Chatt: Råd om Alliance Oil

Publicerad 2012-11-30 11:20

Aktiechatt Det kom bland annat en hel del frågor om Alliance Oils emission av preferensaktier till fredagens chatt. Läs hela chatten här.

moderator: Hej! Då var det äntligen fredag igen. Innan helgen börjar på riktigt har vi en annan höjdpunkt att se fram emot – Aktiechatten. Marcus är redo, så vi kör igång.

Patrik Rosengren: Vad anser du om Latvian Forest. Tänkte på skog växer ju hela tiden. Kanske det ger bra avkastning på lång sikt.
Marcus Hernhag: Jag anser att aktien ser ut att vara liten men naggande skog 🙂 Se även det jag skrev om bolaget på torsdag 29 november.

Nenne: Hej! Är Alliance oils nyemission något man som nuvarande aktieägare i bolaget bör nappa på. Nyemissionen sägs vara preferensaktier som tecknas i spannet 250-300 kr/aktie och med en årlig utdelning på 10-12 procent (7,50 kronor per kvartal). Ska jag teckna eller inte? Undrar Nenne
Marcus Hernhag: Hej! Om du är aktieägare antar jag att du tror på bolaget och då är det bra att teckna. Risken och potentialen är lägre än i den vanliga basaktien, eftersom kursen i preferensaktien kommer att röra sig mindre. Preferensaktien är med andra ord ett bra sätt att få kvartalsvisa utdelningar till lite lägre risk än den befintliga aktien. Jämfört med fastighetsbolagens preferensaktier är risken i Alliance Oils klart högre, men det är direktavkastningen också.

Nisse: Tjena Mackan! Är nybliven aktieägare i alliance oil och läste nu att de ska ge ut preferensaktier, förklara gärna vad detta har för betydelse för mig som aktieägare. Är detta orsaken till att aktien föll ganska mycket samma dag detta presenterades. Vad tror du om framtiden för detta bolag?
Marcus Hernhag: Hej! Ja, aktien föll på beskedet, men preferensaktierna kan ge dig riktigt bra direktavkastning. Nyemissioner är ibland inte så uppskattade, det Alliance Oils ägare behöver är snarare att oljeproduktionen går upp rejält. Men för dig som ägare i Alliance Oil tycker jag preferensaktien känns som ett bra komplement.

Ellen Dellen: Jag frågar igen om Lovisagruvan. Kostar 30 kr och historisk utdelning 3 kr, lika med direktavkastning 10 %. Vad tycker du om aktien.
Marcus Hernhag: En helt okej liten gruva som jag ser det. Har inte följt den i detalj sista tiden dock.

Mats: Vad anser du om Ratos Dags att gå in?
Marcus Hernhag: Är du redo tar lite risk kan det vara en idé att gå in i Ratos och hoppas att de inte sänker utdelningen.

Ulla-Britt: Hej Markus. Tror du att PA Resources kommer att gå i konkurs.
Marcus Hernhag: Hej! Nej, inte än på ett tag i alla fall. Troligen kommer ägarna att acceptera den föreslagna kapitalstruktureringen. Men så länge pengarna tar slut då och då och de inte får fart på produktionen ser det inte så bra ut riktigt långsiktigt.

HP: Hej, Läste din artikel om Latvian Forest Company. Tycker du att det är rimligt att bolaget värderar sin nyinköpta skog till 75% mer än vad de köpte den för, och att kostnaderna för varande emission uppgår till 12,3 %? Skog är en kanoninvestering – men i Latvian Forest är man lite väl i girig. Titta istället på Europeiska Skogsfonden. Verkar mycket seriöst, bra historik och en trovärdig ledning. Dessutom betydligt större. Hälsar HP
Marcus Hernhag: Hej! Jag vet inte hur rimliga deras substansvärdesberäkningar är. Men de finns på en börslista och har redovisningsregler att följa och kan inte göra vadsomhelst precis. Fast visst finns det en risk att skogens värde inte stiger framöver. Europeiska Skogsfonderna är också bra, men saknar noteringsplats och har högre minsta insättningsgräns.

Leffe: Hej! Vad tror du om Skanska framöver på några års sikt.
Marcus Hernhag: Hej! På några års sikt blir nog aktien relativt bra. En hel del substans finns i det bolaget så när byggkonjunkturen kommer igång i nästa högkonjunktur. Skanskas ordinarie utdelning har de nog aldrig sänkt, vilket är starkt.

sonia: Vad anser du om seamless samt cdon? Tack för en bra chat.
Marcus Hernhag: Det är två bra chansaktier.

Jesper: ”Är du redo tar lite risk kan det vara en idé att gå in i Ratos och hoppas att de inte sänker utdelningen.” Vad ser du för risker i Ratos? Antar du syftar på en kortsikt? Vad ser du för potential i bolag på en, säg 5 årig sikt?
Marcus Hernhag: Ratos har flera bolag som inte går så bra just nu. Dessutom har Ratos en hel del banklån. Potentialen ligger i att många av bolagen borde kunna göra en turn around om konjunkturen och ekonomin vänder, så på 5 års sikt kan mycket ha gått bra med lite tur.

Ulla: Är det värd att teckna preferensaktier i Alliance Oil? Vilka risker kan vara? Jag är aktieägare och kunde kanske få några att teckna. Tack för svaren.
Marcus Hernhag: Ja, några lär du få att teckna. Riskerna med preferensaktier är att om bolaget går riktigt dålig har de inte råd att betala utdelningen, och att om marknadsräntorna stiger lär kursen i preferensaktien falla något.

Erik H: Hej, Är det bara vissa aktier som går att blanka. Hur är det med andra produkter som ETFer och råvarucertifikat?
Marcus Hernhag: Hej! Rent teoretiskt skulle man nog kunna blanka de flesta tillgångar om det vore tillåtet, men i praktiken är det bara vissa aktier som har ägare som vill och kan låna ut sina aktier till blankare.

Christina Skant: Ska jag sälja mina konvertibler i förtid i PA Resources? MVH Christina
Marcus Hernhag: Som läget är nu bör du antingen konvertera till aktier som bolaget föreslår, eller sälja dina konvertibler över börsen. Om det är återkommande ränta/utdelning du vill ha så sälj. PA Resources historik och utveckling är dessutom inget som lockar i nuläget.

Gunilla: Hej Marcus, Hur är Din syn på verkstadsaktier (Atlas Copco, Sandvik, SKF, Trelleborg)? Tycker att kurserna är höga med tanke på det ekonomiska läget på våra exportmarknader. Tacksam för Dina synpunkter!
Marcus Hernhag: Hej! På kortsikt oroar orderingången, det är trots allt lågkonjunktur nu. Å andra sidan är det välskötta bolag, så om aktierna skulle backa i ett börsras vore det bra långsiktiga lägen.

johannes: Hej Marcus. Hur tror du världens börser kommer se ut de närmaste månaderna? Upp eller ner?
Marcus Hernhag: Hej! Jag gissar att det kommer att se ut som under hösten ett tag till.

Tore S: I USA och även i Sverige säger många som är negativt ställda till börsen att bolagens marginaler är på historiskt höga nivåer och när de återgår till mer normala nivåer kommer bolagens vinster sjunka och därmed troligen även börsen. Bland annat visar man detta med hjälp av det sk. Schiller-indexet (bolagens värdering i förhållande till vinstgenomsnittet de senaste 10 åren) som ligger en bra bit högre än historiska genomsnittsnivåer. Köper du deras argument?
Marcus Hernhag: Delvis, men räntorna och därmed finansieringskostnaderna är för många bolag rätt låga. Skulle räntorna stiga beror det antagligen på bättre konjunktur och då kompenseras det. Marginalerna är kanske oroväckande höga, men å andra sidan har bolagen sällan varit så slimmande och med minimalt med personal anställda.

Carin: Har Stora Enso R och East Capital Explorer. Är det något att ha kvar, eller ska jag sälja?
Marcus Hernhag: Med tanke på hur billiga många aktier är i österled bör du ha någon exponering där. East Capital Explorer och aktiefonder är två alternativ.

Alvros: Vad tror du om Lundin Mining, Volvo, Olja. Jag har satsat 500 000 i det + – 0 är avkastningen. Tack
Marcus Hernhag: Helt okej innehav, men de är ganska riskabla. Räkna med stora kursrörelser framöver.

Slobodan: Hej Marcus! Rusforest går ju inte som tåget precis (eller så är det det gör), men finns det några chanser att hämta upp något av den 90%-a nedgången?
Marcus Hernhag: Hej! Nej, alla nyemissioner gör att kursen inte kan stiga tillbaka då det är många fler aktier nu. Möjligen att börsvärdet kan bli lika högt som det varit som mest, men då krävs det att bolaget börjar tjäna pengar.

Brian: Hej Marcus! Hur ska man göra med aktieinnehavet i Probi? Minus 30,16 procent igår. Tacksam för svar. Trevlig helg
Marcus Hernhag: Hej! De rekylerar upp lite idag, och alla produkter är det inte kört för. Något om Probi lär det stå i nästa nummer av PA.

Kalle: Börsen har gått bra så många nu,fast konjungtur ser inte riktig bra. Kris överallt? en del aktie går upp ATH Vad anser du om kommande år Blir det någon Krarch som 2008?Tack
Marcus Hernhag: Sannolikt inte, men det går ännu inte att vara säker.

bengan: Hej. Jag har en ganska stor post i Intrum Justiia, känns frusterande när som igår nästan allting går upp, men intrum J. knappt rör sig,om så, oftast ner.Din syn på aktien? Tack på förhand.

Marcus Hernhag: Hej! Intrum har historiskt gått lite sin egen väg på börsen, och kan stå emot om det rasar, men tappa när det går upp. Aktien är ett bra inslag i en bredare portfölj.

Erik Hansson: Jag har försökt ta reda på om börsen är högt eller lågt värderad. Om man ser till dagens p/e värde. Hur ligger vi till historisk? Det faktum att räntan är så pass låg borde väl rimligen rättfärdiga en högre värdering än normalt – i alla fall när det gäller utdelningsaktier?
Marcus Hernhag: Börsens p/e-tal räknat på analytikernas prognoser för de kommande tolv månaderna är 13, vilket är ganska normalt. Jämfört med de låga räntorna kan man motivera betydligt högre. Utdelningen har sällan varit så hög jämfört med räntorna som nu, vilket borde betala sig på sikt.

Anita: Hej Markus. Hur ska jag göra med mtg? Dom har gått ner 110kr sedan jag köpte. Kan du rekommendera några andra aktier?
Marcus Hernhag: Hej! Kanske du skulle sälja och köpa MTG:s ägare Kinnevik istället. Då minskar du exponeringen mot MTG, men lämnar dem inte helt (de kan ju vända på skutan tids nog). Samtidigt sprider du riskerna till flera andra innehav.

David: Jag är ganska långsiktig med aktierna som jag äger, men enligt min åsikt måste man ändå sälja någon gång och köpa andra istället. Hur tycker du ska man göra det ska man ha en riktpris från första början eller sälja dem när dem har gått upp ett visst procentsats, eller kanske följa utvecklingen/åsikterna osv. Har t.ex elux b uppe nästan 50%. Tack på förhand. Trevlig helg
Marcus Hernhag: Du kan sätta en riktkurs strax under där aktien vänt ned förr, men du kan också köpa aktier och behålla så länge utvecklingen går bra och börstrenden är någorlunda uppåt. Välj det som passar dig bäst. Elux möter hård konkurrens så har du i aktien 50% i vinst vore det kanske läge att ta hem den.

moderator: Det var allt för idag. Som vanligt massor av frågor. Fick du inte svar så är du välkommen tillbaka nästa fredag. Redan på onsdag kl 10 kan du chatta med Privata Affärers reporter Johan Markwall och chefredaktör Per Hammarlund om privatekonomi.