Kommentar December brukar vara en bra börsmånad och har fått en bra start. Flera tunga faktorer talar för en bra avslutning på börsåret samtidigt som hoten inte ska negligeras. Privata Affärer reder ut faktorerna som påverkar mest under de kommande veckorna.

Efter det stora börsfallet i oktober blev november en svagt negativ börsmånad där aktiemarknaden svävade mellan hopp och förtvivlan. November som enligt säsongsmönstret ska vara årets bästa börsmånad blev nu inte alls någon hit utan slutfacit blev en oregelbunden tendens med stora svängningar emellanåt.

Men efter november är december också en av årets allra bästa månader enligt det traditionella säsongsmönstret och just för att november inte stämde in i mönstret denna gång kan mycket väl december göra det.

Med den kursnedgång som varit sedan toppen i början av oktober har värderingarna kommit ner ordentligt – inte minst på ett antal konjunkturkänsliga bolag där marknaden fruktar att inte bara julen står för dörren utan även lågkonjunkturen.

Denna dystra utsikt mot framtiden fick sig en ordentlig knäck när Swedbanks inköpschefsindex presenterades i dag. Tvärtemot förväntningarna steg index och det med ordentliga 1,7 till 56,7. Marknaden hade förväntat sig nästan två enheter lägre index och glädjande nog är det produktionsindex och orderingången som bidrar mest till den relativt starka uppgången.

Att Stockholmsbörsen rivstartar beror nog mest på det oväntade tövädret i samband med G20-mötet i Argentina. USA och Kina sluter vapenvila för åtminstone tre månader framåt då inga nya strafftullar kommer införas plus att nya förhandlingar ska föras för att minska USA:s handelsunderskott mot Kina.

Asienbörserna har redan hunnit reagera positivt på dessa nyheter och nu följer Europa efter. För ett upptrappat handelskrig vore värsta tänkbara scenario för världsekonomin och därmed också för aktiemarknaderna globalt.

På Stockholmsbörsen är också en positiv faktor att vi kommer allt längre in i utdelningssäsongen, det vill säga när placerarna blir alltmer intresserade av högutdelarna på börsen, vilka med goda vinster och lägre kurser har blivit allt fler.

För även om kursen sjunker med lika mycket som utdelningen (i teorin) är det fastlagt att denna nedgång ofta tas igen i närtid efter utdelningstillfället. Därför är utdelningsaktier högvilt ju närmare vi kommer utdelningsmånaderna mars-maj – och eftersom det inbegriper så många tunga bolag med stort börsvärde betyder köpintresset för dessa aktier också mycket för indexutvecklingen.

Nu ska inte allt målas i rosenrött – det finns också klara hot mot ett tomterally framöver. Ett nej i brexitomröstningen om en dryg vecka skulle skapa oro på marknaderna, en ny räntehöjning från Federal Reserve i USA är inte välkommen och i Sverige kan reporäntan mycket möjligt komma att höjas för första gången på mycket länge.

Räntehöjningarna är nog dock till viss del redan diskonterade, men kommer ändå vara en påminnelse om att vi kan vara på väg tillbaka till en mer normal penningpolitik när pengar inte längre framstår som gratis.

Aktie
Vinstvarning från XXL
Aktie
Pareto: Överdriven kursreaktion i Hoist
Börsen
Minusdag efter slagig handel
Kommentar
Hög risk för ras i nyintroduktioner
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Bud
Budet på Cherry jackpot för fonder
Aktie
Konsortium lägger kontantbud på Cherry
Foto: istockphoto
Börsen
Flera nya bolag i uppdaterade börsindex
Fonder
"Rätt tid för asiatiska tillväxtmarknader"
Aktie
Nasdaq höjer budet på CinnoberHandeln återupptogs kl 10.40
Foto: Jessica Gow/TT
Rapport
Försäljningsras för MQ
Bostad
Köparnas övertag på bomarknaden ökar
Kurs
Ge bort en aktiekurs i julklapp
Foto: TT/Privata Affärer
Kommentar
Alfredsson: Trots raset finns det hopp om H&M
Aktie
Bostadsutvecklare tokrusade efter handelsstoppFörhandlar om fastighetsförsäljning
Krönika
Hernhag: Tänk om toppen är nådd för inflationen
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Dometicaktien faller efter sänkt rekommendation
Foto: istockphoto
Börsen
"Räkna med nya börsfall"
Sektor
Europeiska e-handlare rasar efter brittisk vinstvarning
Foto: istockphoto
Aktie
Atlant Fonder ensam tecknare i SBB:s emission
Aktie
Upphävd detaljplan sänker SSM
Aktie
Så mycket steg H&M:s försäljning
Aktie
Di: Köp industrikonglomeratet
Affär
Klart: ABB säljer kraftdivisionen till HitachiVärderas till 100 miljarder kr
Räntan
Meningarna går isär om veckans räntebesked
Aktie
Magnolia Bostad förlorar tvistGer negativ resultateffekt
Aktiechatt
Hernhag: Tre spännande tillväxtcase