Krönika Just nu är det läge att försöka förhandla ned sin boränta. Efter att ha pratat med flera läsare verkar det nämligen just nu vara så att bankerna sänker sina räntor och erbjuder nya kunder bättre räntor än vad de gamla kunderna har. Det skriver Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund.

Finansinspektionens senaste genomgång av bankernas bolånemarginaler, det vill säga det banken tar hem som vinst ovanpå finansieringskostnaderna för lånen, visar dessutom att de har minskat men ändå är höga ur ett historiskt perspektiv.

Därför tror jag att det är ett ovanligt gynnsamt läge att få en bra ränta.

Är du därtill lågt belånad kan du pressa ganska hårt, eftersom risken minskar för banken att du inte ska kunna betala tillbaka dina lån.

Och tänk på att det inte bara är den rörliga räntan som är förhandlingsbar. Du kan även pruta ned de bundna räntorna som i dag är lägre än de rörliga hos storbankerna.

Generellt sett är jag dock skeptisk till att binda räntan. Det beror på ränteskillnadsersättningen, som du som låntagare måste betala om du tvingas bryta dina bundna lån, om du till exempel vill flytta.

Därtill är det historiskt sett olönsamt att binda lån eftersom räntorna på bundna lån normalt har varit högre än på rörliga. Att binda lånen gör det även svårt för hushållen att förhandla till sig en lägre ränta, eftersom de får svårare att byta bank.

Tänk på det här innan du kontaktar banken:

Jämför snitträntorna

De mindre bankerna har i dag bättre snittränta än storbankerna. Så du sparar på att jämföra och ställa dem mot varandra. Granska snitträntorna eftersom de tydligare än listräntorna visar vilken ränta bankerna ger sina kunder. Nedanför artikeln hittar du en tabell med de senaste snitträntorna.

Var förberedd

Samla ihop alla dina underlag och ta med dig om du besöker bankerna. Det visar att du har koll på läget och ger dessutom ett seriöst intryck.

Kontakta flera banker

Undersökningar visar faktiskt att trogna bankkunder har högre boränta än otrogna. Det är därför viktigt att se över din ränta då och då. Gå till flera banker om du inte blir nöjd, så får du ett bra nytt alternativ till din gamla bank.

Åberopa medlemskap i facket

Om du är medlem i ett fackförbund kan du ofta få medlemsrabatt på bolån.

Dessutom: håll koll på rabatten.

När du tar ett lån får du ofta en ränterabatt av banken som i vanliga fall gäller i ett eller två år. Håll alltid koll på detta och förhandla i god tid inför utgången av rabatten. Gör du ingenting när rabatten upphör är risken stor att du plötsligt betalar listräntan.

Ta det sedan som en trevlig vana att regelbundet ringa och prata ränta med din bankman. Säkert jättejobbigt för hen. Men bra för din plånbok.

Av: Per Hammarlund, chefredaktör Privata Affärer, per.hammarlund@privataaffarer.se

Annons:
Jämför bolån och snitträntor på bolån genom oss och Compricer och hitta den lägsta aktuella boräntan!