Kommentar December brukar vara en bra börsmånad och har fått en bra start. Flera tunga faktorer talar för en bra avslutning på börsåret samtidigt som hoten inte ska negligeras. Privata Affärer reder ut faktorerna som påverkar mest under de kommande veckorna.

Efter det stora börsfallet i oktober blev november en svagt negativ börsmånad där aktiemarknaden svävade mellan hopp och förtvivlan. November som enligt säsongsmönstret ska vara årets bästa börsmånad blev nu inte alls någon hit utan slutfacit blev en oregelbunden tendens med stora svängningar emellanåt.

Men efter november är december också en av årets allra bästa månader enligt det traditionella säsongsmönstret och just för att november inte stämde in i mönstret denna gång kan mycket väl december göra det.

Med den kursnedgång som varit sedan toppen i början av oktober har värderingarna kommit ner ordentligt – inte minst på ett antal konjunkturkänsliga bolag där marknaden fruktar att inte bara julen står för dörren utan även lågkonjunkturen.

Denna dystra utsikt mot framtiden fick sig en ordentlig knäck när Swedbanks inköpschefsindex presenterades i dag. Tvärtemot förväntningarna steg index och det med ordentliga 1,7 till 56,7. Marknaden hade förväntat sig nästan två enheter lägre index och glädjande nog är det produktionsindex och orderingången som bidrar mest till den relativt starka uppgången.

Att Stockholmsbörsen rivstartar beror nog mest på det oväntade tövädret i samband med G20-mötet i Argentina. USA och Kina sluter vapenvila för åtminstone tre månader framåt då inga nya strafftullar kommer införas plus att nya förhandlingar ska föras för att minska USA:s handelsunderskott mot Kina.

Asienbörserna har redan hunnit reagera positivt på dessa nyheter och nu följer Europa efter. För ett upptrappat handelskrig vore värsta tänkbara scenario för världsekonomin och därmed också för aktiemarknaderna globalt.

På Stockholmsbörsen är också en positiv faktor att vi kommer allt längre in i utdelningssäsongen, det vill säga när placerarna blir alltmer intresserade av högutdelarna på börsen, vilka med goda vinster och lägre kurser har blivit allt fler.

För även om kursen sjunker med lika mycket som utdelningen (i teorin) är det fastlagt att denna nedgång ofta tas igen i närtid efter utdelningstillfället. Därför är utdelningsaktier högvilt ju närmare vi kommer utdelningsmånaderna mars-maj – och eftersom det inbegriper så många tunga bolag med stort börsvärde betyder köpintresset för dessa aktier också mycket för indexutvecklingen.

Nu ska inte allt målas i rosenrött – det finns också klara hot mot ett tomterally framöver. Ett nej i brexitomröstningen om en dryg vecka skulle skapa oro på marknaderna, en ny räntehöjning från Federal Reserve i USA är inte välkommen och i Sverige kan reporäntan mycket möjligt komma att höjas för första gången på mycket länge.

Räntehöjningarna är nog dock till viss del redan diskonterade, men kommer ändå vara en påminnelse om att vi kan vara på väg tillbaka till en mer normal penningpolitik när pengar inte längre framstår som gratis.

Placera
Hernhag: Endast några få pärlor i bemanningsbranschen
Börsen
Danske: Räkna med mer turbulens på börsenKan bli bakslag om något oväntat händer
Räntan
Nykredit: Inga fler räntehöjningar från RiksbankenTar paus i år och nästa
Analys
Nordea: Därför sänker vi H&M till sälj
Analyser
Färska köprekar bland måndagens analyser
Bostad
Ovanligt svag bomarknad i januari
Börsen
Små rörelser kring nollan
Aktie
von Koskull: I år vänder det för NordeaHar själv köpt aktier för 19 miljoner
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Analys
Redeye höjer "rimligt" värde för Fingerprint
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen
Aktietips
Två heta köptips
Aktietips
DI om Essity: Köp och sov gott
Insiders
Insiders fortsätter att köpa aktier
Aktie
Hon blir ny vd för Handelsbanken
Spelbolag
Norge stoppar betalningar till bettingkunderBetsson, Kindred och Gaming Innovation kan påverkas
Asien
Handelsoptimism lyfter Asiens börser rejält
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Vinstvarning
Vinstvarning från Oscar Properties
Aktiechatt
Hernhag: Börsens tre bästa investmentbolag
Pension
"Soffliggarfonden" drar ner risken
Fond
Sparekonomen om haussade teknikfonden"Byggt en bra story kring Core Ny Teknik"
Bostad
Fastighetsmäklaren: Prisförväntningarna ovanligt negativa
Analys
Pareto: För låga förväntningar på Evolution GamingHöjer riktkurs och rekommenderar köp
Rapportsäsongen
Experterna om rapporterna: Klart godkänt jämfört förväntningarna”Cykliska bolag vinnare”
Foto: istockphoto
Fonder
Ny fart på techfonderna
Försäkring
Se till att ha rätt försäkringsskydd på sportlovsresan
Foto: istockphoto
Bostad
SBAB: Så mycket sjunker bopriserna de närmaste årenMen osäkerheten är stor
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Aktie
DNB: Så stor kan Tele2:s extrautdelning bli