Trots börsuppgången vet knappast någon i dag hur bestående de ekonomiska effekterna blir av pandemin. Det vi däremot vet, om du ingår i gruppen som inte har alltför långt kvar till pensionen, är att påverkan av viruset troligtvis inte blir så stor på din pension.
Med vanligt regelbundet sparande har du fortfarande goda förutsättningar att få en stabil pension.
Här tittar vi närmare på hur krisen kan tänkas slå mot de olika delarna av pensionspyramiden.
Allmänna pensionen. Den allmänna pensionen består av inkomstpension och premiepension, PPM. Inkomstpensionen är i princip inte exponerad mot börsen.
PPM har däremot ofta en stor exponering mot börsen. Värt att notera är att det endast är en liten del av dina pensionsavgifter som går till PPM.
Du som tidigare gjort aktiva val för din PPM kan ha stor anledning att se över dina fondval när det svänger på börsen. Om du inte gjort något aktivt val får du också vara beredd på att sparandet svänger mycket. Förvalsfonden AP7 Såfa har nämligen en inbyggd hävstång, som förstärker både vid upp- och nedgångar.
Tjänstepensionen. Din tjänstepension styrs till större del av utvecklingen på marknaden. Men för många som närmar sig pension är tjänstepensionen till största del förmånsbestämd. Det betyder att du är garanterad en viss andel av lönen i pension. En börsnedgång får därmed ringa påverkan.
Det kan också vara så att du har en tjänstepension där du själv får välja hur pengarna ska förvaltas. Inbetalningarnas storlek är kopplade till din månadslön. Det du kan påverka är risknivån. Många har sin tjänstepension i en fondförsäkring, där aktiefonder får sig en törn i händelse av börsfall. Här gäller det att sprida risken mellan olika tillgångsslag och typer av fonder.
Privat pensionssparande. Ditt eget sparande kan vara det som ger dig den där efterlängtade guldkanten på livets höst och som avgör vid vilken ålder du går i pension. Tillfälliga svängningar på börsen går inte att påverka. Vad du däremot kan styra över är risknivån.
Du som närmar dig pensionsåldern bör överväga att minska risken i ditt sparande. Men inte för mycket. Alltför många stirrar sig blinda på själva pensionsåldern som om det vore enda målet med sparandet. Men om du parkerar alla pengarna med lägsta möjliga risk när du slutar arbeta, då höjs aldrig utbetalningarna.
Det kan vara vettigt om utbetalningen bara ska vara i fem år. Men om de stora pensionspengarna ska förvaltas och räcka resten av ditt, då kan det vara smart att våga ta lite större risk så att storleken på utbetalningarna får möjlighet att växa med åren.
Personligen avråder jag dock från att spekulera för att i sista stund försöka höja pensionen.
Att som småsparare chansa med sparpengarna för att höja pensionen är aldrig någon bra idé. Billigt kan bli billigare och dyrt kan bli dyrare.
Så fortsätt bara i lugn och ro att pensionsspara som du gjorde innan vi tvingade att lära oss de fasansfulla orden covid-19 och corona.