moderator: Johan Widmark och Jill Bederoff finns nu på plats för att svara på era frågor. Chatten är i gång!
Stefan: Bioteknikaktierna har ju inte direkt rosat marknaden sista tiden, men jag har under den senaste tiden köpt på mig en del aktier i följande bolag Bioinvent, Diamynd Medical, Active Biotech, Medivir, Getinge, Meda, Vilket bolag av dessa tror ni har bäst förutsättningar att lyckas eller vända sitt misslyckande?
Jill Bederoff: Nä, bioteknik står inte högt i kurs just nu. Men man måste nog skilja på bioteknik där den svenska sektorn misslyckats gravt med att få fram något nytt. Diamyd är ett sådant exempel men även Active Biotech ser nu ut att försenas med sitt preparat för multipel skleros. I Active finns dock andra projekt som ser rätt spännande ut. Medivir är fortfarande på spåret med sitt preparat för hepatit C, men konkurrensen hårdnar för varje dag. Bioinvent rullar på men har pressats av det extremlåga förtroendet för biotekniksektorn generellt. Meda har pressats, för hårt anser jag, av oro för prispress och budgetnedskärningar på läkemedel. Getinge, som är ett rent medicinteknikbolag, har klarat krisen bra och aktien är upp 17 procent i år. Jag skulle avvakta med bioteknik och istället satsa på mer stabila medicinteknikbolag som Getinge och Elekta.
Patrick: När tror du att börsen vänder?
Jill Bederoff: Det är förstås jättesvårt att svara på. En lösning är att gå in lite försiktigt i dag och hoppas på att eurokrisen svalnar, stimulanserna i den amerikanska ekonomin fortsätter och att det asiatiska tillväxtloket drar vidare. Ett annat förslag är att hitta mer eller mindre defensiva aktier eller bolag med starka varumärken som står pall för sämre tider.
Tomas: Vad händer med börsen 2012 om euron klappar ihop? Och hur troligt är det att detta sker? 50/50 eller…
Jill Bederoff: Om euron klappar ihop, vilket inte känns särskilt troligt, kommer finanskrisen 2008/09 att framstå som en västanfläkt. Såväl ekonomin som börsen kommer att ta rejält med stryk.
Stefan: Vad tror ni om Pricer-aktien under 2012?
Jill Bederoff: Ja, den aktien har sannerligen varit ett turn-around case i år och fått bra betalt på börsen för det, upp 63 procent. Nu har bankerna fått upp ögonen för aktien och Swedbank inledde sin bevakning med köp och riktkurs 17 kronor. En stor orderstock och dominerande marknadsposition talar för aktien även nästa år.
Ola: Ja, makro är lite svävande just nu, om man tror på Love Samson så ska vi braka neråt snart igen. Själv satsar jag på svenska småbolag som Doro och VRG samt en rejäl dos med is i magen. Vad tycker ni om dessa val?
Jill Bederoff: Hej. Det låter som två utmärkta val tycker jag. Det går absolut att hitta pärlor i vilken marknad som helst.
Ulf: Enligt prognoserna ska dollarn upp en bra bit, kanske mot 7,50 under de närmaste månaderna. Vilka dollarnoterade aktier och fonder ser bäst ut i detta perspektiv?
Jill Bederoff: Bolag med starka varumärken är det som verkar gälla just nu. Warren Buffet satsar ju stort på IBM och det han gillar är att bolaget tydligare än många andra pekar ut riktningen och målen för den närmaste framtiden. Odin Fonders globala team satsar också på aktier med starka varumärken, som Oracle och 3M, men även bolag som Coca Cola vars drycker är lika populära i dåliga tider som i goda.
Kapten Amerika: Hur ser ni på framtiden för den svenska stålindustrin? Klarar den av ett värstascenario där Europa drabbas av ekonomisk kris under ett antal år?
Johan Widmark: Hej, jag tror att svenskt stål precis som många andra cykliska industrier har det ganska tufft framöver. Blir krisen uthållig så finns det naturligtvis särskilda risker för bolag med höga skulder, dit hör ju onekligen svenska SSAB, och även om den kursen är ner med 50 procent hittills i år så tycker jag inte att man har tagit höjd för en uthållig ekonomisk kris under ett antal år.
Laila: Hur tror ni att börsen utvecklar sig på kort sikt? Jag behöver frigöra en del kapital, skall jag sälja i dag eller vänta några dagar till?
Jill Bederoff: Nu pratar vi om riktigt kort sikt förstår jag. I går fick ju börserna en ordentlig rekyl uppåt till följd av den positiva starten på den amerikanska julhandeln och positiva ljusglimtar i den europeiska skuldkrisen. Framåt kan det verkligen gå åt bägge håll så kanske är just i dag när börsen står och stampar en bra dag att sälja. Annars skulle jag förorda att vänta.
Stig: Bästa Jill! När jag läser sitt svar till Stefan och du nämner medicin-teknikaktier som köpvärda bolag i en f.ö. ”sur” marknad blir jag verkligen mycket besviken på dig som i detta sammanhang totalt glömmer bort ” den verkliga pärlan Cellavision på Small Cap.
Jill Bederoff: Bästa Stig. Jag har självklart inte glömt bort Cellavision, som är en av mina favoriter. Bolaget går från klarhet till klarhet men får allt för lite betalt för det på börsen. Min tanke var att den ingår i gruppen medicinteknikaktier även om jag inte nämnde den vid namn.
Karin: Vad tror ni om prognosen för olika råvaror?
Johan Widmark: Jag är fundamentalt positiv till oljan, delvis på grund av oron i Mellanöstern som visat att det kommer ta tid att stabilisera regionen långt efter att diktatorerna är borta, delvis på grund av att de ‘nyare’ dyrare källorna som oljesand i Kanada och djuphavsborrningar i Brasilien kommer bidra till att trycka upp priset, och delvis på grund av alternativen fortfarande är starkt begränsade. Jag tror att CME varit framgångsrika i sina försök att stävja spekulationerna i guld och silver, vilket berövat dem på dess status som safe havens. Vad gäller koppar och andra industrimetaller så tror jag att det framförallt är utsikterna för en eventuell hardlanding i Kina som kommer att avgöra utvecklingen. Vi tror dock att BNP-tillväxten i Kina kommer hålla upp relativt väl nästa år, och att det snarare blir en inbromsning mot en softlanding. I andra hand så kommer även utvecklingen av BNP i Europa att tynga priserna, och där är utsikterna som bekant surare, men det är inte den avgörande driv kraften.
Hillary: Väldig efterfrågeutveckling ute i världen på Doros mobiltelefoner, nu senast USA. Ändå en liten spelare. Är det köpvärt?
Jill Bederoff: Ja, Doro ser ut att vara ett bolag som nischat in sig rätt på mobiltelefonmarknaden. Lönsamhet och tillväxt går åt rätt håll och aktien ser klart prisvärd ut.
Cais: Har sålt av större delen av mina aktier, men har behållit små poster i 15 bolag fördelade på fem branscher. Totalt värde ca 340 000. Hälften ligger f n på plus, resterande på minus. Skulle ni råda mig att vänta ut bättre tider eller sälja av rubbet för att säkra det som går?
Jill Bederoff: Om du inte har behov att få loss pengar just nu skulle jag vänta.
Petter: Vad tror du om oljeaktierna? Har ägt lundin i ca 2 år och den har ju gått upp rejält. Sista månaderna känns det som att intresset för oljeaktierna ökat rejält, med tanke på alla oljefynd som dykt upp Men vilken skall man köpa i dagens läge? AOI, ENQ, AOIL, SDB, LUNDIN eller PA RES…
Johan Widmark: Jag är generellt positiv till oljepriset, men svenska oljeaktier rör sig bekant ganska oberoende av oljeprisutvecklingen. Med det sagt så skulle jag inte våga räkna med en uthållig vändning i PA Resources, speciellt inte med tanke på hur mycket obligationslån som måste refinansieras de kommande åren, vilket kommer att begränsa deras muskler att investera. För Lupes del tror jag, utan att själv ha räknat efter ordentligt, att uppmärksamheten kring fynden gjorde att marknaden räknade ganska noga på hur mycket potentialen i Lupes nya fynd är värd, och att det därför finns begränsat med uppsida kvar.
Fundersam: Hej, Jag har ca. 400-500 tSEK i kontanter att placera. Hur rekommenderar ni att dessa placeras för ett sparande på lång sikt ? Bör man avvakta eller placera en del vid några olika tillfällen det närmaste året ? Hur rekommenderar ni en fördelning i aktier, fonder, regioner etc ?
Johan Widmark: Det beror på flera saker, som ändamålet med dina placeringar, risknivå etc. För ett långsiktigt sparande till exempelvis pension så rekommenderas ju en högre andel aktier tidigare i livet och en högre andel räntepapper senare i livet. Om du ska köpa aktier så skulle jag rekommendera dig att som minst sprida dina inköp över tiden. Med avseende på regional fördelning så tror jag att svenska/nordiska/europeiska aktier kommer att presetera relativt svagt de kommande 10 års perioden jämfört med exempelvis Asien. Delvis på grund av svaga tillväxtutsikter i Europa, delvis på grund av en demografisk profil med en ökande andel pensionärer som kommer att göra stora uttag ur pensionsfonderna vilket kommer pressa aktiepriserna. Om du jämför med Mellanöstern och Asien så är profilen den omvända, samtidigt som genomlysningen är sämre och risken är högre.
Buffett: Hej, Skulle vilja ha ett förslag till en bra direktavkastningsportfölj (5-10 aktier).
Johan Widmark: Hej, i senaste numret av tidningen Veckans Affärer tipsade vi om en direktavkastningsportfölj bestående av Connecta, Kungsleden, Mekonomen, NCC, Skanska och Tele2. Den gruppen har total-överavkastat börsen med 13 procent per år i snitt sedan 2005, och kan säkert hålla bra även 2012.
Magnus: Om de börjar trycka en massa nya euro, och euro då tappar i värde och inflationen tar fart – vilka effekter tror ni det har på kronan och den svenska infaltionen?
Jill Bederoff: Kronan har ju stått stark hittills och risken om euron försvagas är att de svenska företagens konkurrenskraft på den viktiga europeiska marknaden försvagas ytterligare. Sverige har ju fortfarande räntevapnet kvar att använda och om tecken på ökad inflation dyker upp kommer det att användas.
Peter: Två aktiefrågor, har Consilium B och Lundin Petroleum, tror ni att dessa kommer gå upp under slutet av året, början på nästa?
Jill Bederoff: Jag vet inte mycket om dessa bolag, men marinelektronikföretaget Consilium uppger att den osäkra världsekonomin, lägre frakrater och överkapacitet inom flera segment påverkar nybeställningarna av handelsfartyg. Det förklarar varför aktien gått ned över 40 procent i år trots att resultatet i år mer än fördubblats.
Benjamin: Jag hade tänkt köpa aktiefonder i så kallad diskretionär förvaltning. Är det något ni skulle rekomendera?
Johan Widmark: Om jag ska tolka din fråga bokstavligen, nämligen att du tänkte köpa fonder (som förvaltas av en fondförvaltare) som dessutom ska väljas i diskretionär förvaltning (där investeraren ger förvaltaren mandat att fatta löpande placeringsbeslut) så låter det som att du riskerar att betala dubbla avgifter för förvaltningen av ditt kapital, dels till fondförvaltaren och dels till den diskretionära kapitalförvaltaren. Som minst bör du bilda dig en uppfattning om den diskretionära förvaltarens förmåga att skapa överavkastning åt dig, det är inte omöjligt att han kan det, men du får då betala dubbla avgifter och jag skulle snarare rekommendera dig att läsa på lite mer själv och bespara dig kostnaden för bankiren som väljer fonderna åt dig. Men det beror på hur mycket tid och energi du vill lägga ner själv.
Rutger: Vilket kommer att ge bättre resultat de kommande åren: sparkonto i kredimarknadsbolag eller aktiefonder?
Johan Widmark: Hej, generellt så kan man anta att aktiefonder överavkastar relativt ett sparkonto. Det finns dock en verklig risk att vi går in i en längre period av uthålligt svag BNP-tillväxt i västvärlden vilket kommer att pressa aktievärderingar och kurser år framöver. Västvärkdens demografiska profil med en ökande andel pensionärer som kommer att göra stora uttag ur pensionsfonderna de kommande åren väntas också ge ett inte obetydligt bidrag till att pressa aktiekurserna framöver. Men med ett par års horisont på din investering finns nog goda chanser att aktiefonder kommer att överavkasta sparkontot ändå.
Gunnar: Vad är viktigast, kassaflöde eller vinst?
Jill Bederoff: Kassaflödet är det absolut viktigaste, för det är ju reda pengar in i kassan. Sedan kan ju det användas på olika sätt genom medvetna investeringar i verksamheten eller amorteringar på lån. Vinsten som självklart är viktig kan ju påverkas av en massa redovisningstekniska detaljer. Men lönsamheten måste ju finnas där för att det ska bli några pengar i kassan.
Simon: Känns väl som att telekom respektive medicin inte åker jojo lika mycket som verkstad och råvaror för tillfället. Detaljhandeln i allmänhet och kläder i synnerhet verkar vara helt under isen. Jag är för detta ägare i Kappahl resp RNB.
Jill Bederoff: Du har helt rätt i din analys av läget. När du ändå nämner detaljhandel kan jag rekommendera en aktie som vi nyligen satt köp på, VRG, tidigare Wedins. Bolaget har minskat på exponeringen mot skobranschen och har i dag hittat en nisch med väskor och andra tillbehör som inte alls verkar lika konjunkturkänslig som den övriga detaljhandeln.
Kalle B: Tycker ni att det är dags att investera rejält i bolag med låga P/E-tal som trots allt fortfarande växer och har en stabil utdelning?
Jill Bederoff: Ja, det låter som ett bra sätt att hitta pärlor i dagens osäkra klimat.
moderator: Då stänger vi chatten för i dag! Tack för alla bra frågor. Det kom in en hel del frågor och några blev obesvarade. Ni är välkomna tillbaka igen nästa vecka då vi har chatt på samma tid. Flera frågor i dag handlade om råvaror och råvarubolag så därför vill jag passa på att flagga för vår råvaruchatt på torsdag kl 14 – med Torbjörn Iwarson – råvaruchef på SEB. /Teresia Dunér, webbredaktör VA