Kommentar December brukar vara en bra börsmånad och har fått en bra start. Flera tunga faktorer talar för en bra avslutning på börsåret samtidigt som hoten inte ska negligeras. Privata Affärer reder ut faktorerna som påverkar mest under de kommande veckorna.

Efter det stora börsfallet i oktober blev november en svagt negativ börsmånad där aktiemarknaden svävade mellan hopp och förtvivlan. November som enligt säsongsmönstret ska vara årets bästa börsmånad blev nu inte alls någon hit utan slutfacit blev en oregelbunden tendens med stora svängningar emellanåt.

Men efter november är december också en av årets allra bästa månader enligt det traditionella säsongsmönstret och just för att november inte stämde in i mönstret denna gång kan mycket väl december göra det.

Med den kursnedgång som varit sedan toppen i början av oktober har värderingarna kommit ner ordentligt – inte minst på ett antal konjunkturkänsliga bolag där marknaden fruktar att inte bara julen står för dörren utan även lågkonjunkturen.

Denna dystra utsikt mot framtiden fick sig en ordentlig knäck när Swedbanks inköpschefsindex presenterades i dag. Tvärtemot förväntningarna steg index och det med ordentliga 1,7 till 56,7. Marknaden hade förväntat sig nästan två enheter lägre index och glädjande nog är det produktionsindex och orderingången som bidrar mest till den relativt starka uppgången.

Att Stockholmsbörsen rivstartar beror nog mest på det oväntade tövädret i samband med G20-mötet i Argentina. USA och Kina sluter vapenvila för åtminstone tre månader framåt då inga nya strafftullar kommer införas plus att nya förhandlingar ska föras för att minska USA:s handelsunderskott mot Kina.

Asienbörserna har redan hunnit reagera positivt på dessa nyheter och nu följer Europa efter. För ett upptrappat handelskrig vore värsta tänkbara scenario för världsekonomin och därmed också för aktiemarknaderna globalt.

På Stockholmsbörsen är också en positiv faktor att vi kommer allt längre in i utdelningssäsongen, det vill säga när placerarna blir alltmer intresserade av högutdelarna på börsen, vilka med goda vinster och lägre kurser har blivit allt fler.

För även om kursen sjunker med lika mycket som utdelningen (i teorin) är det fastlagt att denna nedgång ofta tas igen i närtid efter utdelningstillfället. Därför är utdelningsaktier högvilt ju närmare vi kommer utdelningsmånaderna mars-maj – och eftersom det inbegriper så många tunga bolag med stort börsvärde betyder köpintresset för dessa aktier också mycket för indexutvecklingen.

Nu ska inte allt målas i rosenrött – det finns också klara hot mot ett tomterally framöver. Ett nej i brexitomröstningen om en dryg vecka skulle skapa oro på marknaderna, en ny räntehöjning från Federal Reserve i USA är inte välkommen och i Sverige kan reporäntan mycket möjligt komma att höjas för första gången på mycket länge.

Räntehöjningarna är nog dock till viss del redan diskonterade, men kommer ändå vara en påminnelse om att vi kan vara på väg tillbaka till en mer normal penningpolitik när pengar inte längre framstår som gratis.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fyra intressanta aktier som tagit stryk i rekylen
Aktier
Elva stabila sommaraktier
Börsen
Stark fredag på börsen
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: istockphoto
Fonder
Tydliga samband mellan fondflöden och betygSpararna ratar fonder med låga betyg
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Mäklare: Restriktiva banker bromsar bomarknaden
Foto: Malin Rudblom/TT
Deklarationen
Stort skattefel för reseavdraget
24/5
Trading Direkt: Börsen, teknisk analys och den svenska kronan
Listning
Mentice på väg mot First NorthMedicinteknikbolaget värt över 1 miljard
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Analys
Credit Suisse: Ericsson gynnas av 5G-utvecklingen
Aktie
Industrivärden ser potential i VolvoHar köpt aktier för 822 miljoner
Sektor
Morgan Stanley: Guldkantade utdelningar i banksektorn
Listning
Så går det för Ossdsign i handelspremiären
Olja
Största oljeraset sedan årsskiftet
Foto: Manish Swarup/AP/TT
Indiska valet
Förvaltare: Räkna med fortsatt indiskt börslyft efter Modis seger
Spara
Bli inte nollad av storbankerna
Insider
Persson köper HM-certifikat för 150 miljoner
Insider
Sandviks vd har köpt aktier för 1,5 miljonerEfter uttalande om att han inte blir "långvarig" på posten
Bostad
Var tredje letar billigare bostad om räntan höjs till 3 procent
Analys
THQ får ny köprek från Nordea
Aktier
Småbolag rekordhögt värderadeÄven onoterat är dyrt
Aktietips
Tre heta köptips
Aktie
Nytt besked: Nu vill Veoneer ta in upp till 690 miljoner dollar
EU-valet
Nordea: Därför är EU-valet relevant för finansmarknaderna
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Laxbolagen
Lax för miljarder har dött i norsk algblomningLaxbolagen rasar på börsen i Oslo
Bok
Hernhag och Sterner: Aktier är alltid bäst
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Jurist: Oskäligt att inte veta tid för tillträde