moderator: Nu finns Jill Bederoff och Johan Widmark på plats för att svara på era frågor. Chatten kan börja!
Svante: Hej! Det har ju gått dåligt för några bioteknikbolag det senaste. Är medveten om risken men undrar om Bioinvent är ett av de bolag som kan var intressant att satsa pengar i med tanke på det stora väntade nyhetsflödet under kvartal två med flera studieresultat? Kan aktien komma att spekuleras upp innan resultaten?
Jill Bederoff: Hej Svante. Ja, förtroendet för biotekniksektorn är rekordlågt men just Bioinvent står i ett mycket intressant läge nu och har en relativt större riskspridning i sin portfölj. Mot bakgrund av dagens nedtryckta värdering, till stora delar en effekt av det sura sentimentet, finns det mer att hämta på uppsidan än på nedsidan. Risken att alla tre projekt som ska redovisas under den närmaste framtiden blir en besvikelse får anses som relativt liten.
Oilman: Hej! Det finns ju många oljebolag på börsen. Vilket/vilka ska man egentligen välja om man räknar med fortsatt höga oljepriser?
Johan Widmark: Hej, de flesta svenska oljebolag värderas framförallt efter deras prospekteringsframgångar, vilket betyder att deras korrelation med oljepriset är ganska liten. Visst påverkar det om oljan står i 80 eller 120 dollar, men som exempelvis Lundin Petroleums aktie visat senaste året så har prospekteringen en avgörande betydelse, även för en sådan oljejätte. Med det sagt så gillar vi exempelvis Petrogrand som prospekterar i Ryssland.
Kalleman: Jag är pensionär och har inte stora pengar att satsa, men vill gärna tjäna lite pengar på 1-2 års sikt på aktier gärna med hyfsat utdelning och chans till kursuppgång. Har köpt Björn Borg och Pricer. Det har gått hyfsat. Tacksam för flera tips. Även i fonder.
Jill Bederoff: Hej. Jag har några bolag som jag gillar och som kan vara bra att köpa på ett till två års sikt. Bland småbolagen är Aerocrine, Cellavision och Vitrolife mina favoriter. Tror även på fortsatta framgångar för Elekta.
Kjell: Kan investeringar i SCA, Holmen, Stora Enso vara att föredra framför Kinnevik på fem års sikt, har tänkt investera 100 000 kr.
Johan Widmark: Hej, det beror lite på vilken profil du har. Även om SCA har börjat renodla sig mot ett konsumentvarubolag så ger trion SCA, Holmen och Stora Enso en stark tonvikt av skogbolag. Samtidigt ger Kinnevik en viss skogsexponering genom Korsnäs, men desto mer exponering mot telekomoperatörerna Millicom och Tele2. Medan nordiska skogsbolag verkar vara på rätt spår mot att komma till rätta med överkapaciteten i sektorn så verkar Kinneviks ena telebolag, Tele2 snart stöta på problem i Ryssland, där man inte verkar ha ett riktigt framtidssäkrat erbjudande (VA har rekommenderat sälj), medan Millicom verkar ha goda förutsättnignar för fortsatt tillväxt i tillväxtmarkander som Afrika och Sydamerika. Vidare har en del av deras tillväxtsatsningar som Black Earth inte visat sig så lyckade. Sammantaget ser jag bättre chanser för att Kinnevik ska bli en bättre investering på fem år än din skogstrio, men skulle råda dig att sprida dina 100 000 kr på fler investereringar än bara en aktie.
Merete: Hur ser du på Raysearch?
Jill Bederoff: Raysearchs aktie går i ständiga cykler. Sedan den senaste nedgången har aktien verkligen fått en ordentlig återhämtning och årets uppgång summerar till över 60 procent. Min oro har legat kring att omställningen mot direktförsäljning brukar ta väldigt lång tid från att tidigare varit beroende av återförsäljare. Det verkar som Raysearch klarat det snabbare än jag trott, men känner mig fortfarande rädd för ett bakslag. Även om försäljningen kommit ikapp är kostnaderna för omställningen klart kännbara.
Perra: Hej! Har ni några tips på några intressanta bolag med bra utdelning som dessutom kan få en bra kursresa de kommande åren?
Jill Bederoff: Ett sådant tips är spelbolaget Betsson som har en policy att dela ut upp till 75 procent av resultatet. Bolaget står samtidigt inför en intressant avreglering av spelmarknaden där jag tror att det finns mycket att vinna även om det kortsiktigt kan bli lite dyrare.
Christer: Hej! Börsutvecklingen känns mer och mer osäker. Har ni något förslag på defensiva aktier som kan stå emot ett börsfall? exempelvis läkemdelsaktier. Finns det ngt/ngr långsiktigt bra läkemedelsbolag att stoppa in i portföljen?
Jill Bederoff: Hej. Om du ska hålla dig till Stockholmsbörsen skulle jag hellre köpa medicinteknik än läkemedel. Getinge och Elekta är några exempel av det lite större slaget. Internationellt finns det däremot läkemedelsbolag som kan klara sig relativt bättre. Ett sådant exempel är schweiziska Roche. Andra sektorer som visat sig stå emot bra är spelbolagen.
Mats: Hejsan! Vilken/vilka regioner tror ni mest på i år? Östeuropa, Indien, Kina?
Johan Widmark: Det beror på vilken sorts exponering du har mot respektive marknad. Efter lanseringen av senaste femårsplanen så verkar Kina dra ner på investeringstakten i infranstruktur och bostäder, och istället styra om mot mer inhemsk konsumtion. Även om man kommer ha fortsatt stark tillväxt överlag så kommer tillväxten bli lägre inom råvaru- och infrastrukturrelaterade sektorer, medan det kan ge enorma möjligheter för konsumentbolag. I Östeuropa och då framförallt Ryssland är man starkt beroende av råvaror och då framförallt oljan. Ett starkt oljepris kommer att hjälpa den här regionen mycket, och driva på efterfrågan hos konsumenterna. Goldman Sachs har försökt lansera begreppet Next-11 som uppföljare till BRIC. Dessa nästa 11 är Bangladesh, Egypten, Indonesien, Iran, Mexiko, Nigeria, Pakistan, Philippinerna, Turkiet, Sydkorea, och Vietnam, eftersom de är makroekonomiskt någorlunda stabila, politiskt mogna, handelsvänliga och hyfsat välutbildade. Det är en bra uppställning av marknader med stor potential även om det i deras fall handlar mer om än långsiktig trend än nåt som ska hända i år.
Olof: Hej! Det var en säljrekommendation på Axis här om dagen. Vad tror du om den? Var det möjligen kortsiktigt?
Johan Widmark: Både vi här på Veckans Affärer och andra affärstidningar har rekommenderat sälj i Axis nyligen och för vår del sätter vi rekommendationerna på 1-2 års sikt. Visserligen är Axis ett bolag som rider på en mycket stark tillväxttrend, men orderboken är i stort sett obefintlig, de säljer i princip direkt från hyllan vilket skapar oförutsägbarhet i försäljningen och det kan ofta komma som en negativ överraskning för aktieägarna. Vi ifrågasätter inte tillväxten på 30 procent men konjunkturen oroar eftersom Nordamerika är en av Axis största marknader. Dessutom valde tre personer från Axis försäljningsavdelning att sälja delar av eller hela sina innehav i februari, vilket knappast är ett gott tecken.
Johnny: Jag känner mig tveksam till den svenska börsen och har riktat in mig helt och hållet på USA och Ryssland. Har fördelningen 75/25 just nu mellan USA/Ryssland. Är det klokt?
Johan Widmark: Hej, jag delar din tveksamhet till svenska börsen. Är dock inte särskillt mycket mer positiv till USA, där mycket pekar på att underliggande ekonomin och fundamenta inte alls är i så gott skick som ledande indikatorer ger sken av. I USA är man dock villigare att hålla uppe aktiekurserna artificiellt som ett led i att stötta upp sin ekonomi, vilket i och för sig är en nog så god anledning att investera där. men om det är så att du ogillar svenska börsen tror jag inte att du kan känna dig säker i USA heller.
Hans: Varför är Skanskas kursutveckling så dålig? Jag tycker mig se att företaget går bra och har mycket dolda tillgångar. Finns det andra företag i byggbranschen som är mera intressanta?
Jill Bederoff: Nä, Skanska har inte rosat marknaden på sistone. Ett orosmoln som hänger över bolaget är bostadssektorn som tappar fart. Ett bolag i fastighetssektorn som känns tryggt och som haft en fin kursutveckling i år är Sagax. Långa kontrakt på lager- och industrilokaler gör riskexponeringen relativt liten.
Niklas: Vad är er uppfattning om Semafo? Hur kommer det sig att ett välskött bolag är så nedtryckt som det är?
Johan Widmark: Hej, Semafo har generellt löskopplats från guldprisets utveckling eftersom det innebär en Nordafrikaexponering, vilket investerarna skytt under det senaste årets arabiska vår. Däremot delar jag inte din uppfattning om att det är ett välskött bolag. De har attraktiva tillgångar i sina guldgruvor, ja, men de har inte lyckats sköta dem framgångsrikt, framförallt inte i Guinea där våldsamma upplopp tvingade dem att stänga ner produktionen och evakuera alla utländska anställda. Dessutom kan jag tycka att de 0,4 procent man betalar till lokalsamhället inte borde göra nån förvånad över missnöjet. Rätt eller orätt är det knappast kännetäcknet för ett välskött bolag som hanterat utmaningarna på ett bra sätt. Icke desto mindre tror jag aktien kan bli en bra investering på den här nivån i takt med att oron i nordafrika lägger sig.
Kajsa: Hur ser ni på NeurovVive Pharmaceutical? Bör man teckna sig i nyemissionen?
Jill Bederoff: Om man tror på bolaget kan det vara läge att teckna i emissionen som ger en viss rabatt mot dagens kurs. Jag kan inte bolaget men utvecklingen befinner sig i ett mycket tidigt skede så risken är hög. Istället för att ha en investeringshorisont som sträcker sig fram till lansering kan man se det som en investering till att någon mer närliggande milstolpe har uppnåtts.
Conny: Finns det något intresse i att investera i Tele2 i dagens läge, sett till kostnaderna för priskriget mot 3 samt den försämrade soliditeten på minst 25 procent?
Johan Widmark: Hej, nja, vi har en säljrekommendation och förutom de argument du nämner så är vi skeptiska till bolagets tillväxtutsikter i Ryssland där man inte har rätt licenser när efterfrågan på mobilt bredband tar fart.
Anders: Vad anser ni om H&M? Är kursen övervärderad eller kommer den fortsätta att stiga?
Johan Widmark: Hej, jag tycker H&M ser klart intressant ut. Början på året har börjat bra försäljningsmässigt, med fortsatt butiksöppningstakt på 13 procent. Dessutom har de goda förutsättningar att komma tillbaka till tidigare lönsamhetsnivå samtidigt som varken värdering eller förväntningar ser överdrivet ansträngda ut.
Erik: Hej, varför går aldrig Pfizer upp rejält igen? T ex som det var för 7-8 år sedan. Har haft Pfizer aktier i många år nu och trots en liten uppgång i år börjar jag tappa tålamodet. Säljdags?
Jill Bederoff: Läkemedelssektorn står inför en stor omställning när patenten kring bolagens storsäljare nu håller på att löpa ut. Bristen på nya läkemedel som kan ta över gör att osäkerheten är stor om var branschen är på väg. Det har gjort att många läkemedelsaktier, trots hög utdelning och starkt resultat, inte underpresterat på börsen. Om du har en vinst att plocka hem skulle jag nog göra det nu.
Kristina: Jag har Nordnetaktier och funderar på att köpa mer. Tror ni de har mer att ge i år?
Johan Widmark: Hej, nja, de har ju gått 54 procent hittills i år, vilket är osedvanligt starkt i ljuset av Avanzas 18 procent. Men jag är som sagt skeptsik till börsen, och därigenom omsättningen på börsen, generellt, och tror därför att det finns bättre möjligheter på annat håll.
Camilla: Hej! Om du i dag skulle köpa en aktie till din kapitalförsäkring – vilken skulle det vara och varför?
Jill Bederoff: Skillnaden mellan en kapitalförsäkring och att äga aktier direkt är ju att man betalar en schablonskatt. Vid kraftiga övervinster kan man få större totalavkastning men samtidigt har man inte rätt att göra avdrag vid förlustaffärer.
moderator: Nu avslutar vi chatten. Tack för att ni deltog med era frågor. VA Börs finns på plats på tisdag samma tid för att ta hand om era funderingar kring bolag och aktier.