Chansaktien på väg upp

Publicerad 2014-08-27 12:12

Rapportkommentar Halvårsrapporten ger nytt bränsle för kursraketen Raysearch. Vänta med att ta hem vinsten i aktien om du är långsiktig.

Raysearch framgångssaga fortsätter. Det är en ryckig kursresa för aktien, men den pekar tydligt uppåt. Bolagets mjukvaruprogram för förbättrad strålbehandling och dosplanering inom cancervården hör framtiden till. Inte bara för en åldrande befolkning i västvärlden och att tillväxtmarknadsländer satsar allt mer på sjukvård, utan för att Raysearch tillväxt är stark.

Efterfrågan kan svänga rejält från ett kvartal till ett annat. I år går det riktigt bra för medicinteknikbolaget. Under andra kvartalet var det full fart och omsättningen steg 89 procent till 52 miljoner kr. Som en följd vände bolaget förlust till vinst på 1,8 miljoner kr före skatteeffekter. 2013 var första förluståret för Raysearch, enbart på grund av advokatkostnader i USA.

Nu är den juridiska konflikten över och då orderingången pekar uppåt kommer den lönsamma tillväxten att hålla i sig. Under första halvåret steg orderingången från 63 miljoner till 101 miljoner kr. Vinsten blev under samma period 0,17 kr per aktie. Enligt de prognoser som analytiker lämnar till databasen Factset väntades vinsten innan dagens rapport bli 1,11 kr per aktie under 2014.

P/e-talet är därmed mycket höga 38 och räknat på nästa års förväntade resultat är vinstmultipeln 28. Den höga värderingen skvallrar om att mycket framgång redan är intecknad i aktiekursen. Fast Raysearch satsar mer på tillväxt än på höga marginaler så stora vinster är inte att räkna med.

Efter 51 procents uppgång under det senaste året känns uppsidan på kort sikt sammantaget ändå som begränsad. Efter de två föregående årens respektive kursrusning har Raysearch-aktien tagit en paus på två till tre kvartal. Kanske behövs det en lite längre paus och rekyl även denna gång.

Halvårsrapporten ger å andra sidan bränsle till fortsatt uppgång, men på kurser vid 45 kr har aktien vänt ned både en gång i år och två gånger 2010. Det borde bli svårt att passera även denna gång. För dig som är riktigt långsiktig är det bara att behålla aktien. Förr eller senare borde Raysearch slå ett nytt kursrekord.