Chatt med VA:s börsexperter

Publicerad 2012-02-28 15:10

VA:s börsexpert Johan Widmark är skeptisk till den amerikanska återhämtningen och menar att börsrallyt mest handlar om ökad riskaptit. Det framgick VA Börs chattade med läsarna på tisdagen.

moderator: Nu finns Charlotte Stjerngren och Johan Widmark på plats för att svara på era frågor. Chatten börjar!

Johan: Hej! Jag undrar varför Öresunds aktiekurs står kvar på ungefär samma nivå som innan uppdelningen till Creades. Öresund har väl tappat 59 procent i substansvärde?
Johan Widmark: Hej, ja det beror på den ungefärliga halvering av antalet aktier som skedde i samband med utskiftningen av Cerades, från cirka 50,6 miljoner aktier till 23,8 miljoner aktier i dag.

Kalgar: Jag har ärvt en miljon kr. Jag vill placera pengarna i aktier på lång sikt och är mer intresserad av utdelning än på snabb värdeökning. Mina planer är att köpa lika delar SHB, H&M, Investor, SKF och Volvo. Är det OK?
Charlotte Stjerngren: Givet dina investeringskriterier låter det som en väldiversifierad portfölj.

George: Är det sant att de flesta professionela placerare vet lika mycket som vanliga Svensons och de som lyckats har helt enkelt tur :))
Johan Widmark: Jag tror inte att professionella investerare ”vet lika mycket som vanliga svenssons”, utan jag tror att de har tillgång till betydligt mer information än en vanlig privatinvesterare. Frågan är om all den informationen gör dem till mer framgångsrika placerare. Mycket tyder på att så inte är fallet. Däremot tror jag inte att de som faktiskt uppvisat bra trackrecord över tid bara har haft tur, inte heller att de varit framgångsrika på grund av sitt informationsövertag. Jag tror snarare att det som utmärker de riktigt framgångsrika förvaltarna har mer att göra med en tydlig egen placeringsfilosofi och en förmåga att inte fångas i kortsiktiga kast i marknadshumöret, bland många andra faktorer.

Osäker: Vill ha förslag på högavkastande aktier att köpa och lägga i ISK
Charlotte Stjerngren: Tele2, Sectra, Björn Borg, Nolato, Bilia, Oriflame, Ncc, Ratos, HiQ, TeliaSonera, Billerud, Duni, Peab, Beijer Alma, Hakon Invest, JM, Avanza, Kungsleden, Dios Fastigheter, Fabege, Betsson, Byggmax, Skanska, Klövern, Axfood, FastPartner, Swedbank, B&B Tools, Securitas, Know IT och Electrolux. Det är de 30 bolag med ett börsvärde över en miljard kronor som i dag enligt Factset i fallande ordning har en direktavkastning över 5 procent. Hoppas du hittar några kandidater.

Stigh: Vilken placering i mitt ISK-konto med 10 års sikt om jag månadssparar är bäst?
Charlotte Stjerngren: Du bör ha aktier med hög direktavkastning. Se annat svar på förslag på bolag med hög direktavkastning. Företagsobligationer är också ett bra alternativ i ett ISK då du skattar fördelaktigt på kupongen.

Karin: Funderar på att öppna ISK-konto. Ska jag plocka ut mina aktier nu och vänta med insättning tills börsen gått ner? Tror ni den går ner innan hösten?
Charlotte Stjerngren: Det beror lite på om du kan och vill ta fram förlustavdrag innan du sätter över dina pengar i en ISK. Förutom alla likviditet i aktiefonder och ECB:s QE program, varav det andra sjösätts i morgon, och troligen kommer att boosta likviditeten i det finansiella systemet rejält, är det lite i fundamenta som talar för en fortsatt uppgång. Europa befinner sig i recession och skuldproblematiken i södra Europa löses inte genom högre likviditet. Rapportperioden ledde till högre kurser trots att fundamenta i rapporterna egentligen inte bjöd på några positiva överraskningar. I USA ser vi jobbless growth eller på sin höjd tillväxt i lågavlönade jobb. USA skulle behöva se en ökning både i tillväxt och i sparande på samma gång, vilket är en utmaning. VA håller fast vid synen på en trist börs för helåter 2012, men exakt när vi får se en vändning är det som vanligt svårt att sia om.

Kalle: Har köpt Kapp Ahl-aktier hur länge tror ni att det dröjer innan dom kommer tillbaka i samma kurs som innan raset ? och tror ni på dem som ett långsiktigt konkurens kraftigt företag i framtiden ?
Johan Widmark: Hmm, ja de stod över 42 kr i början på 2010, och dit tror jag tyvärr att det är ganska långt kvar tills vi ser aktien igen, om nånsin. När klädhandlare väl fått problem kan det ta mycket lång tid och vara väldigt svårt att lösa eftersom det handlar om tusentals kunder, massvis med artiklar och ännu fler små köpbeslut. Men jag tror att det är ett livskraftigt företag med en framtid, men man får nog vara lite tålmodig, särskilt nu när förutsättningarna för privatkonsumtionen inte är jättestarka.

Lasse G: Di hade en mycket positiv artikel om levnadsstandardutvecklingen i Ryssland idag, Var din uppfattning? Kommer ryska aktiemarknaden att reagera positivt efter Putins valseger? Rysslandsfonderna har ju gått mycket bra i år – är det bara början?
Johan Widmark: Ryssland är ju en tillväxtmarknad med enorm potential, men de senaste årens erfarenheter har ju visat att det inte är helt lätt att fånga den, och de låga ryska värderingarna speglar en strukturellt högre riskpremie. Men de bolag och fonder som kan ge access till den boomande ryska privatkonsumtionen tror jag kommer vara klart intressanta ett bra tag framöver.

Leon: Vad tror Ni om Lupe om 2 månader, har betalt 166 och om Tele 2 om 2 månader, har betalt 134?
Charlotte Stjerngren: Den avgörande frågan för Tele2 är Ryssland som står för cirka 40 procent av värdet i bolaget. Se näst senaste numret av VA (nr 6/Agenda nr2) där vi har en säljanalys på Tele2 just på grund av att marknaden värderar Ryssland för högt när det ser ut som att Tele2 inte kommer att få en 4G licens. När det gäller Lupe är jag överhuvudtaget skeptisk till att investera med två månaders horisont. Det är ganska ovanligt att man lyckas göra en analys med allmänt tillgänglig information på så kort horisont som på ett betydande sätt avviker från det som är inprisat i aktien, i alla fall i ett så stort och välbevakat bolag som Lupe. På lite längre sikt så kan man komma till ganska olika slutsatser, och där är jag nog positiv.

Sven: Vad spekulerar ni med för avenska index i jämförelse med Europa och USA?
Charlotte Stjerngren: Du får gärna specificera din fråga men om du är ute efter ett jämförelseindex så kan du använda OMX30, det speglar cirka 65 procent av handelsvolymen och cirka 45 procent av värdet på Stockholmsbörsen. För USA brukar vi titta på Nasdaq Composite och S&P500. För Europa finns inget bra sammanvägt index, det skulle i så fall vara MSCI Europe, men annars får du titta på DAX, FTSE et cetera.

Åke: Vilka förväntningar kan vi ha på Sandviken det närmaste året?
Johan Widmark: Hej, Sandvik är ju ett cykliskt bolag vars aktie dragits med i yran över den konjunkturella återhämtningen, framförallt i USA. Men sett till utveckling och förväntningar så rapporterade ju Sandvik siffror som var rätt högt upp på listan över de största besvikelserna i rapportperioden. Jag tror att den cykliska återhämtningen i USA riskerar att visa ihålig, Europa kommer vara i recession i år, och är därför generellt skeptisk till verkstadsbolagen.

Mareld: Sålde aktier för att kvitta innan jul, 300 000 kr. Hade tänkt investera i nya, men funderar nu på att amortera lånet ( 2000 000 kr ) istället, då räntan blivit det 3 dubbla på 2 år. Skulle ni rekommendera det eller investera i aktier som förhoppningsvis går upp mer än vad jag tjänar på att amortera. Några förslag på aktier?
Johan Widmark: Hej, min generella rekommendation är att undvika att spekulera med lånade pengar om du inte känner dig väldigt trygg med vad du håller på med och trygg med de privatekonomiska riskerna. Eftersom bara din fråga antyder att så inte är fallet riktigt så skulle jag rekommendera dig att amortera på lånet istället för att köpa aktier.

Ninna: Hej! Jag har 500.000 på banken med dålig ränta. På vad (och hur) skall jag satsa? På ett års sikt (skall ev köpa hus), alternativt på 3 års sikt. Eller är det kanske bättre att amortera bolånet?
Charlotte Stjerngren: Att amortera på bolånet låter som ett bra alternativ. Vi är skeptiska till börsen under 2012 och med 4 procents rörlig låneränta och ränteavdrag kostar 500.000 kronor i lån 14.000:- per år. Du ska med andra ord få minst 14.000:- i avkastning på dina 500.000:- under året, eller minst 2.8% efter skatt för att det ska löna sig att inte betala ner lånet. Givet risken i marknaden just nu skulle jag amortera.

Robban: Husqvarna AB har trots en usel rapport gått som tåget sista halvåret. Är det dags att hoppa av det tåget nu?
Johan Widmark: Hej, jag är generellt skeptiskt till substansen i den ekonomiska återhämtningen i USA, vilket påverkar Husqvarna dels genom privatkonsumenternas förmåga att köpa gräsklippare, och dels attityden till cykliska aktier. Om du haft förmånen att vara med på tåget i aktien hittills så tycker jag att det här kan vara ett bra läge att hoppa av och titta på andra alternativ.

HusQVarna: Vad anser ni om Tele 2 på lång sik? Det ryktas att de inte kommer att få en 4G-licens i Ryssland med intäktsbortfall som följd. Vad tror ni? Sälja? Behålla? Köpa mer?
Charlotte Stjerngren: Det är inte troligt att Tele2 får vara med på 4G i Ryssland och enligt min mening borde Tele2 ha sålt sin verksamhet i Ryssland redan för över ett år sedan och det tror jag att bolaget också är medvetna om. Nu återstår att göra det bästa av situationen, men marknaden värderar Rysslandsverksamheten för högt och det finns därför nersida i aktien. I VA nr 6/Agenda nr 2 som kom för 3 veckor sedan har vi en längre analys på Tele2 med fokus på Ryssland och rekommendationen sälj.

Patrik: Sedan augusti har börsen onekligen varit väldigt volatil. Efter uppgången ungefär från årsskiftet är ju den självklara frågan. När kommer nästa nedgång igen?
Charlotte Stjerngren: VA håller fast vid synen på en trist börs för helåret 2012, men exakt när vi får se en vändning är det som vanligt svårt att sia om. Förutom all likviditet i marknaden finns det just nu lite i fundamenta som talar för en fortsatt uppgång. Se även våra andra svar.

Johnny: Har börsen gått upp för snbbt eller vad tror ni? Bör man avvakta att gå in nu om man missat racet?

Charlotte Stjerngren: Det är alltid svårt att pricka svängningarna och beror även på vilken placeringshorisont du har. Företagsobligationer är ett säkrare och stabilare alternativ till aktier. Det som drivit börsen hittills är ökad likviditet och ökad riskaptit men Europa är i recession med en rad underliggande problem och USA måste spara samtidigt som de har svårt att få fart på jobben och tillväxten. Fundamenta talar inte för att du ska gå in nu men det gjorde den heller inte för ett par månader sedan när racet började.

Ingrid: Hej! Vad tror ni om Proffice, eller väljer ni hellre annat företag för personaluthyrnng?
Johan Widmark: Jag tror att bemanningsföretag generellt ligger bra till i det här läget i konjunkturen, men våra favoriter här på redaktionen är nog Dedicare och Uniflex.

Jonas: Skall köpa aktier i SKF eller Nibe. Vad tror ni mest på?
Johan Widmark: Jag är som jag skrivit om tidigare här generellt skeptisk till haussen av cyliska aktier, men om jag måste välja mellan SKF och Nibe så skulle jag nog ändå känna mig mer bekväm med SKF. Dessutom tycker jag att förväntningarna om en ökning av rörelsevinsten med över 50 procent mellan 2011 och 2014 ser lite ansträngda ut.

Lennart: Antalet utlänningar som köpt aktier i Sverige den senaste tiden har ökat markant. Är detta anledningen till börsens uppgång?
Charlotte Stjerngren: Hej Lennart, det svenska nettoinflödet till aktiefonder i januari i år var 13 miljarder kronor (förra året var utflödet 46 miljarder) så jag tror att vi svenskar har stått för mycket av uppgången själva (men om andelen utländskt ägande ökat har de ju stått för del av uppgången). Dessutom ser det inte ut som att Stockholmsbörsen gått speciellt mycket mer än andra börser. Stockholmsbörsen är upp 12 procent i år vilket ligger i linje med andra nordiska börser (Oslo 12 procent, Köpenhamn och Hellsingfors 15 procent), med DAX i Tyskaland 15 procent och med Nasdaq 15 procent. London och Dow Jones är dock upp ca 6 procent.

Sören Eriksson: Hej! Jag äger några tusen aktier i Black Earth Farming sedan några år. Men de bara sjunker och sjunker. Jag betalade cirka 30/aktie och nu är de nere i 13,50. Är det kanske bäst att sälja och ta förlusten?
Johan Widmark: Hej, jag har tidgare varit positiv till Black Earth Farming, vilket visat sig helt fel. De svaga resultaten har gjort att den finansiella risken i bolaget ökat, vilket tillsammans med risken för fortsatta förluster första halvåret 2012 nog kommer tynga värderingen ett tag till. Får bolaget ett eller två ‘normala år’ finns det definitivt uppsida i aktien, men tills dess kommer det krävas en del tålamod eftersom det inte verkar sannolikt under 2012.

Kristina: Hej! Didner&Gerge Småbolag har gått ner 3% förra veckan. Har alla mina pengar där. Kurvan lutar neråt. Vad tror ni händer? Skall jag sälja? Har fått en liten vinst.
Charlotte Stjerngren: Som vanligt beror svaret en hel del på din situation i övrigt. Handlar det om mycket pengar kanske du ska överväga att diversifiera ditt sparande. Generellt är vi skeptiska till börsen under 2012, men Diedner och Gerge har historiskt varit skickliga.

Marianne: Vad letar ni efter för positiva signaler för att ändra på er dystra syn på börsen?
Johan Widmark: Hej, för att ändra min syn så skulle jag behöva dels se bättre tecken på att det verkligen finns substans i den amerikanska återhämtningen (exempelvis gör de nya jobben i mer lågavlöande yrken att de förbättrade arbetslöshetsiffrorna inte motsvarar samma köpkraft och konsumtion som de gjort historiskt). Jag skulle också vilja se en mer trovärdig och uthållig lösning på skuldsituationen i både USA och Europa. jag tror också att bolagsestimaten generellt ligger för högt, och tyvärr räcker det inte med att förväntningarna kommer ner i linje med utfallen – för att kunna driva en börsuppgång måste ju bolagsvinsterna överträffa förväntningarna, och så var ju inte fallet i senaste kvartalsrapporten, snarare tvärtom. Till det så har vi ett extremhögt oljepris som, vars påverkan på konjunkturen jämfört med situationen före finanskrisen, helt motverkar effekten av både FEDs stimulans QE2 och ECBs LTRO tillsammans, och mer därtill. Hittills tycker jag mest det är riskaptiten som vänt, men det är inte tillräckligt för att dra med sig fundamenta.

Jonas Nosse: Sålde mina SKF då kurvan planade. de ligger kvar runt 168. Vad tros om marknaden. skall jag köpa tillbaka dem eller kommer det att sjunka. Grekland har ju stabiliserat sig och USA växer, men hemma vekar kurserna avstanna, varför?

Charlotte Stjerngren: SKF är ett fint verkstadsbolag och om du ska ha något cykliskt verkstadsbolag tror jag SKF är ett bra val. Men risken är att återhämtningen i ekonomin låter vänta på sig, Europa är i recession och återhämtningen i USA riskerar att vara ihålig. Jag vet inte om jag håller med om att Grekland har stabiliserat sig, oron för en systemkris på grund av Grekland har lugnat sig, ja, men i grunden ligger Greklands problem kvar.

Moderator: Chatten är nu slut. Tack för alla bra frågor. Jag vill även påminna om vår aktiechatt med Marcus Hernhag på fredag kl. 10. VA:s börsexperter är tillbaka nästa tisdag samma tid.