Chatt med VA:s börsexperter

Publicerad 2012-03-13 15:11

Chatt Telekomaktierna avhandlades under tisdagens chatt med VA:s börsexperter och läsarna fick tips om hur de ska tänka och satsa. Dessutom vi veta vilka två bioteknikbolag som är de starkast lysande stjärnorna just nu.

moderator: Nu finns våra börsexperter på plats så att vi kan börja chatten.

Alvar: Har Lundin Mining. Är de värda att behålla eller sälja?
Johan Widmark: Hej. Ja, Neves Corvo var ju starkare än väntat i Q4 och zinkgruvan en besvikelse. Nettokassan är 2,7 kr per aktie så det är ju ett fint bolag sett till balansräkningen. Dock blir jag alltmer skeptisk till makroscenariot där Kinas omväxling till mer inhemsk konsumtion kommer lägga ett långsiktigt lock på kopparpriserna. Värderingen är inte heller jätteattraktiv så just nu blir nog slutsatsen rätt ljum, vilket betyder sälj.

P-O: Hej! Jag har en miljon att disponera. Vad är ert bästa förslag? Kortsiktigt? Långsiktigt?
Johan Widmark: Jag är tveksam till börsen generellt både på kort och längre sikt, men det finns några aktier vi gillar. På senaste tiden har vi bland annat rekommenderat köp i lilla probiotikabolaget Ellen, konsulterna Caperio och ÅF, skidoperatören Skistar och husvagnstillverkaren Kabe.

Inga: Hej! Jag har sålt min bostadsrätt och kommer att få över ca 1 miljon efter skatt. Cirka 300 000 kommer jag att satsa på en ombyggnad av mitt fritidshus på Rindö/Vaxholm. Hur tycker ni att jag ska investera resten?
Charlotte Stjerngren: Till att börja med bör du öppna ett investeringssparkonto, ISK. På så sätt slipper du betala reavinstskatter om du skulle göra bra affärer. Hur du ska fördela resten av pengarna beror mycket på vilken risk du är beredd att ta och inom vilken tidsperiod du tror att du sen kommer vilja ta ut pengarna. Med så mycket som 700.000 kronor tycker jag att du ska satsa på en portfölj av bolag med hög utdelning. Du kan även köpa företagsobligationer i andra stabila bolag, tex verkstadsbolag, för att diversifiera dig. Operatörer har generellt hög direktavkastning.

BB: Jag gillar verkligen era branschgenomgångar. Vad tror ni om biotechbolagen framöver?
Jill Bederoff: Hej och tack för din feedback. Vi har inte gjort någon genomgång av biotekniksektorn på länge och det är nog dags för en sådan snart. Den svenska biotekniksektorn har verkligen underpresterat både sett till förväntningarna och till hur andra länders biotekniksektor utvecklats. Jag tror dock inte att det finns något svenskt problem bakom detta utan att det helt enkelt handlar om enskilda separata misslyckanden som kommit nu för att många bolag nått en sådan mognadsfas. Det finns dock några hopp kvar som exempelvis Medivir och Bioinvent. Bioinvent kommer med mycket data under andra kvartalet.

Erik Fransson: I valet mellan Skanska och Peab, vilket föredrar ni? Skäl?
Johan Widmark: Hej, vi rekommenderade sälj i Peab i september 2011. Efter ett fall i kursen från 37 kr till 27 kr under hösten har kursen studsat tillbaka upp, men vi är fortsatt negativa. Skanska är dock inte heller något som lockar särskilt mycket just nu. Värderingen kan se attraktiv ut, men vi ser inga positiva triggers i närtid, samtidigt som sålda enheter sjunker. Mitt råd är snarare att vända blicken någonannanstans.

Kicki: Hej. Jag köpte år 2007 Björn Borg och Husqvarna för dyra pengar. Ska jag sälja med förlust eller vänta på bättre tider?
Jill Bederoff: Hej. När det gäller Husqvarna skulle jag göra som Fredrik Lundberg som trots att han är besviken på bolagets utveckling hittills köpt på sig mer och ser sitt innehav på lång sikt. Om du kan undvika att sälja nu skulle jag absolut välja att vänta. Björn Borg känner jag inte till, men generellt har detaljhandeln haft det tufft som du kanske bör avvakta även med den försäljningen.

Ingbritt: Är det positivt att sälja av aktier som ligger på minus (kvitta bort mot vinstaktier) och placera dem på investeringssparkontot? Är investeringssparkontot bättre än att köpa enskilda aktier?
Charlotte Stjerngren: Exakt vilken sparform som är bäst vet man inte förrän man sett vilken avkastning man fått. 2012 ligger avkastningströskeln på 1,65 procent så om du förväntar dig att dina aktieinvesteringar inklusive direktavkastning kommer att överstiga 1,65 procent bör du välja ISK eller en kapitalförsäkring. Du slipper reavinstskatter om du gör stora vinster och du slipper deklarera köp och försäljningar. Å andra sidan kan du inte kvitta förluster ifall du skulle få det eftersom hela kapitalet i ISK schablonbeskattas, oavsett om den faktiska avkastningen är positiv eller negativ.

Kvalitet & Milj: Köp Avanza eller Nordnet? Riktkurser ? Köp Cellavision eller Boule Diagnostics? Riktkurser ?
Jill Bederoff: När det gäller medicinteknikbolagen Cellavision mot Boule Diagnostic skulle jag välja Cellavision som verkligen visat framfötterna på sistone och definitivt brutit en långvarig förlusttrend. Bolaget är fortfarande i en tidig fas av de kommersiella framgångarna så jag tror det finns mycket kvar att hämta.

Maud Johansson: Hej! Hur mycket måste man ha för att det skall vara värt att öppna en aktieportfölj?
Johan Widmark: Hej, även om begreppet ”mycket pengar” är individuellt så vågar jag påstå att du inte behöver ha mycket pengar alls för att det ska vara värt att öppna en depå och handla aktier, det finns nätmäklare som erbjuder minimicourtage så lågt som 9 kr, så det är bara att sätta i gång.

Lel: vad tror ni om Karo Bio, Alliance Oil? Hur kommer det troliga senariot att var dom kommande sex månaderna? Vad är intresantast av Bull & Bear?
Jill Bederoff: Jag har hållit mig borta från Karo Bio en längre period och skulle definitivt göra det efter beskedet att utvecklingen av läkemedelskandidaten eprotirome lagts ned. Med en så nedtryckt aktiekurs som Karo Bios kan den självklart bli föremål för spekulation på hög nivå men jag har svårt att se vad som skulle driva en fundamental uppgång för närvarande.

Gösta: Det finns några prefernsaktier med ganska attraktiv ränta – 7-8 %. I vilken rangorning skall man välja dessa vid en investering som skall ta hänsyn till risk och avkastning?
Johan Widmark: Nja, i de flesta av de här obligationsliknande instrumenten gäller ju generellt att ju högre ränta/avkastning, desto högre risk. Men det finns bolag där det är svårare att få grepp om risknivån, som exempelvis PA Resources, och de där det är lättare som exempelvis Balder. Det reflekteras visserligen i priset men jag tycker ändå att Balders något lägre avkastning framstår som en betydligt mer attraktiv investering än många av instrumenten med betydligt högre avkastning.

Peter: Hur fungerar isk, inversteringssparkontot?
Charlotte Stjerngren: Hej Peter, Hela kapitalet på ett ISK schablonbeskattas, oavsett om den faktiska avkastningen är positiv eller negativ. Du behöver därför inte deklarera köp och försäljningar, men kan å andra sidan inte kvitta vinster mot förluster. 2012 ligger avkastningströskeln på 1,65 procent så om du tror att dina investeringar kommer överstiga det bör du spara på ett ISK eller i en KF. Ett ISK kan inte ha en specifik förmånstagare om du skulle gå bort vilket en KF kan ha, men via ett ISK kan du i stället rösta på stämmor om du skulle vilja det. Du kan flytta värdepapper från en vanlig depå till ett ISK utan att behöva sälja dem, men en förflyttning utlöser eventuell reavinstskatt, men du undviker transaktionskostnaden för en försäljning. Från en KF till ISK måste värdepappren först säljas och jag ser ingen större idé att flytta från en KF till ett ISK, utan ett ISK är aktuellt om du ska öppna något helt nytt, istället för en vanlig depå.

Jeppe: Varför går Moberg Derma upp med nästan 20 procent i dag? Är det någon stor nyhet jag missat?
Jill Bederoff: Hej. Orsaken till att aktiekursen stiger så kraftigt i Moberg Derma är att bolagets vd Peter Wolpert flyttat fram tidpunkten för lönsamhet till innevarande år från den tidigare prognosen om 2013. Det är en stark signal mot bakgrund av att jag i min relativt färska köprekommendation av bolaget var tveksam till den tidigare prognosen. Förklaringen är att försäljningen av nagelsvampsprodukten Nalox säljer mycket bättre än väntat.

Dayah: Hej, jag har köpt Tele2 nuligen (130 kr) Aktien går och ner hela tiden, hjälp mig – ska jag sälja eller behålla?
Charlotte Stjerngren: Hej, Vi har nyligen haft en säljrekommendation på Tele2 i VA på grund av den osäkra situationen i Ryssland där det ser ut som att bolaget inte får vara med och erbjuda 4G. Aktien har en av börsens högsta direktavkastningar vilket kan vara lockande men givet risken i den ryska affären tycker jag att du ska sälja.

Erik: Är uppbunden i Kappahl på för höga nivåer och vill inte ta förlust. Vad tror ni om detta bolag på två till tre års sikt?
Johan Widmark: Nja, det där beror lite på perspektivet, men även om vi får se en återhämtning och stabilisering tror jag inte att aktien kommer att ta sig från dagens nivå på runt 7 kr tillbaka till senaste toppen över 42 kr. Det skulle innebära en kursrusning på 500% på 2-3 år. Just nu räknar analytikerna med att bolaget ska ta sig från ett nollresultat på rörelseraden till runt 300 miljoner 2014. Det verkar rimligt och då handlas aktien till p/e 9 gånger 2014. Givet att bolaget lyckas överaska och ta sig till nivån innan krisen på runt 550 miljoner så finns det en uppsida i värderingen, kanske en fördubbling uppemot 15 kr eller kanske 20 kr, men jag tror inte man ska räkna med de 500 procenten upp till 42 kr igen.

Ingrid: Hej! Har läst en del negativt om Industrivärdens skuldsättning, på en sajt stod uppgiften VPA -40,51, men man ger utdeln 4,50 kr, hur går det ihop? Är det läge att sälja Industrivärden och exempelvis köpa Handelsbanken för pengarna, annat förslag?. Av investmentsbolagets aktier har jag även Volvoaktier. En annan fråga: vad tror ni om Pricer?
Jill Bederoff: Industrivärdens höga skuldsättning är inget nytt och hamnar förstås i fokus när innehaven värderas ned. Genom att köpa innehaven direkt i de fall de är noterade, vilket Industrivärdens innehav är, kommer man bort från den substansrabatt som många investmentbolag dras med.

Egon: Hur ser ni JM? Kan lågräntemiljön få byggande att lyfta eller väntar en krasch och nyemission.
Johan Widmark: Hej! Jag är generellt starkt skeptisk till svenskt husbyggande och svenska fastighetspriser, och rekommenderar därför att undvika JM.

Patrik: Vad tror ni om Tradedoubler? Aktien har ju dalat en del och flera banker har starkt köp. Har en SAS obligation som löper ut i maj. (1 miljon) Vad ska jag köpa i stället? Ny obligation?
Charlotte Stjerngren: Vi hade nyligen en säljrekommendation på Tradedoubler i tidningen (nr 7) där vi argumenterar för att tillväxten hämmas av andra aktörer bland andra Google och av det osäkra makroekonomiska läget. Jag skulle inte våga mig på Tradedoubler, uppsidan är begränsad.

Rikard: Oasmia? Bluff eller hit?
Jill Bederoff: Ja det är en bra fråga. Från att tidigare varit positiv till bolaget känner jag mig alltmer tveksam och har sedan en tid tillbaka hållit mig borta från bolaget. Det har varit många löften som inte infriats och med det senaste beskedet kring Paccal Vet känns kommer jag hålla mig borta ett tag till.

Emil: Jag har tittat på aktier som jag har tänkt att ha på lång sikt. Har tittat på H&M och Kinnevik, är det ett bra val?
Jill Bederoff: Ja H&M tycker jag är ett bra långsiktigt innehav. Mer tveksam till Kinnevik. Som komplement till H&M skulle jag välja Elekta och ett bolag som kan bli riktigt stort i framtiden, Aerocrine, som nu börjar erövra den amerikanska marknaden.

Anders: Det var länge sen va gjorde aktieanalys på Ericsson. Vad sätter ni för riktkurs idag?
Charlotte Stjerngren: Ericsson har ett svårt läge. Bolaget försöker ställa om från hård och mjukvara till service, konkurrensen är mördande och makroekonomiskt är läget tufft. Uppsidan är liten och du borde kunna hitta mer spännande aktier på annat håll.

Jan: Är Medivir och Bioinvent köpvärda?
Jill Bederoff: Ja. De är två av de fåtal hopp som finns i svensk bioteknik i dag. Bioinvent kommer att presentera en hel del viktiga data under andra kvartalet i år.

Malin: Vad tror ni om Nokia?
Charlotte Stjerngren: Aktien är pressad och jag förstår att man som investerare känner sig frestad. Men bolagets utmaningar är enorma. Bolaget pressas både på high-end telefoner och på low-end och det känns inte som att bolaget har en övertygande strategi för hur det ska sa sig ur problematiken. Jag tror det är för tidigt att gå in.

Sievert: Vad tycker ni om bankaktier? Och i så fall vilken?
Jill Bederoff: Banksektorn är ju den sektor som gått bäst på Stockholmsbörsen hittills i år men är ju fortsatt i händerna på utvecklingen i Europa. Därutöver har ju bankerna de nya Basel-reglerna att tampas med och en rad andra utmaningar. Samtidigt har de visat på en stabil intjäning. Behöver inte vara fel att äga bankaktier i dag trots riskerna. Nordea skulle jag dock hålla mig undan till den statliga utförsäljningen är genomförd.

Åke Karlsson: Är det rätt att köpa Indienfonder nu. och i så fall vilken.?
Charlotte Stjerngren: Indien fonder kan vara ett spännande alternativ för att diversifiera sin portfölj. Kolla gärna fondchatten med Sofia Ullerstam i morgon kl 10.00.

Tomas: Hej, jag ligger 13 procent förlust i Boliden, skall man avakta eller ta en förlust. Har 3000 st.
Johan Widmark: Jag börjar bli allt mer skeptisk till metallpriserna i och med Kinas lägre tillväxt och deras omställning till inhemsk konsumtion. Aktien är upp 10 procent i år, och jag har lite svårt att se vad som ska driva den och metallpriserna vidare i den här miljön.
Hedayetul: Jag har 2000 Volvoaktier. Ska jag sälja eler behålla? Vilka aktier ska jag köpa nu? Hjälp mig.
Johan Widmark: Jag är ganska skeptiskt till det mesta inom cykliskt just nu eftersom jag tycker de gått alldeles för starkt givet alla risker som finns kvar i de stora ekonomierna i väst, och kinas inbromsning i öst. Det gäller Volvo och även många andra bolag på storbolagslistan. Istället tittar jag mycket på småbolag just eftersom jag tycker det finns mer möjligheter där. Gärna sånt som är ”true alpha”, dit hör exempelvis Seamless Distribution som har en överlägsen betalväxlingslösning som på ett kostnadseffektivt sätt kan göra mobilen till en plånbok utan att ta den dyra vägen via kortföretagen. Annars gillar vi Kabe och IT-konsulten Caperio.

Stefan B: Har fått en gåva på 100 000 kronor som jag tänker placera i ett investmentbolag. Vilket rekommenderar ni? Har tittat på Investor och Kinnevik, men det finns ju fler. Placeringen är på cirka 5 år, då blir jag 65.
Charlotte Stjerngren: Mellan Investor och Kinnevik skulle jag ta Investor för du får en större bredd. Varför inte dela upp innehavet i två? Ratos skulle kunna vara ett alternativ.

Ingrid: Jill, om du hinner – läs gärna min fråga igen, tycker inte jag fick veta om du tycker jag skall sälja Industrivärden och i stället köpa Handelsbanken eller annat av Industrivärdens innehav. Och vad sägs om Pricers framtid?
Jill Bederoff: Vad jag menade är att jag hellre skulle äga Industrivärdens innehav separat. Pricer vet jag inte mycket om men det känns def som om proppen lossnat när det gäller lönsamheten.

Oscis: Vad har ni för åsikt om Oriflame? Bolaget har underpresterat i två år på aktiemarknaden. Oriflame har en höjdutdelning för 2011, men inte ens en hög direktavkastning om 7 procent verkar intressera marknaden. Sälj eller fylla på?
Johan Widmark: Visserligen är privatkonsumtionen ganska sunkig nu och valutaoron bidrar med en del risk till estimaten. Men jag tycker varken att förväntningarna eller värderingen ser överdrivet ansträngda ut, så med den direktavkastningen tycker jag det ser ganska bra ut.

Britt Petersson: Hej! Jag har satsat 407 000 kronor i Danske Banks försiktig fond. Den har nu stigit till 420 000 kronor är det tid att sälja av lite och placera på vanligt sparkonto eller? Är rädd att mitt kapital skall minska dramatiskt om Greklands ekonomi kollapsar. Jag vill ju inte tappa kapitalet jag satt in för att grekerna är oekonomiska.
Charlotte Stjerngren: Risken med att ha pengar på börsen ska inte underskattas och om du vill vara säker på att inte vill förlora några pengar bör du sätta dem på ett sparkonto. Men bara ifall du också tänker spendera dem inom en snar framtid, på lång sikt måste du tänka på att inflationssäkra ditt sprande. Du skulle kunna köpa företagsobligationer med lägre risk än börsen men med högre avkastning än ett vanligt sparkonto.

Gunnar: Tror ni OMXS30 orkar upp till 1 140 före sommaren?
Johan Widmark: Det är inte omöjligt, men jag tror att börsen tar en paus nu, och för resten av året är jag negativ till utvecklingen så jag skulle inte råda någon att satsa på 1 140.

Carlsson: Hur ser börsen ut på två veckors sikt? Upp eller ned?
Charlotte Stjerngren: Kolla vår tekniske analytiker Love Samsons blogg. Vi är inte eniga på börsgruppen. Två av tre tror upp.

moderator: Nu är vi färdiga med chatten för i dag. Tack för att ni ville medverka med många bra frågor. VA:s börsexperter finns på plats nästa tisdag kl 14 igen för att chatta. Välkomna då!