Chansaktien brygger allt större vinst

Publicerad 2016-05-24 22:34

Aktietips Kopparbergs Bryggeri är högt värderad men det kan försvaras av bolagets starka utveckling. Finanserna ser stabila ut och sammantaget framstår bryggeriets aktie som en fortsatt bra chansaktie, skriver Privata Affärers Marcus Hernhag.

Kopparbergs aktie på NGM MTF har efter rapportrallyt på 7,8 procent nu stigit 656 procent på tre år. Trots det är kursen på 250 kr en bit under kurstoppen på 288 kr från december 2015. Aktien har känts dyr länge, men bolaget fortsätter att överraska med större vinster.

Rapporten var lite snål med information, men innehöll ändå det väsentligaste. Försäljningen under första kvartalet steg med 7 procent till 350 miljoner kr medan vinsten före skatt lyfte från 27,2 till 37,5 miljoner kr. En ökning på hela 38 procent.

Kopparbergs vd Peter Bronsman beskriver utvecklingen under kvartalet i positiva ordalag. Avgörande för helåret är ändå försäljningen under de viktiga sommarmånaderna. Även valutaförändringar spelar in då bryggeriet säljer i flera europeiska länder.

Kopparbergs Bryggeri brygger öl, cider, must, kolsyrat vatten och starksprit. Det mesta tyder på att i första hand bolagets cider kan fortsätta säljas med framgång utomlands, främst på brittiska öarna.

Det borde vara svårt för ett litet svenskt bryggeri att klara sig utomlands på en så mogen marknad som dryck. Därför imponerar Kopparbergs historik lite extra, men teoretiskt finns förstås den hårda konkurrensen där som en stor risk. Produktlanseringarna inom cider men också öl och vin har trots det potential.

Så länge vinsten pekar uppåt lär aktien hänga med. Kursen handlas nu till 25 gånger 2015 års vinst på 9,94 kr per aktie och om vi uppskattar årets vinst till 12 kr per aktie blir p/e-talet 21. Det är högt, men kan försvaras av bolagets starka utveckling.

Det är frågan om hur länge det går att vara tillväxtbolag i en mogen bransch. Finanserna ser i vart fall stabila ut och den 25 maj handlas aktien exklusive utdelningen på 4,40 kr per aktie.

Sammantaget framstår Kopparbergs Bryggeri som en fortsatt bra chansaktie.

Graf: Kopparbergs kursutveckling de senaste två åren.
{Chart}