Chatt med VA:s börsexperter

Publicerad 2012-01-24 15:26

VA:s börsexperter Per-Olof Lindsten, Jill Bederoff och Charlotte Stjerngren chattade med läsarna. Bland annat tipsade de om lämpliga aktier för 2012, diskuterade om rekylen håller i sig och tipsade även om framtida tillväxtmarknader, efter BRIC-länderna.

moderator: Nu kör vi gång börschatten, bara att ställa era frågor så svarar VA:s tre börsexperter.
Margareta: Hej! Vad tror du om Meda, tycker den står bara och stampar. Har också Volvo och Sandvik, sälja eller behålla? Tacksam för svar.
Jill Bederoff: Meda har ändå legat i en uppåtgående trend men det går lite segt, det kan jag hålla med om. Konceptet håller och lönsamheten är god men den organiska tillväxten är fortfarande för svag. Det finns dock ingen anledning till att ändra vår köprekommendation i dagsläget. Sandvik satte vi sälj på i förra veckan.
Fredrik: Är inte fundamental analys av bolag satt ur spel nu för tiden när HF-handel och Robothandel orsakar en så volatil börs. Som småsparare känns det som man lika gärna kan placera pengarna hos spelbolagen.
Charlotte Stjerngren: Fundamental analys är långsiktig och påverkas i liten utsträckning av den volatilitet som skapas av robothandeln eftersom det mesta av robothandeln sker intradag. Den volatilitet vi i dag ser på längre sikt skapas i större utsträckning av fundamental osäkerhet.
Bengt: Sitter och funderar på att skruva lite i mitt sparande till barnbarnen. För mig verkar det som om att följande fördelning över kontinenter kan funka på 12-15 år eller vad anser ni? USA 35 procent, Indonosien/Korea/Thai 45 procent och Europa 20 procent.
Per-Olof Lindsten: Hej Bengt! Absolut klokt att sprida placeringarna globalt när det handlar om en så lång placeringshorisont. Och likaså klokt att titta på de nya tillväxtmarknaderna efter BRIC. Det finns ju en rad mycket intressanta länder som är bra på gång. Goldman Sachs Jim O’Neil, han som myntade BRIC-begreppet slår nu ett slag för MIKT, Mexiko, Indonesien, (Syd)Korea och Turkiet. Samma bank lyfter också fram Next-11, som består av Bangladesh, Egypten, Indonesien, Iran, Sydkorea, Mexiko, Nigeria, Pakistan, Filippinerna, Turkiet och Vietnam. Det är i dessa länder som de kommande tio årens främsta tillväxt kommer. Är du lite mer aktiv och riskvillig kanske du ska lägga ändå lite större andel på dessa och istället dra ner USA och Europa.
Ola: Hej panelen! Jag har en fråga rörande VRG. Hur kommer det sig att ek.pressen har en sådan ojämn rapportering kring detta bolag. En månad kan det stå vällovliga artiklar kring bolagets utveckling o framtid men sedan när det kommer till månads- o Q-rapportering, nästan ingenting. Tycker mig också se ett mönster i kurspåverkan, när det väl skrivs ja då rusar kursen ett tag, sedan tystnad o då står det still. Sedan tycker jag mig ha märkt att makro stört ut kursutvecklingen på detta small-cap bolag senaste året oavsett hur bra dom själva presterar. Men, borde detta bolag inte ha ett större nyhetsvärde, ändå? Dom har ju en spännande utveckling från blödande fd Wedins till vinstdrivande Venue och står ju dessutom emot bra i branschnedgången. Senaste Q1an o stämmans beslut om omvänd split gav inte en krusning i media.
Jill Bederoff: Hej. Det blir lätt så i mindre bolag. Jag håller med om att VRG har gjort bra ifrån sig och står emot bra i en övrigt tuff marknad. Men att aktien inte går bättre på den fundamenta som presenteras är inte bara mediabevakningens fel utan att likviditeten i aktien är dålig och börsvärdet för litet för många investerare.
Allan: Nämn tre börsbolagsaktier med stor framgång under 2012.
Charlotte Stjerngren: Troligtvis kommer börsen 2012 präglas av politiska beslut, markodata och globala trender. Utvecklingen i Europa ser blek ut, just nu är Europa enligt de flesta bedömare inne i en mild recession och som investerare bör man troligtvis leta efter bolag som har större del av verksamheten i andra regioner.
Jill Bederoff: Jag ser fram emot att följa Unibet, Vitrolife och Cellavision under 2012.
Janne: Om man som jag är nybörjare på detta med aktier så undrar man över vilka marknader som är mest intressanta att satsa på?
Per-Olof Lindsten: Ska du som nybörjare placera i enkilda aktier ska du absolut hålla dig till, eller åtminstone börja i Sverige och Stockholmsbörsen. Här det lättast att följa och lära känna bolagen vilket är en förutsättning. Satsar du på aktiefonder ska du också komplettera med tillväxtmarknader, och gärna också några nya sådana, de som nu kommer efter BRIC-gänget.
Ingvor: Hej, är Investor och Ratos bra bolag att satsa på? Har redan H&M, Astra, ABB, Ericson och Medivir.
Jill Bederoff: Istället för att äga Investor skulle jag satsa på att äga de underliggande börsnoterade innehaven med tanke på den historiskt höga substansrabatt bolaget har att tampas med. Ratos med sin onoterade innehav kan kanske vara en bra riskspridning även om portföljen nog måste betraktas som relativt konjunkturkänslig.
Tomas: Det är oroliga tider. Hur mycket av kapitalet skall man ha i aktier? 80 % eller ….
Charlotte Stjerngren: Som vanligt beror det framförallt på när du tänkt använda dina pengar.

Nisse: Har du någon uppfattning av den underliga kursutvecklingen i Norske Skog?
Per-Olof Lindsten: Norske har precis som det mesta i skogsindustrisektorn gått starkt så här långt i år, ja allra bäst tillsammans med finska Mreal. Det är också de två bolag som varit hårdast pressade tidigare. Nu när riskaptiten återvänder till börsen inser placerarna att det finns en hel del värden i dessa bolag, trots att pappersmarknaden ser fortsatt blek ut och överkapaciteten i industrin är fortsatt stor. Det mesta tyder på att det är en rättvis korrigering, men om det finns mer potential kvar kan jag tyvärr inte säga.
Håkan: Hej Jag har cirka 200 00 kr fritt att disponera för aktier på ca 5 år sikt och är berädd att ta en relativ hög risk så har ni några placeringsförslag.
Charlotte Stjerngren: Redan genom att säga att du vill placera dina pengar i aktier så har du valt en relativt hög risk. Väl på börsen kan du fokusera på aktier med hög utdelning och så stor exponering som möjligt mot andra regioner än Europa.
Jill Bederoff: Om du är beredd att ta risk så finns det en rad utbombade life science-bolag att ta ett bet på. Ett sådant är Active Biotech, ett annat är Epicept som i dag faller nästan 20 procent på uppgifter om att bolaget kanske är till salu. Oasmia kan vara ett annat exempel om de lyckas träffa ett avtal på humansidan.
Roger: Tror ni det blir en fallande trend när nuvarande uppgång kanske mattas av, enligt vissa av teknikerna så ska ju omxs30 ner till 650-700 i den långa trenden?
Jill Bederoff: Visst finns det risk för en rekyl efter en start på året som visat mer styrka än många vågat hoppats på. Så länge processen att lösa den europeiska skuldkrisen går framåt och emissionerna av statsobligationer lyckas kommer nog det positiva sentimentet att hålla i sig.
Sasi: Hej! Är Polarcus och Bridge Energy bra bolag att satsa lite pengar på? Har Uniflex B bil kurs dublare under 2012?
Jill Bederoff: Hej. Jag gillar Uniflex men blir lite förskräckt när det står klart att en chef på företaget bluffat med påhittade uppdrag till anställda för att slippa betala ut garantilön. Generellt tror jag att sektorn är en framtidsbransch då en allt större del av arbetet kommer att hanteras av bemanningsföretag.
Christer: Vilka av aktierna Unilever, Hufvudstaden, Pfizer, Sampo, Fortum och Holmen passar i en långsiktig utdelningsportfölj?
Charlotte Stjerngren: Hufvudstaden och Holmen har inte uppseendeväckande hög direktavkastning, den är 3-3,5 procent. Det finns andra bolag som telekomoperatörer och läkemedelsbolag som du skulle kunna köpa istället. Sampo och Fortum har cirka 6 procent så de borde definitivt platsa. Pfizer och Unilever har cirka 4 procent, men Pfizer kommer dessutom att fortsätta med stora återköpsprogram under 2012 (10 miljarder USD på förslag).
Lasse: Det verkar som om vissa länder i Afrika kan vara intressanta för aktieplaceringar. Vilka länder är ”hetast” just nu?
Per-Olof Lindsten: Angola, Ghana, Kenya, Nigeria, Senegal, Tanzania, Uganda och Zambia. Dessa åtta länders BNP tillsammans är i dag jämförbar med Polens, men den växer i reala termer med 6,6 procent per år, d v s i takt med BRIC-länderna.
Axel: Hej! Jag undrar vad ni har för uppfattning om bolaget Dignitana, som tillverkar skalpkylningssystem för hjälp vid cytostatikabehandling? De slöt i somras ett avtal med Konica-Minolta bl.a.
Jill Bederoff: Hej jag kan inte bolaget men ett externt avtal ger alltid en viss kvalitetsstämpel. Marknaden för cancerpatienter är också tyvärr en marknad på tillväxt och håravlossning ett problem som orsakar stort mentalt lidande för patienterna.
Erik: Hej. Jag har två USA-fonder. Hur tror ni att de kommer att utvecklas under året? Sälja eller sitta still i båten?
Jill Bederoff: USA-fonder tycker jag låter bra just nu med tanke på att den amerikanska ekonomin överraskat positivt på senare tid och den amerikanska börsen gått bättre än många andra de senaste tre månaderna. Därför skulle jag sitta still ett tag till.
Max: Ja, vågar man köpa nu?
Charlotte Stjerngren: Bra fråga, just i dag är vi kanske inne i den rekyl som många väntat på. Dagens europeiska PMI siffra är ytterligare en ledande indikator som ger visst hopp. Oavsett börssyn 2012 bör man ha is i magen eftersom marknaden troligen blir volatil. Det finns många stukturella problem kvar att lösa i så gott som alla regioner.
Amir: Balder pref, eller Sagax Preferensaktie och få 7-8 procent måste väl vara bättre än ett vanligt inlåningskonto med 2-3 procent, Vad tycker ni ?
Jill Bederoff: Ja, preferensaktierna har definitivt ökat i popularitet och det finns anledningar till det. Den ena är den lågräntemiljö vi befinner oss i nu och det andra är den osäkerhet som präglar aktiemarknaden rent generellt. Ett potentiellt konkurshot måste självklart tas med i beräkningen.
Roland R: Min placeringportfölj har följande fördelning i dag 60 procent korträntor och 40 procent aktier (A-listan). Ska jag vikta om?
Per-Olof Lindsten: Nu har börsen dragit iväg mycket på kort tid och risken för en lika snabb rekyl ökar. Rapportperioden kan bli avgörande och åtminstone stilla riskaptiten något igen. Men börjar rapportperioden starkt och börsen fortsätter upp på det kan det vara läge att vikta upp aktiedelen en del.
Stefan: Vad tror ni om dessa aktier på 6-8 månaders sikt: Haldex, Medivir, Haldex. Bioinvent, Opcon , Husqvarna, Begroup. Ex Haldex har gått upp en hel del sedan mitten av dec känns som rekylen är på väg, frågan är hur långt ner vi sjunker denna gång…
Jill Bederoff: Förtroendet för biotekniksektorn är mycket lågt just nu och även bolag som Medivir och Bioinvent har drabbats. För Medivirs del är konkurrensen fortsatt stenhård och med ett relativt tunt nyhetsflöde är det inte troligt att vi får se en snar omvärdering. För Bioinvents del kan andra kvartalet innehålla mycket spännande studieresultat vilket kan tala för att ta ett riskfyllt bet på aktien inför detta.
Jimmy: Om man har 50K att avvara, rekomenderas avbetalning på lånet (räknade ut att jag sparar 135kr i månaden på räntan) eller satsa på aktier?
Per-Olof Lindsten: Visst ska du prova på att investera pengarna i aktier. Börja bygg upp en långsiktig portfölj, några bra förslag att börja med; Alfa Laval, Atlas Copco, Ericsson, Meda. Nederman, Nolato, SCA, Skanska, SKF, Swedol.
Mattias: Vad fasen händer på börsen i dag? ÄR det verkligen Grekerna som skakar börsen? Hur kan Grekerna tex. påverka de Svenska bolagen? Är det exporten? Eller vad är det ?
Charlotte Stjerngren: Grekland är tyvärr extremt viktigt för stabiliteten i hela eurozonen. Om Grekland tvings ställa in betalningarna så måste ECB se till att det finns nog med likviditet och då räcker inte de 489 miljarder euro som ECB lanserade i en 3-årig LTRO för snart en månad sen. Dvs ett treårigt lån till 1 procents ränta till europeiska banker för att säkra likviditeten i systemet. Den 29 februari ska ytterligare ett program sjösättas och det går rykten om att nästa LTRO skulle kunna vara så stor som 1000 miljarder euro. Om Greklands regering inte lyckas få privata långivare att gå med på att skriva ned skulderna med cirka 100 miljarder euro, vilket innebär en förlust på cirka 65-70 procent av värdet på de grekiska statsobligationerna så kommer Grekland inte att få ta del av stödpaket från EFSF på totalt 130 miljarder euro som togs fram i oktober. Grekland har skulder på cirka 350 miljarder euro eller 160 procent av BNP. Det här ligger som en våt filt över humöret i Europa. De flesta vill att EU genom EFSF och ECB med sina LTRO ska ha kraften att hjälpa Grekland men i grunden skadar det anseendet, framförallt för ECB som ju egentligen inte har som uppgift att rädda skuldtyngda länder och banker. Jag kan hålla med dig om att inget egentligen är nytt i den här frågan idag, men i en skakiga tider är det lätt att marknaden hänger upp sig på en viss sak. I en mindre skakig marknad hade börsen istället kunnat lägga vikt vid positiva europeiska PMI siffror.
moderator: Nu avslutar vi chatten för i dag. Tack för er medverkan och alla bra frågor! Nästa tisdag kl 14-15 finns VA:s börsexperter på plats igen för att svara på era frågor kring börsen.