det här är några reflektioner jag gjorde efter att ha läst den nya undersökningen från Kantar Sifo Prospera.

Undersökningen visar att sju av tio svenskar har privat sparande i fonder. Vanligast är det i åldersgruppen 35–55 år, där hela 75 procent fondsparar.

Tittar man på både kvinnor och män är det vanligast att spara mellan 1 000 och 4 999 kr i månaden. Männen sätter ofta av högre belopp, medan kvinnorna vanligtvis sparar mellan 500 och 999 kr per månad. Hur mycket man fondsparar är dock inte direkt kopplat till hur stor inkomsten är. Många i den yngsta ålderskategorin, 16–34 år, sparar högre belopp, 2 000–4 999 kr varje månad.

55 procent har koll på vilka fonder de sparar i och 28 procent vet på ett ungefär. Majoriteten gör också månatliga insättningar i fonder. Det är något vanligare bland kvinnorna att sprida ut sitt sparande över tiden.

Det absolut vanligaste målet för att fondspara är att förbättra pensionen. Hela 64 procent anger det som mål. Därefter sparar man till en buffert i vardagen om något oväntat händer. På tredje plats kommer bosparande och på fjärde semesterresor. Fler män (28 procent) än kvinnor (20 procent) sparar till bostaden, och fler män sparar också till båt, bil eller motorcykel.

Fyra av fem kvinnor lyssnar och tar råd av andra när de väljer fonder. Hälften av männen letar i stället fonder på egen hand. Även när det gäller vilken information som är viktigast skiljer det sig åt. Medan 42 procent av kvinnorna rankar fondens hållbarhet som den viktigaste informationen, tittar en majoritet av männen i stället på avgiftsnivån. Fondens risknivå är däremot viktig för både kvinnor och män.

En majoritet av kvinnor och män är beredda att ta en högre risk i sitt sparande för chansen att få en högre avkastning. Riskbenägenheten har ökat hos båda könen jämfört med tidigare års undersökningar. Men i likhet med tidigare är kvinnor mindre riskbenägna än män.

De flesta i undersökningen säger att de har tillräckliga kunskaper i privatekonomi och sparande. Men männen bedömer sig ha större kunskap än kvinnorna. 88 procent av männen och 81 procent av kvinnorna anser att de har den kunskap som krävs för att hantera och påverka sin privatekonomi.

Svårast att greppa är pensionen. 37 procent av kvinnorna och 23 procent av männen tycker att de har otillräckliga kunskaper.

Stockholmsbörsen
Uppåt efter starka rapporter
Bolån
De flesta bolån är under två miljoner"Riskerna med bolån inte så stora"
Rekommendationer
Köp Astra och Trelleborg
Foto: Shutterstock
Japan
OS ökar intresset för Japanfonder
Foto: Shutterstock
Veckorapport
Tuff vecka för portföljen
Kvartalsrapport
Skogsjätten bättre än väntat
Foto: Gorm Kallestad/TT
Kvartalsrapport
Norge lyfte Bilias resultatRekordförsäljning av begagnade bilar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Kvartalsrapport
3,7 miljarder i vinst för Danske Bank
Kvartalsrapport
Mycket starkt kvartal av Skanska
Foto: istockphoto
Asien
Kinabörserna backar
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Många brf-ägare har dålig koll på ekonomin
Foto: istockphoto
Näthandel
Cyklar och utemöbler säljer bästÖverst på Blockets topplistor
Foto: EXPRESSEN
Pensionsskandalen
Allras ledning döms till fängelseErnstberger efterlyst av polisen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kvartalsrapport
Miljardvinst för inkassojättenvd:n köper 5 000 aktier
Kvartalsrapport
Trelleborgs resultat över förväntan
Börsen
Ny storaffär av familjen Persson
Börsen
Techjättarna populära bland svenska aktiesparareMen aktiekurserna går sådär
Foto: Jessica Gow/TT
Rekommendationer
Köp Saab och Nordea
Kvartalsrapport
Bra rapport från ABB"Orderingången ökade betydligt"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kvartalsrapport
Högre intäkter för Betsson
Foto: istockphoto
Pension
Så mycket kostar efterlevandeskyddetNy webbtjänst för tjänstepensionen
Bostad
Nu sjunker bostadspriserna
Foto: Shutterstock
Bostad
Hellre herrgård än Paris för ungaDrömboendet är i Sverige
Foto: Rickard Kilström
Aktieköp
Avanzas vd köper aktier efter kursras
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Svensk bostadsmarknad riskfylld"Tio procent för höga priser"