Placera Räkna med att ”risk-rallyt” på världens börser fortsätter, men att det är ett sårbart rally som leder till en eller flera möjliga korrektioner. Rallyt drivs av ständigt ökande tillgångspriser efter de olika USA-valen i höstas och i början av året. Det anser T.Rowe Price-ekonomen Nikolaj Schmidt.

Det är frestande att förklara börsrallyt med valutgången i USA, skriver Nikolaj Schmidt, internationell chefekonom på kapitalförvaltaren T.Rowe Price, i bolagets publikation Insights on Global Economics. Men personligen tror han att munterheten på börserna mer har att göra med att valen är överstökade än vad det blev för valresultat. Att valen är avklarade innebär att marknaderna inte längre behöver oroa sig för valresultaten, menar han.

Nikolaj Schmidt skriver att det under en tid varit tydligt att vi befinner oss i ett tidigt skede i en ny expansiv affärscykel, vilket inte marknaden förmått ta in på grund av oron inför vad valen i höstas skulle få för konsekvenser.

”Nya stimulanser på gång”

Expansiva affärscykler ska betraktas och mätas i år snarare än i månader, och aktier och krediter tenderar att följa cyklerna. Just nu är det vaccinproducenternas goda resultat som är i fokus, och Nikolaj Schmidt är övertygad om att just vaccinet är en de starkast drivande faktorerna i pågående ”risk-rally”.

Men det finns fler faktorer, påpekar han. Den andra drivkraften på marknaderna just nu är utsikterna inför nya stora stimulanser som sannolikt följer av valutgången i USA. Risken för att beslutsfattarna ska svänga och börja förespråka en åtstramande ekonomisk politik är obefintlig, åtminstone fram till andra halvåret i år.

”Se pandemin i backspegeln”

I och med att Demokraterna vann det sena senatsvalet i Georgia i början av året har det blivit lättare för den nye presidenten att driva igenom stora stimulanspaket i kongressen.

Utrullningen av vaccin driver olika tillgångspriser då investerarna lever på hoppet att vi någon gång i juni kommer att få stirra på pandemin genom backspegeln.

Om det blir en sådan lyckosam utveckling kommer osäkerheten att släppa och konsumtionen att öka till något liknande en ”ekonomisk boom”, skriver Nikolaj Schmidt.

”Tre faror lurar i vassen”

Men i det här scenariot finns det tre faror som lurar i vassen. Den första är att ett allt kraftigare inflationstryck skapas i kölvattnet på stimulanspaketen världen över. Andra risken är att viruset utvecklas i allt fler mutationer, och att vaccinet därför inte verkar som avsett.

Tredje risken är att Kina, trots den beundransvärda återhämtningen i ekonomin efter pandemin, på sikt inte lyckas utan tvingas strama åt igen.

Det går inte att utesluta de tre riskerna, menar Nikolaj Schmidt, men personligen tror han mer på fortsatt högre tillgångspriser, modifierade med tillfälliga korrektioner. Trenden med högre priser fortsätter, tror han, och varje korrektion ska i så fall betraktas som ett köptillfälle.

Placera
Chefekonomen: Vaccinutrullningen driver "risk-rallyt""Varje korrektion ska betraktas som ett köptillfälle"
Analys
SEB: Svårt för Volvo att toppa fjärde kvartaletMen banken höjer ändå till köp
Analys
Analytiker: Veoneer går in i period av stark tillväxtFlera analyshus höjer riktkurserna
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Di: Volvo Cars tror på ny överenskommelse med Bilia
Lån
FI vill skärpa regler för konsumtionslån
Börsen
Lätt uppåt på börsen
Analys
SEB: Metallpriser lyfter Boliden
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens nya köprekar
Gamestop-gate
Sparekonomen: Fem möjliga effekter efter ”Gamestop-gate”
Rapport
Nordea slog förväntningarna
Rapport
Kraftig intäktshöjning för Nordnet
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Securitas bättre än analytikernas förväntningarBolaget på väg att lämna nio marknader
Rapport
ABB ökade vinsten
Rapport
Axfood höjer utdelningen
Foto: istockphoto
Rapport
Ingen utdelning från Nokia
Aktie
SvD: EBM utreder Sernekes anonyma foruminlägg
Fonder
Lyxor: Aktiva aktieförvaltare överpresterade i fjol
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street avslutade nära nollstrecket
Foto: istockphoto
Bostad
Hemnet: Boprisförväntningarna på rekordnivå
Placera
Swedbank överviktar Sverige och tillväxtmarknader"Rapportsäsongen övertygar"
Aktier
Norrmännens favoritaktier just nu
Foto: Shutterstock
Räntan
Danske: Ökad sannolikhet för ny minusränta"Räntesänkning ligger ett halvår bort"
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Foto: Thomas Johansson/TT
Rapport
Vinstfest för VolvoOrderingången på lastbilar ökade 61 procent
Rapport
Bezos slutar som vd för Amazon