Chatt med VA:s börsexperter

Publicerad 2011-12-06 15:24

VA:s Johan Widmark och Per-Olof Lindsten chattade med besökarna och svarade på frågor om hur läget inom EU påverkar marknaderna. De avslöjade även vilka bolag som ligger i direktavkastningstoppen.

moderator: Johan Widmark och Per-Olof Lindsten finns nu på plats för att svara på era börsfrågor. Chatten är i gång!

A: Finns det några intressanta små- och medelstora bolag som ger en stabil utdelning som är intressanta inför 2012?
Per-Olof Lindsten: I den absoluta direktavkastningstoppen hittar du två detaljhandelsbolag, Björn Borg och WeSC, som kanske har det lite tufft just nu, och säkerligen också ett tag framöver med en fortsatt trist konjunktur över hela Europa. Men de väntas likafullt dela ut motsvarande en direktavkastning över 10 procent. Och de sitter på starka varumärken som bör överleva även den tuffaste recession. Nolato och Uniflex är två andra av VA:s aktiefavoriter som vi köprekat och som bjuder på en direktavakstning långt över snittet.

Bengt: Tror Du att Betsson är något att satsa på? Har en del Volvo-aktier, som ligger på minus. Är det läga att sälja?
Johan Widmark: Angående om det är läge att sälja på grund av om positionen har gjort orealiserade vinster eller förluster så hänvisar jag alltid till den legendariske Fidelityförvaltaren Anthony Bolton som säger ”äg aldrig en aktie du inte skulle köpa i dag”, så om den gjort vinst eller förlust har ingen betydelse. Med det sagt så tror jag att Betsson har hyfsade förutsättningar att klara sig bra 2012, med sin relativt konjunkturokänsliga verksamhet. Samtidigt är det en ”konsumentvara” de säljer, så om konsumentförtroendet packar ihop, av exempelvis en eurokris, så kommer det synas även där. Samtidigt är marknadsföring en stor del av bolagets strategi för att driva in kunder och just nu är det annonsköparnas marknad, vilket alltså är positivt. Angående Volvo så har du mer risker på nedsidan i en svag marknad än börsen i stort, vilket kursen hittills i år tydligt illustrerar, och eftersom jag är skeptisk till börsen även nästa år så skulle jag vara försiktig med den aktien.

Tomas: Har svenska börsen nått sin botten – om inte, hur mycket mer ( i procent) uppskatttar du att den kan den gå ner de närmsta månaderna?
Johan Widmark: Hej Tomas, jag tror inte att börsen nått sin botten, utan att vi kan få se ännu lägre bottnar den kommande perioden. Mycket av det beror dock på vad som händer poltiskt i eurozonen, men oavsett det så står vi inför en recession i Europa 2012. Det är inte fullt ut reflekterat i kurserna och bolagens vinstförväntningar. När börsen föll 1998, 2000 och 2007/2008 så föll den med 40 procent, 73 procent och 57 procent från toppen till botten. Hittills i år är vi ner cirka 18 procent och det finns mycket som pekar på att läget är allvarligare den här gången. Det betyder inte att den ska gå ner med lika mycket, varje kris har sina speciella drag, men jag tycker inte att 18 procent reflekterar hela det elände som vi står inför.

Anders: Det sägs att osäkerheten på börsen gynnar börshandlade fonder. Vilka EFT:er rekommenderar ni?
Per-Olof Lindsten: Det går inte att säga så generellt, att ETF:er gynnas av en osäker börs. Handlar du ETF:er med aktier som underliggande aktier eller aktieindex styr de naturligtvis av börsutvecklingen. Du kan naturligtvis få en väldigt bra avkastning om du då vågar dig på ETF:er med hävstång, dvs som rör sig 1,5, 2 eller upp till 4 gånger mer än index. För den som liksom vi har en lite försiktig syn på börsen nästa år kan dock råvaru-ETF:er vara ett bättre alternativ, dvs börshandlade fonder med råvaror som underliggande. Bland det senaste årets bästa ETF:er hittar vi dem med olja och guld, och det kan mycket väl visa sig vara kloka placeringar även ett tag framöver.

Klo: Hej, Vad tror ni om HM? Jag gillar verkligen bolaget och uppskattar deras ansträngningar inom csr. Men klarar de tillväxtmålen?
Johan Widmark: Hej, jag tror att bolaget kommer att ha utmaningar med tillväxten ett tag till. Antalet butiksöppningar kan man visserligen styra helt och hållet själv, men det kommer fortsätta vara tufft med jämförbar försäljningstillväxt för konsumentvaror i väst. Därför tror jag inte heller att rabatten i värderingen, relativt de historiska multiplarna, kommer försvinna i närtid.

Håkan: Hej. Jag har turligt nog i början på 2011 viktat över aktiemedel (ca 1 milj) till bankkonto med ca 3 procent ränta, men nu kanske det börjar bli aktuellt med att vikta över till aktier igen och i så fall har ni någon lämplig placeringsstrategi för detta, eller är jag för tidigt ute?

Per-Olof Lindsten: Visst kan det vara dags att försiktigt ge sig in på börsen igen. Vi såg ju bara i förra veckan att det finns gott om köpare där ute och att det kan rusa snabbt. Ett par strategier med olika risknivå kan vara att dels plocka några tryggare aktier med bra direktavkastning, inga problem att hitta en rad som ger dig bättre avkastning än de där 3 procent på banken. Tele2, Skanska, Nolato, Uniflex och Hiq har alla mer än 5 procent direktavkastning och ger också en bra spridning över sektorer. Ett annat mer riskabelt spår är att titta bland årets förlorare, de som rasat mest sedan toppen i maj, och kanske lite för mycket. Här finns det gott om detaljhandelsbolag som absolut bör komma igen som Kappahl, Byggmax och WeSC, men också medelstora cykliska bolag med en i grunden stabil verksamhet som Lindab och BE Group, samtliga dessa har rasat mer än 50 %.

Mats: Hej! Den norska oljeekonomin går framåt, men vilka risker finns och har du några bra bolag i denna sektor som man kan börja spara på som nybörjare?
Johan Widmark: Hej, har ingen superkoll på norska oljebolag, men för svensk del så är de flesta bolagen mer en satsning på deras prospekteringsframgångar där betydande operationella och prospekteringsrisker har en mer avgörande betydelse för kursutvecklingen, snarare än oljepriset. Lite samma sak gäller exempelvis norska oljejätten Statoil, som underavkastat priset på Brentoljan både på fem, tre och ett års sikt. Det är först sista halvåret som Statoil-kursen överavkastat Brentoljan, framförallt på grund av de stora fynden i Nordsjön, som även satt fart på Lundin-aktien. Det finns som sagt gott om prospekteringsrisker att ta hänsyn till, och i de svenska oljebolagen är det inget som jag vill lyfta fram som bra långsiktig investering just nu, även om jag generellt är långsiktigt positiv till oljepriset.

Marianne: Kan Merkel och Sarkozys uppgörelse från i går om att ta EU-länder som missköter ekonomin i örat lugna marknaderna på sikt?
Per-Olof Lindsten: Visst, det är extremt viktigt att eurozonens två dominerande ledare kommer överens och kan visa upp en enad fasad med långsiktigt uthålliga åtgärder för att komma till rätta med skuldkrisen. Men fortfarande måste de mer kortsiktiga riskerna elimineras, vilket det också bör finnas allt bättre förutsättningar för. Nu har ju Europapolitikerna också fått extra press på sig från S&P som hotar med att sänka kreditvärdigheten över hela eurolinjen om inte en snabb lösning är på gång.

Peter: Tycker du att jag ska sälja mina fonder i kappitalförsäkring och vänta med att det går ner mer för att köpa aktier att behålla en längre tid.
Per-Olof Lindsten: Jag antar att det är aktiefonder Sverige du har i kapitalförsäkringen. I så fall tycker jag att du hellre ska satsa på att köpa enskilda aktier istället så slipper du fondernas dyra avgifter. Men det förutsätter också att du har ett hyfsat stort startkapital att börja med så att du kan plocka ihop en egen, väl diversifierad portfölj med aktier med olika risknivå.

Fredrik Von Löf: Hejsan… Står inför valet nu att köpa upp en del aktier nu i December, jag ser det över en två års period…är det rätt läge, eller kommer instabiliteten inom EU orsaka fler kriser under kommande år? Vad för branscher kan klara sig igenom denna tid?
Johan Widmark: Hej Fredrik, rent generellt så skulle jag rekommendera att sprida ut köptillfällena över tid. Vidare så är jag ganska skeptisk till börsen generellt 2012. Dels har vi en eurokris utan omeddelbar lösning i sikte, dels står västvärlden inför en inbromsning i konjunkturen men en recession i Europa. Dels tycker jag att vinstförväntnignarna på svenska bolag, på uppemot 20 procent 2012, verkar alldeles för höga i ljuset av att det nu förväntas en BNP-tillväxt på 1-2 procent. Så jag är tveksam till om just december kommer bli en bra månad att gå in på börsen i ett tvåårsperspektiv. Med avseende på sektorer så skulle jag i så fall rekommenderar defesivt och bolag med anständig direktavkastning som de som har bäst chans att bli en ok investering.

Joppe: Hej, hur ser ni på företagsobligationer?
Johan Widmark: Jag tror vi kommer få se en ökning av icke-ratade företagsobligationer i mindre och medelstora bolag de kommande åren, med ofta ganska attraktiva kuponger på ibland motsvarande 8, 10 procent och mer därtill. Det ska dock kommas ihåg att det inte finns några gratispengar, och att dessa obligationer också innebär en kreditrisk.

Clubbe: Hej, vad drar för slutsatser om vetepriset samt silver framöver? Johan Widmark: Hej Clas, angående silver så tror jag att det kommer följa guldet och stärkas på ökad oro, speciellt om vi får se ytterligare stimulanser där det oroas i media för effekterna av centralbankernas agerande. Vete är jag tyvärr inte alls uppdaterad på.

JM: Meda fick ett nytt patent godkänt i USA idag. Men det verkar inte vara så viktigt, då aktien ändå faller. Hur ser ni på aktiens framtid?
Per-Olof Lindsten: Vi köprekade Meda senast i slutet av oktober och sedan dess har aktien klättrat dubbelt så mycket som index. Bolaget har hittat en egen och lyckosam strategi med sina förvärv och satsningen på tillväxtländer och receptfritt. Ett tillväxtcase med defensiv prägel, perfekt i dagens stökiga marknad.

Karin: Ska man köpa defensiva aktier eller konjunkturkänsliga aktier i detta läge när börsen har gått ner så mycket? Tänker spara på ett par års sikt.
Johan Widmark: Med hänvisning till tidigare svar i chatten i dag så är jag ganska försiktig/negativ till börsen för 2012. Om man ska köpa aktier så skulle jag rekommendera defensiva aktier och de med en god direktavkastning. Samtidigt kan man notera att cykliska aktiers premie över defensiva nu är på historiskt låga nivåer, så det är möjligt att det förhållande vänder något, men vi står inför en recession i europa 2012 och det är generellt negativt för cykliska bolag. Dessutom vill jag framhålla att årets sättning på ca 17-18 procent inte är anmärkningsvärt mycket i ett historiskt perspektiv. Se tidigare svar.

Lisa: Är det en bra idé att satsa 50.000:- i Swedbank aktier om de går ner till 70:-/aktie?

Johan Widmark: Nja, bara för att det var det kortsiktigt när de var nere i 70 kronor i september så betyder det inte att det kommer att vara en bra idé att köpa nästa gång de står i 70 kronor igen. Det beror på vad som tryckt ner aktien dit och hur det läget ser ut då. Om allt ser ut som det gör i dag, så ja, då är det nog en bra idé, men troligast är att det framkommit information eller att något hänt makroekonomiskt som tryckt ner aktien eller börsen dit, och då får man ta ställning till det, om det är övergående, en felprissättning eller om det faktiskt förändrat hela caset. Aktien står trots allt 30 procent över den nivån i dag, så frågan blir ganska hypotetisk. Generellt skulle jag rekommendera dig att förankra dina investeringar i en ordentlig fundamental analys av bolaget och aktien, snarare än att bara handla på nivåer.

moderator: Då avslutar vi chatten för i dag. Tack för att ni ville vara med med era frågor och välkommen tillbaka nästa vecka samma tid.