Det är frestande att förklara börsrallyt med valutgången i USA, skriver Nikolaj Schmidt, internationell chefekonom på kapitalförvaltaren T.Rowe Price, i bolagets publikation Insights on Global Economics. Men personligen tror han att munterheten på börserna mer har att göra med att valen är överstökade än vad det blev för valresultat. Att valen är avklarade innebär att marknaderna inte längre behöver oroa sig för valresultaten, menar han.
Nikolaj Schmidt skriver att det under en tid varit tydligt att vi befinner oss i ett tidigt skede i en ny expansiv affärscykel, vilket inte marknaden förmått ta in på grund av oron inför vad valen i höstas skulle få för konsekvenser.
”Nya stimulanser på gång”
Expansiva affärscykler ska betraktas och mätas i år snarare än i månader, och aktier och krediter tenderar att följa cyklerna. Just nu är det vaccinproducenternas goda resultat som är i fokus, och Nikolaj Schmidt är övertygad om att just vaccinet är en de starkast drivande faktorerna i pågående ”risk-rally”.
Men det finns fler faktorer, påpekar han. Den andra drivkraften på marknaderna just nu är utsikterna inför nya stora stimulanser som sannolikt följer av valutgången i USA. Risken för att beslutsfattarna ska svänga och börja förespråka en åtstramande ekonomisk politik är obefintlig, åtminstone fram till andra halvåret i år.
”Se pandemin i backspegeln”
I och med att Demokraterna vann det sena senatsvalet i Georgia i början av året har det blivit lättare för den nye presidenten att driva igenom stora stimulanspaket i kongressen.
Utrullningen av vaccin driver olika tillgångspriser då investerarna lever på hoppet att vi någon gång i juni kommer att få stirra på pandemin genom backspegeln.
Om det blir en sådan lyckosam utveckling kommer osäkerheten att släppa och konsumtionen att öka till något liknande en ”ekonomisk boom”, skriver Nikolaj Schmidt.
”Tre faror lurar i vassen”
Men i det här scenariot finns det tre faror som lurar i vassen. Den första är att ett allt kraftigare inflationstryck skapas i kölvattnet på stimulanspaketen världen över. Andra risken är att viruset utvecklas i allt fler mutationer, och att vaccinet därför inte verkar som avsett.
Tredje risken är att Kina, trots den beundransvärda återhämtningen i ekonomin efter pandemin, på sikt inte lyckas utan tvingas strama åt igen.
Det går inte att utesluta de tre riskerna, menar Nikolaj Schmidt, men personligen tror han mer på fortsatt högre tillgångspriser, modifierade med tillfälliga korrektioner. Trenden med högre priser fortsätter, tror han, och varje korrektion ska i så fall betraktas som ett köptillfälle.