Krönika I dessa tider av pandemi får jag ovanligt många mejl och samtal från engagerade läsare. Det slår mig att vid sidan av de vanliga funderingarna kring placeringar är det några ämnen som särskilt sticker ut. Ett av dessa är boendet, skriver Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund.

Hur ska vi bo på ålderns höst? Många vill diskutera reavinstskatten som upp-står när de säljer villan som de bott i många år. De har insett att det blir för jobbigt att bo kvar i sitt stora hus när barnen flyttat hemifrån. Men att det känns konstigt att flytta till en mindre lägenhet och ofta få en högre månadskostnad.

Frågan är högaktuell. En majoritet av seniora personer uttrycker i dag en önskan om att få lämna sitt hem för något annat, visar en färsk undersökning från Mäklarsamfundet. Två tredjedelar skulle föredra ett anpassat seniorboende. En allt äldre och framför allt friskare befolkning kräver i dag mer än ett äldreboende.

Två av tre 60-åringar äger sina fastigheter. Och i Mäklarsamfundets undersökning ser var femte reavinstskatten som det främsta hindret för att sälja hemmet. I storstäderna är siffran var tredje. När valet står mellan att stanna i sin överdimensionerade, dåligt anpassade bostad eller flytta till en dyr, liten bostadsrätt väljer de flesta mot sin vilja att bokstavligen sitta stilla i boet. Samtidigt letar nya generationer förgäves för att hitta större bostäder till den växande familjen.

Därför är det nu dags att ta bort reavinstskatten för dem som ägt och levt länge i sitt boende. Det skulle skapa välbehövlig rörlighet på bostadsmarknaden. Hela flyttkedjan skulle effektiviseras.

En annan fråga som engagerar läsarna är hur svårt det numera är att använda kontanter. De känner sig motarbetade av banker, restauranger och butiker.

Enligt handeln har kontantanvändningen sjunkit med mer än 20 procent på bara det senaste året. När andra länder aktivt värnar om kontanterna har de successivt tillåtits tyna bort hos oss. Vilka följder det får tycks få bry sig om.

Riksbankschefen Stefan Ingves uppmärksammade dock frågan i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg. Han anser att politikerna måste agera för att säkra kontanterna. En minskad kontantanvändning är ett hot mot vår beredskap, till exempel vid ett tekniskt fel som gör att de digitala betalsystemen stoppas.

Att hela vår ekonomi bara består av digitala ettor och nollor innebär även en risk för den finansiella stabiliteten.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) verkar tyvärr göra allt för att undvika frågan. I juni i fjol begärde en enhällig riksdag att regeringen ska tillsätta en utredning. Men den har vi ännu inte sett röken av.

I dag är det för konsumenten ofta oklart när hen har rätt att använda kontanter. I handeln och på restauranger blir det allt vanligare att man vägrar ta emot kontanter. Betalmedel som inte kan användas blir en dag värdelöst.

Genom ny lagstiftning som träder i kraft vid årsskiftet kommer visserligen tillgången till kontanter genom uttagsautomater, bankkontor eller livsmedelsbutiker att öka. Men det måste göras mer.

Att handeln vägrar ta emot kontanter är ett mindre problem för alla som bor i större städer. Där finns det alltid andra ställen att gå till. På mindre orter kan det däremot stänga människor ute. Det kan vara äldre, personer med funktionsnedsättning eller andra som inte kan använda eller har tillgång till Swish eller andra digitala betalmedel.

Lagstifta snarast om kontanternas legala status. Då blir det tydligt både för handel och konsumenter vad som gäller. Lär av Danmark. Där har man lagstiftat om att butiker är skyldiga att ta emot kontanter.

Placera
Aktiechefen: Risken för rekyl har ökatKan ge bra köplägen närmaste veckorna
Börsen
"Aktiemarknaden har tillräcklig medvind för att stå emot forumhaussen"Men Landeborn ser andra orosmoln
Börsen
Ännu en stark börsdag
Foto: AP/TT
Wall Street
Ännu en stark börsdag i New York
Sektor
Danske: Rädslan för kontorsdöd överdriven"Effekterna av hemarbetet blir inte drastiska"
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Foto: istockphoto
Placeringar
Här är Handelsbankens utdelningsfavoriter"God utdelningskapacitet i många bolag"
Köptips
Affärsvärlden: Teleoperatören med 25 procents uppsida
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rapport
SKF starkare än väntatHöjer utdelningen till 6,50 kr
Pandemin
Ingves: Kan behövas ytterligare finanspolitiskt stöd"Viktigt att undantag i amorteringskravet förblir tillfälliga"
2/2
Trading Direkt: Eric Strand och Tobbe Rosén om silver
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Bopriserna ökade i hela landet i januari
Insiders
Insiders som handlat aktier efter rapporterna
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Bättre på alla punkter för ElectroluxDelar ut 8 kr
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Tele2 strax över förväntanMen ingen extrautdelning
Foto: Richard Drew/AP/TT
Aktie
Spotify höjer priserna
Aktie
Omvänd vinstvarning från Boozt
Krönika
Hernhag: Viktigare än någonsin med bra investeringar
Placera
Chefsstrategen: Räkna med uppgång upp till 15 procent i årNordea fortsätter övervikta aktier
Placera
Förvaltaren: Investerare underskattar risk från låga räntor
Sverige
Oxford: Stark data gör nya lättnader mindre sannolika"Svenska ekonomi fortsatt relativt stark"
Foto: Copyright (c) 2015 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Säljarnas fördel på bomarknaden
Aktie
Ny högsta-rekommendation för Tesla
Foto: Suvad Mrkonjic/TT
BNP
SCB: Sveriges tillväxt lägre än väntat
Balder ökar ytterligare i EntraSelin: Ingenting har ändrats